Hlavní navigace

Telefónica nasazuje IPv6 a začala používat NAT pro IPv4

19. 7. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Telefónica, největší poskytovatel internetového připojení v ČR, nasazuje IPv6 ve své ADSL/VDSL síti. Někteří zákazníci pro využití IPv6 budou potřebovat nová zařízení nebo úpravu těch stávajících.

Telefónica nasazuje IPv6 a začala používat NAT pro IPv4Společnost Telefónica, která dodává telekomunikační služby pod značkou O2, oznámila nasazení podpory IPv6 do své ADSL/VDSL sítě nově i pro klientelu z řad domácností.

Operátor používá tzv. dual-stack, kdy zákazníci využívající připojení k internetu prostřednictvím technologie ADSL nebo VDSL mohou nadále používat dosavadní adresování pomocí IPv4 a nově adresování i přes IPv6.

Podpory IPv6 se však nedostane každému. Automaticky se týká jen ADSL/VDSL přípojek zřízených po 1. červenci 2012.

Existující zákazníci, kteří mají připojku delší dobu, si o podporu IPv6 musí zažádat formou objednávky statické IP adresy. Nadstandardní služba k ADSL/VDSL tarifům je nyní poskytována za akční cenu ve výši symbolické koruny měsíčně. Operátor dobu platnosti této akční ceny nespecifikoval.

Bude třeba vyměnit nebo aktualizovat zařízení

Dosavadní zákazníci si však kromě kromě objednání statické IP adresy s podporou IPv6 budou též muset změnit nastavení svých síťových zařízení (routerů, modemů). Uživatelé zařízení dodaných operátorem čeká aktualizace firmwaru. Routery s integrovaným ADSL/VDSL modemem Comtrend VR-3026e a Huawei EchoLife HG622u, které Telefónica dodává domácnostem, vyžadují aktualizaci firmwaru, která je již dostupná.

Aktualizace pro router s ADSL modemem ZyXel Prestige 660HN-T3A bude k dispozici až ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Pokud jeho majitelé chtějí využívat IPv6 již nyní, musí si pořídit nové zařízení s podporou IPv6. Stejně tak uživatelé zařízení bez podpory IPv6, kde výrobce neplánuje její zařazení ani do nejbližší aktualizace firmwaru (pokud ještě pro daný model vůbec aktualizace vydává).

Otevírá se tedy prostor pro dodavatele síťových zařízení, kteří mohou zákazníkům využívajícím ADSL nebo VDSL připojení nabídnout zařízení již kompatibilní s IPv6. Řada zákazníků též může potřebovat pomoc odborníka při aktualizaci firmwaru a nastavení síťového hardwaru anebo nastavení operačního systému (zejména uživatelé stále populárních Windows XP).

Přes ADSL se podle Českého statistického úřadu dle dat z roku 2011 připojuje 22 procent českých domácností s přístupem na internet. Po Wi-Fi, které používá 55 procent online domácností, jde o druhou nejpoužívanější technologii na českém trhu. Připojení přes ADSL/VDSL od společnosti Telefónica je nejpoužívanější službou pro přístup k Internetu na českém trhu. Potenciálních zákazníků v souvislosti s nasazováním IPv6 je tedy značné množství.

CS24

IPv4 adresy docházejí, Telefónica šetří a nasazuje NAT

Jak známo, IPv6 přichází hlavně kvůli kritickému nedostatku volných IP adres vycházejících z dosud běžně používaného IPv4. Tenčí se i zásoby, které má k dispozici Telefónica. Aby si s již přidělenými IP adresami vystačila delší dobu,  oznámila, že začíná používat NAT. V praxi to znamená, že se více zákazníků bude dělit o jednu IP adresu. Operátor tvrdí, že to koncový zákazník nijak nepocítí, což ovšem nemusí být pravda.

Existují služby zohledňující IP adresu, kde její sdílení s operátorem neupřesněným počtem dalších zákazníků může způsobovat problémy. Zejména s identifikací uživatele podle IP adresy nebo získání informací o jeho poloze podle IP adresy. Pokud zákazník nechce sdílet IP adresu, musí si pro sebe objednat statickou IP adresu za příplatek. S ní, jak bylo výše zmíněno, nyní získá i aktivaci IPv6.

Zdroj: Telefónica (O2)

Čtěte dále

Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?