Hlavní navigace

Rozhovor: Chytré routery s podporou aplikací připojí lednice do domácí sítě

2. 7. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Cisco
Mohammad Meraj Hoda, managing director za emerging markets pro produkty Cisco/Linksys, odhaluje letošní plány s tzv. smart Wi-Fi routery a vlastním app storem. Jak se změní role partnerů?

Společnost Cisco minulý měsíc představila své „app-enabled“ (připravené pro aplikace, pozn. red.) Smart Wi-Fi routery Linksys, během léta začne uvádět první aplikace a na podzim plánuje odhalit některá ze strategických partnerství s dalšími výrobci. V ten okamžik se její nabídka dotkne prodejního kanálu v různých segmentech – audio/video, černá a bílá technika a IT.

Jan Mazal: Historicky je Cisco vnímán především jako hráč na poli podnikové sféry. Jaký je váš přístup v oblasti zákazníků a jak chcete přitáhnout jejich pozornost?

Mohammad Meraj Hoda: Cisco zaznamenává měnící se dynamiku trhu, přicházející rozvratné změny a význam domácích sítí roste. Počet zapojených zařízení do domácí sítě se dnes pohybuje kolem sedmi miliard celosvětově (více jedno zařízení na osobu). V následujících dvou letech očekáváme nárůst na 15 miliard a v roce 2020 jich podle našich odhadů bude 50 miliard. Chceme těchto změn využít a přiblížit je spotřebitelům, přičemž dokážeme využít zkušeností z podnikových sítí a přenést je do domácností.

Jak se to tyto růsty však budou lišit na rozvíjejících se trzích oproti západním zemím?

Na rozvinutých trzích s kvalitní infrastrukturou a vyššími příjmy jsou výdaje a přijetí výraznější. Na druhou stranou v našem regionu pozorujeme podstatně rychlejší růst. V následujících osmi letech to vychází na přibližně osm připojených zařízení na osobu. Už dnes najdete v některých domácnostech několik notebooků, desktop, chytré televizory a telefony.

Cisco ve svých studiích tradičně prohlašuje, že významný vliv na objem datových přenosů má i video. Jaký očekáváte vývoj v této oblasti?

Dnes se přes internet každou sekundu přenese milion minut videa. V následujících dvou letech bude video tvořit 91 % datových přenosů. Streamování videa, sdílení videa, HD video, video-komunikace, to vše je součástí a hraje kritickou roli. Dosavadní zastaralý standard, kdy byla v domácnosti dvě až tři připojená zařízení, která sloužila nanejvýš k surfování na webu, se mění.

Mohammad Meraj Hoda, managing director za emerging markets pro Cisco LinksysV jakém smyslu?

Z pohledu dnešních možností se můžeme již bavit o streamování hudby či videa po domě přes Wi-Fi a o bezdrátovém hraní her. Podle těchto dat je poměrně zřejmé, že v porovnání s jinými streamovacími službami poroste využití videa v domácnostech na významu. Abychom splnili očekávání zákazníků, zaměřujeme se nejen na hardware, ale také specifické funkce, které upřednostní video na jakémkoliv zařízení. Od července přidáme do řady EA další minoritní funkce, které umožní spravovat služby videa ještě efektivněji.

Začíná se však objevovat připojení černé a bílé techniky přes Wi-Fi kvůli potřebě komunikovat s uživatelem. Trendem jsou tedy náročnější datové přenosy pro celou řadu zařízení v domácnosti, přičemž uživatelé od všech očekávají jednoduché a bezproblémové fungování. Ze směrovače se stává zařízení, které je v domácnosti zapnuté nepřetržitě, přičemž všechna ostatní propojuje.

Chytrý router - příležitost nebo hrozba pro resellery?

Směrovače, které mají uživatelsky velmi snadné nastavení, se však do jisté míry stávají ohrožením tradičních resellerů. Pokud zákazník dokáže na pár kliknutí nastavit kompletně (na dřívější poměry komplikovanou) síť, zaniká prostor pro poskytování těchto IT služeb a získání dalších příjmů.

Ano, vyrábíme produkty pro obyčejné zákazníky, ne jen pro IT odborníky. Moje máma doma využívá Skype víc než kdokoliv jiný, jelikož má spoustu času a chce komunikovat s rodinou. Podle našich dat 80 % uživatelů routerů a modem-routerů neví, co tyto pojmy znamenají. S jednoduchostí používání tak vzniká podstatně větší trh zákazníků, kteří by si jinak nemohli dovolit zaplatit dodavatele, aby přišel k nim domů síť nastavit a následně spravovat.

Provádíme významné investice, abychom podpořili jednoduchou správu. Před třemi lety jsme akvírovali společnost Pure Networks, která se specializovala na vytváření softwaru pro vybavení sítě, a nyní její technologie používáme ve svých smart routerech. Podívejte se na Apple, vyrábějí skvělé produkty, které uspokojují požadavky uživatelů a zvyšují jejich loajalitu. To je z pohledu řešení jedna z oblastí, na které se soustřeďujeme.

Cisco Linksys Smart Wi-Fi routeryCo si pod označením „Smart“ u nových routerů mohou představit vaši partneři?

Linksys Wi-Fi routery jsou „smart“, protože pomáhají jednoduše zapojit zařízení do sítě a zákazníci je mohou nastavovat a upravovat aplikacemi přes platformu Cisco Connect Cloud. V zásadě smart routery mohou růst společně s vyvíjejícími se potřebami zákazníka. Nebavíme se však jen o zapojování a správě zařízení, ale o možnosti poskytovat a monetizovat další služby. Objevuje se nová příležitost v oblasti strategického partnerství s výrobci elektrospotřebičů, kterým pomáháme jejich zařízení propojit s našimi routery. Z druhého pohledu pak mluvíme o možnosti spravovat síť a do ní zapojené zařízení odkudkoliv na světě díky tomu, že jde o cloudové řešení.

Mohl byste funkcionalitu pro vzdálenou správu sítě představit blíže?

Naši současní zákazníci dnes pro správu sítě využívají software Cisco Connect pro Windows či Mac. V červnu představíme update na Cisco Connect Cloud. Uživatelé pak zaregistrují svůj router Cisco v naší cloudové infrastruktuře a budou jej moci spravovat odkudkoliv přes internetový prohlížeč nebo z mobilních zařízení. Tato vlastnost zároveň umožňuje vzdáleně spravovat kteroukoliv jinou síť, k jejímuž routeru máte přístupové údaje. Zákazníkům, kteří se nechtějí o svou síť vůbec starat, může reseller nabídnout vzdálenou správu a řešení problémů jako službu navíc s minimálními náklady.

Připravte se na app store Cisco

Budete podporovat všechny mobilní platformy?

V současné době podporujeme Android a iOS a zvažujeme i další, přičemž aplikace od jiných vývojářů mohou podporovat jakoukoliv platformu. Navíc zpřístupníme SDK (Software Development Kit) třetím stranám, aby mohly vyvíjet vlastní aplikace na míru pro naše smart routery.

Můžu si pod tím tedy představit, že Cisco bude mít vlastní internetové tržiště s aplikacemi – „App Store“?

Ano, na počátku ale budou aplikace dostupné přes tradiční app story jako Google Play Market and App Store.V budoucnu pak zpřístupníme náš vlastní internetový obchod s aplikacemi jak od Ciska, tak od třetích stran. Náš app store však bude kontrolovaný a nabídne pouze limitované množství prověřených aplikací.

Jaké aplikace například Cisco nabídne?

Jako první bude dostupná jedna aplikace Cisco a šest aplikací třetích stran. Mobilní aplikace Cisco Connect Cloud umožní vzdálenou správu sítě a další šest rozšíří funkce zařízení. Z aplikací, které vyvíjíne, zmíním např. Remote Home Monitoring – aplikaci, jež bude spravovat domácí IP kamery a zprostředkuje uživateli obraz kdekoliv přes internet. Kromě tradičního zabezpečení může sloužit třeba rodičům pro dohled nad dětmi. Jiná aplikace zase umožní rodičovskou kontrolu přístupu na internet – bude přes ni možné vzdáleně vybrat zařízení a nastavit čas, po který budou on-line. Navíc dokážete vzdáleně na kliknutí zpřístupnit internet návštěvě, aniž byste ji pustili do interní sítě.

Bude dohledová aplikace podporovat i kamery jiných výrobců?

Od počátku bude podporovat naší vlastí IP kameru a také modely D-Link.

Už se s vámi domluví i lednice

Vrátím se ještě ke zmíněným partnerstvím. Elektrospotřebiče v domácí síti zní jako hudba budoucnosti, dokázal byste odhadnout horizont, ve kterém můžeme tento stav očekávat?

V rámci plánu jsme v dubnu představili nové chytré routery, v červnu jsme uvedli Cisco Connect Cloud a první aplikace a v tento rok ještě představíme své partnerské výrobce. S několika z nich již spolupracujeme.

Uživatelské rozhraní Cisco Connect CloudMohl byste dát ještě konkrétní příklad?

Pokud se bavíme o domácích elektrospotřebičích, tak například Whirlpool uvede chytrou ledničku, která se zákazníkem dokáže komunikovat. Představte si ledničku zapojenou do domácí sítě. Můžete monitorovat spotřebu energie nebo v okamžiku, kdy vyprší záruka, vás lednice může upozornit, že můžete navštívit servisní centrum a využít nabídky prodloužené záruky. Pokud někdo nechá pootevřené dveře, lednice může zaslat zprávu s upozorněním nebo vás informovat, že vypadl proud a jak dlouho byl vypnutý.  Stejně tak může upozornit, třeba když dojde led.

A z pohledu IT zboží?

Nové možnosti se otevírají třeba pro výrobce tiskáren. Zákazníci nebudou muset vědět, jakou cartridge nebo toner potřebují. Pokud bude router vybaven odpovídající aplikací, uživatel přes ni může objednat v retailu nový spotřební materiál právě pro svůj model. V zásadě umožníme výrobcům jakýchkoliv produktů připojitelných do sítě vytvářet aplikace, jež po stažení do routeru zprostředkují snadné nastavení a správu.

Jaké výhody z toho ale plynou prodejcům?

Z pohledu tradičního prodeje vzniká příležitost pro cross-sell. Dnes se obchodníci při prodeji chytrého televizoru ptají zákazníků, zda mají držák na stěnu, přitom by se jich měli ptát, zda vlastní odpovídající router, který jim dovolí využít všechny výhody smart TV. Mohou také připravit bundle k televizorům, notebookům a herním konzolím. Navíc reselleři mohou vyvinout vlastní aplikace pro tuto platformu, které jim přinesou další přidanou hodnotu.

Co nezvládne infrastruktura, zvládne router

To, že si lidé kupují a využívají stále více zařízení připojených k internetu je fakt. Jak se však chcete vypořádat s problémem slabé infrastruktury? Česká republika může být jasným příkladem s vysokým zastoupením DSL připojení o omezené šířce pásma.

Co se smart Wi-Fi routery dokážeme zajistit, je poskytnutí aplikace, která dovolí nastavit prioritu datových přenosů na úrovni všech zařízení v síti i aplikací, kterým má být vymezena větší šířka pásma. Například VoIP lze prioritizovat pro vybraná mobilní zařízení, přenosy HD videa pro televizor a datové přenosy pro herní konzoli. Aplikace však poskytuje přidanou hodnotu i poskytovatelům video služeb. V případě, že si zákazník zaplatí jejich video na vyžádání, mohou přes ni v routeru nastavit vyšší prioritu svých přenosů před ostatními neplacenými službami.

Celou tuto oblast považujete za růstovou. Partnery by určitě zajímal i váš konkrétní růst v České republice.

Za posledních šest měsíců jsme z pohledu obratu lokálně rostli dvouciferným tempem. Z pohledu kanálů nejvýrazněji roste e-tail, který je pro český trh specifický.

CS24

Vidíte ještě nějaký další prostor pro zlepšování uživatelských zkušeností s domácí sítí?

Jednou z dalších oblastí, do které budeme v budoucích produktech investovat, je NFC (Near Field Communication). Pokud bude zařízení vybaveno NFC čipem, postačí jej jen přiložit k routeru a ten automaticky zajistí zapojení do sítě.

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci