Hlavní navigace

Satelity v kurzu

19. 3. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor:
V posledních měsících zaznamenáváme masivní návrat popularity satelitních přijímačů. V letošním roce přitom jejich popularita ještě vzroste.

Satelity si u nás zatím zažily dvě vlny euforie - po revoluci se přesídlily z Tuzexů do běžných obchodů a přinesly možnost sledovat „západní" televize, což znamenalo, že zejména specifické skupiny zákazníků si masivně pořizovaly satelitní přijímače a k tomu také adekvátně velké antény. Hlad po televizních programech způsobený programovou frigiditou tehdejší Československé televize byl velký.

Navíc se zde krásně projevoval jistý velikostní komplex známý též z automobilového průmyslu a z prodeje plochých televizorů, kdy čím větší borec, tím větší anténa. Na zahradách domů jsme tak krátce po revoluci mohli vídat i dvoumetrové antény vhodné zejména pro sledování televizních stanic z arabského poloostrova a pro sběr ptačího trusu.

Druhá vlna se odehrála až dlouho po přechodu satelitního vysílání na digitální normu DVB-S a mělo ji na svědomí UPC (a později DigiTV). Kabelová televize všude být nemohla, univerzální IPTV dostupná přes ADSL ještě neexistovala a k tomu všemu se masivně budovala satelitní (myšleno nikoliv podle názvu používaných antén) městečka. Diváci se sice museli poprvé smířit s tím, že pro více televizních přijímačů je ideálně potřeba víc satelitních receiverů (nyní z neznámého důvodu přezdívaných slovem set-top box), nicméně desítky tisíc zákazníků si tato výrazně dražší alternativa kabelové televize přeci jen získala.

A co třetí vlna? Původně by ji bývalo mohlo způsobit nasazení HDTV, které je na satelitu na rozdíl od DVB-T multiplexů ještě relativně představitelné. Jenže těch několik málo povětšinou ještě draze placených cizojazyčných programů, které nejenže vysílají v HD rozlišení, ale na rozdíl od některých HD pokusů, vysílají i v HD pořízený obraz nikoho příliš netáhne.

Na první pohled je až s podivem, že oproti USA a Japonsku se zdá, že Evropa v HD satelitním vysílání poněkud zaspala a spát bude dál. Na pohled druhý, při letmém srovnání průměrně využívané úhlopříčky televizoru, je však vše jasné. Zatímco v USA je 65" televizor realitou všedního dne, Evropa se, vyjma UK, „šolíchá" stále mezi 40" až 50", což je na HD zatraceně málo (pokud nesedíte s nosem přilepeným na obrazovce).

Nicméně k rozmachu satelitů přeci jen v ČR dochází. Motiv je ale skrytý jinde - nové televizní stanice, a jmenovitě zejména Nova Sport a Nova Cinema, v kombinaci s vypínáním analogového vysílání. Zatímco třeba v Praze, kde je plná nabídka DVB-T, kabelových TV i IPTV operátorů, je nákup satelitu zbytečností, mimo Prahu už má satelit poměrně smysl.

To potvrzují ostatně i zkušenosti od našich západních sousedů. V Německu je totiž příjem satelitní televize nejčastějším způsobem příjmu TV vysílání. Terestrický příjem je až o poznání dál v podobné kategorii jako třeba již zmiňovaná kabelová TV či IPTV. A co že bylo impulsem k tomuto masivnímu rozvoji satelitů v Německu? Jednak přechod na digitální vysílání a jednak možnost příjmu lokálních programů z jiných spolkových zemí, potažmo i z Rakouska.

MMF24

V ČR jsme se přitom nyní dostali de facto do identické situace, neboť na trhu jsou distribuovány „doživotní" dekódovací karty nejen na české programy, ale i na ty slovenské, jejichž vysílací schémata se češtinou stále jen hemží. Český zákazník tak stojí před volbou mezi čtyřikrát dražším satelitem s příjmem Markízy, TV JOJ, STV a dalších slovenských televizí, spolu se všemi českými terestricky šířenými programy (+ Novou Sport) anebo set-top boxem pro DVB-T za tisícovku. Je přitom zřejmé, že pokud reseller pomůže zákazníkovi překonat počáteční odpor k nutnosti nainstalovat satelitní anténu (a nabídne mu i odbornou instalaci za mírný poplatek), že i u nás bude chtít zákazník spíše onen satelit.


Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Zajímá se především o moderní (nano)technologie a management.

Čtěte dále

ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci