Hlavní navigace

Sophos: Více než polovina manažerů českých firem čelila phishingu

16. 12. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
Podle průzkumu se s phishingem v roce 2022 setkalo 60 % vedoucích pracovníků. V Polsku a Maďarsku, kde byl průzkum rovněž proveden, to byla polovina, resp. 41 %.

Společnost Sophos ve svém nejnovějším průzkumu zjistila, že až 85 % vedoucích pracovníků z českých firem se setkalo se spamem nebo podezřelými zprávami, které jim přišly do pracovní e-mailové schránky.

Výzkum dále odhalil, že 40 % manažerů obdrželo falešné SMS zprávy (smishing) a 60 % čelilo pokusu o phishing, při kterém se útočníci snažili získat jejich přihlašovací údaje.

Metody sociálního inženýrství, jako je phishing, jsou jedním z nejčastějších způsobů, jak se zločinci snaží obejít zabezpečení a proniknout do firemní sítě,“ upozorňuje Patrick Müller ze společnosti Sophos.

Proto je tak důležité, aby si zaměstnanci uvědomovali preventivní opatření a neklikali na podezřelé odkazy a přílohy, používali pouze programy z ověřených zdrojů a prováděli pravidelné aktualizace,“ připomíná.

Terčem jsou malé i velké společnosti

Sophos uvádí, že v případě malých firem s méně než 15 zaměstnanci čelila phishingu více než polovina (57 %) vedoucích pracovníků. V malých a středních podnicích s méně než 100 zaměstnanců to bylo 67 % a ve velkých organizacích s více než 100 zaměstnanců pak 64 % manažerů.

Nejčastěji se útočníci zaměřovali na citlivá data top managementu (76 %), marketingových ředitelů (75 %) a HR manažerů (67 %).

I při pohledu na velikost firmy dle obratu je zřejmé, že kyberzločinci si berou na mušku jak velké, tak malé firmy. Phishing zaznamenaly vedoucí pracovníci ve více než dvou třetinách (69 %) velkých organizací s obratem přesahujícím 75 miliónů korun a více než třech pětinách (62 %) středních podniků s obratem nad 25 milionů korun.

V malých firmách s obratem do 25 milionů korun čelila phishingu více než polovina (56 %) manažerů.

Lákavější jsou firmy s vyšším obratem

V průměru se každý pátý český manažer podle Sophosu přímo setkal i s ransomwarovým útokem. Ransomware je druh škodlivé aktivity, kterou útočník blokuje počítačový systém nebo šifruje data v něm zapsaná, a pak požaduje od oběti výkupné za obnovení přístupu.

V případě ransomwaru existuje zjevná souvislost mezi výší obratu společnosti a výskytem této hrozby. S ransomwarovým útokem se setkalo 12 % pracovníků na vedoucích pozicích ve společnostech s obratem nižším než 25 milionů korun.

V případě podniků s obratem nad 25 milionů korun to podle průzkumu již bylo přes 19 % a v organizacích s obratem převyšujícím 75 milionů korun 17 % manažerů. 

Kyberzločinci přesně vědí, na které společnosti se s ransomwarovým útokem zaměřit. Jejich oběťmi jsou společnosti, které vykazují vysoké obraty a od kterých mohou potenciálně požadovat vyšší výkupné,“ vysvětluje Müller.

Velikost společnosti z hlediska počtu zaměstnanců je méně důležitá, i když podle průzkumu jsou nejčastěji napadány společnosti s 20 až 100 zaměstnanci,“ upřesňuje.

Klíčové je vzdělání a kyberhygiena

Podle průzkumu nebyla více než polovina (58 %) vedoucích pracovníků z jiných než IT oddělení českých firem proškolena v oblasti kybernetické bezpečnosti. Proškolena interním specialistou byla čtvrtina dotázaných, přičemž pro toto řešení se rozhodly především velké společnosti. Školení externím specialistou bylo poskytnuto 17 % českých manažerů.

Události posledních dvou let, jako byla pandemie a ruská invaze na Ukrajinu, vedly ke zvýšenému zájmu o problematiku bezpečnosti podnikových systémů a dat,“ říká Müller.

Z informací získaných od vedoucích pracovníků českých firem, kteří působí v jiných než IT odděleních, ale podle něj vyplývá, že zásady pro zajištění bezpečnosti a postupy pro případ kybernetického útoku má pouze 38 % společností.

MMF24

Lépe jsou na tom Poláci, kde politiku kybernetické bezpečnosti deklaruje polovina manažerů, naopak nejhůře jsou na tom se 17 % Maďaři. Navíc, podle dotázaných českých manažerů nemá více než třetina (35 %) českých organizací specialistu nebo oddělení, které by bylo odpovědné za zajištění kybernetické bezpečnosti. Čím menší firma, tím horší situace,“ uzavírá.

Zdroj: Sophos

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Eviden: Po dark webu kolují data až 60 % firem
Eviden: Po dark webu kolují data až 60 % firem
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello