Hlavní navigace

Seriál: Lenovo vítá IBM x86 servery (9. díl)

18. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Lenovo
Minulý rok představoval pro divizi serverů společnosti Lenovo významný milník. Po mnohaleté spolupráci se totiž společnosti Lenovo a IBM dohodly na další velké akvizici, a tak v lednu 2014 společnost Lenovo získala od společnosti IBM divizi serverů postavených na platformě x86. Jak tedy vypadá současná nabídka serverů Lenovo v České republice? (PR článek)

Řada serverů Lenovo ThinkServer se rozšiřuje o původní x86 řadu serverů IBM

Díky tomuto kroku se od ledna 2015 nabídka společnosti Lenovo v České republice rozšířila z původní řady ThinkServer také o serverové řady System x, blade servery a switche BladeCenter a integrované systémy Flex System.

Ze společnosti Lenovo se díky tomu stává klíčový hráč na trhu x86 serverů, který portfoliem svých produktů dokáže pokrýt potřeby všech typů firem – od těch nejmenších s fyzickými stroji, přes střední firmy s virtualizovaným prostředím až po velké korporace s vlastními datovými centry, rozsáhlými databázemi a cloudovým prostředím.

Nová generace serverů ThinkServer

Portfolio původních serverů Lenovo řady ThinkServer cílící zejména na malé a střední firmy se v lednu rozšířilo o novou generaci. Její design je výrazně jednodušší, čistší, ale především byl navržen s ohledem na maximální efektivitu využití prostoru v šasi.

Nová generace serverů ThinkServer je navržena pro nepřetržitý provoz 24/7 při teplotě až 45 °C bez jakýchkoliv negativních dopadů na životnost či spolehlivost. To s sebou přináší i nižší nároky na chlazení a tím pádem také výrazně nižší provozní náklady.

Úspory elektrické energie přináší i vyšší účinnost napájecích zdrojů. Nové servery používají napájecí zdroje 80 Plus třídy Titanium a Platinum, a jsou tak o 11 % účinnější než původní Gold.

Pozitivní zprávou je také fakt, že u nové generace serverů se 95 % komponent obejde při údržbě bez použití nástrojů. Inženýři Lenovo zapracovali také na snížení hlučnosti, aby i v tichém kancelářském prostředí malých firem samostatně stojící server nijak nerušil.

Řada System x nabízí široké možnosti volby i škálování

Servery System x jsou přímou alternativou k řadě ThinkServer. Lze je pořídit jak v provedení samostatně stojícího serveru (tower), tak i jako rack.

Tower servery jsou ideální zejména pro menší firmy, provoz malých vzdálených prostředí či jako robustní základ pro řešení pro týmovou spolupráci a komunikaci.

Rack servery řady System x zase ideálně poslouží malým a středním firmám pro provoz segmentované zátěže a na míru připravených aplikací. V nabídce společnosti Lenovo jsou jak 1-socketová řešení s vysokou hustotou dat, tak i 2U servery s možností volby instalace jak v racku, tak i jako tower serveru.

Nabídku serverů Lenovo pak doplňují vysoce výkonné blade systémy Lenovo Flex System. Ty jsou optimalizovány pro provoz rozsáhlých konsolidovaných serverových prostředí, jako náhrada starší heterogenní serverové infrastruktury a jsou vhodné i pro provoz vzdálených prostředí.

Svou rozsáhlou škálovatelností i možnostmi instalace výpočetních uzlů s velmi vysokým výpočetním výkonem dokáží pokrýt i ty nejnáročnější korporátní aplikace vyžadující maximální dostupnost. Kromě Lenovo Flex System doplňují nabídku serverových řešení Lenovo pro velké firmy také specializovaná řešení pro datová centra NextScale a iDataPlex.

Lenovo System x3500 M5 – nejnovější přírůstek v rodině tower serverů

Nejnovějším přírůstkem mezi tower servery je Lenovo System x3500 M5, který lze v případě potřeby nainstalovat i do 5U racku. System x3500 M5 poskytuje výjimečný výkon pro všechny kritické firemní aplikace.

Šasi serveru je navrženo tak, aby poskytovalo prostor pro více výpočetních jader, paměti i diskové kapacity a zároveň, díky napájecím zdrojům s certifikací 80 Plus Platinum či 80 Plus Titanium, nabízelo i výjimečně nízkou spotřebu elektrické energie.

Díky nové generaci procesorů Intel Xeon řady E5-2600 v3 a vysokému poměru výpočetního výkonu na 1 Watt tak mohou zákazníci dosáhnout při zachování vysoké dostupnosti i výkonů významného snížení provozních nákladů.

Lenovo x3500 M5 je ideální pro zákazníky provozující kritické aplikace, virtualizovaná či cloudová prostředí, VDI, analytické nástroje, aplikace nad velkými daty, aplikace SAP, rozsáhlé datové sklady či back-end pro pokladní systémy.

Zdroj: Lenovo


8. díl: Co se mění s přechodem x86 serverů IBM pod Lenovo

7. díl: Lenovo představuje příslušenství notebooků ThinkPad

6. díl: Nová generace notebooků ThinkPad

5. díl: Bezpečnost a soukromí jsou v noteboocích ThinkPad na prvním místě

4. díl: Spolehlivost a odolnost notebooků ThinkPad potvrdily armádní testy

3. díl: Nadstandardní výbava udělala vytvořila z notebooků ThinkPad legendu.

2. díl: Který ThinkPad je pro vaše zákazníky nejvhodnější?

MMF24

1. díl: V čem tkví kouzlo notebooků ThinkPad

 

Čtěte dále

Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?