Hlavní navigace

Satya Nadella definoval budoucí směřování Microsoftu

15. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Necelý půlrok po jmenování do funkce CEO Microsoftu poslal Satya Nadella zaměstnancům e-mail, v němž definoval směr, kterým se bude společnost ubírat. Doktrína zařízení a služeb, kterou definoval Steve Ballmer, nyní ustoupí konceptu cloudu a mobility.

Satya Nadella, od února 2014 CEO Microsoftu, rozeslal všem zaměstnancům e-mail, v němž předestřel vizi budoucnosti společnosti, a Microsoft tento dlouhý (3 100 slov) vzkaz následně oficiálně zveřejnil (celý si jej můžete přečíst zde). Jedná se o zásadní dokument, který přinejmenším naznačuje, jak bude vypadat příští podoba Microsoftu a na jaké strategické oblasti se zaměří.

Kontext, v jakém e-mail vznikl, je jasný. Microsoft se nachází uprostřed dlouhého procesu kompletní transformace a přeorientování svého byznysu v reakci na změnu podoby celého odvětví ICT. Z výrobce softwaru se společnost za vlády Stevea Ballmera vydala cestou zařízení a služeb, reprezentovaných vlastním hardwarem nebo expanzí na pole cloudu.

Nový směr

V současnosti však Microsoft, stojící uprostřed transformačního procesu, vedený novým CEO a posílen, avšak zároveň zatížen dokončenou akvizicí Nokie a její integrací, chce znovu pootočit kormidlem.

Není pochyb, že načasování e-mailu nabylo náhodné. Přišel v předvečer každoroční Worldwide Partner Conference, kde se Microsoft setkává se svými partnery. Tématy letošního ročníku jsou cloud, velká data, mobilita a zařízení, podnikový sociální software a prodej a marketing. Očekává se zde oznámení řady nových programů a iniciativ pro vylepšení spolupráce s partnery nebo pro podporu prodeje cloudových služeb společnosti, jako jsou Windows Azure nebo Office 365.

Díky zveřejněnému e-mailu teď partneři vědí, co mohou očekávat. Microsoft je však bude muset přesvědčit o tom, že nastávající změny budou pozitivní. I víceprezident společnosti John Case přiznal, že v počátečních fázích expanze do cloudu panoval mezi partnery zmatek ohledně toho, jakou pozici budou prodejní kanály hrát v novém modelu.

Nyní zřejmě nastanou nové změny, důraz bude kladen na nové oblasti a některým partnerům nemusejí přijít vhod, jakkoliv John Case uvádí, že partneři jsou jádrem úspěchu a růstu Microsoftu.

Tak pravil Nadella

Jaká však bude podstata těchto změn? Podívejme se na samotný dopis Satyi Nadelly.

Hned první odstavec po úvodních slovech začíná větou: Žijeme ve světě, kde jsou na prvním místě cloud a mobilita. V tomto duchu se nese celý obsah dopisu a fráze cloud-first and mobile-first se opakuje tak často, aby bylo jasné, že jde o podstatu sdělení.

Nadella píše o světě plném propojených zařízení (tedy o Internetu věcí) a o téměř třech miliardách lidí připojených k internetu. Současný svět podle něj představuje příležitost pro společnost, jako je Microsoft, jejíž vášní je v takovém světě umožnit lidem prosperovat.

Nejzásadnější jsou pak následující odstavce. Nadella zde zmiňuje původní zaměření Microsoftu, stejně jako Ballmerovu doktrínu zařízení a služeb, ale vzápětí dodává, že nastal čas vybrousit unikátní strategii.

Microsoft je ve svém jádru společností zaměřenou na produktivitu a poskytující platformu pro svět, kde na prvním místě stojí mobilita a cloud. Přineseme nový koncept produktivity, abychom každému jednotlivci a každé organizaci umožnili více udělat a více dokázat,“ píše Nadella o novém směru.

V dalších částech dopisu uvádí diagram, který představuje ztělesnění tohoto konceptu. V jádru zde stojí digitální pracovní i životní zážitky, obklopeny z jedné strany cloudovým operačním systémem a z druhé strany hardwarem a operačním systémem pro zařízení.

MMF24

Poslední část dopisu Nadella věnoval firemní kultuře. Odstavec o tom, že nic není vyloučeno ohledně akvizic, fúzí a dalších kroků, přivedl některé komentátory na myšlenku, že Microsoft čeká propuštění. Současných 130 000 zaměstnanců má být pro novou strategii příliš. Bude-li tomu však skutečně tak, řekne až blízká budoucnost.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte dále

Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci