Hlavní navigace

Reportáž: Školení Junos za jeden den

29. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Distributor s přidanou hodnotou, firma DNS, pořádá pro své partnery pravidelná technická školení. Přinášíme vám reportáž ze semináře Junos za jeden den.

Školení se konalo v  sídle společnosti DNS na pražském Pankráci, v technologickém centru HP Open Center.

Cílem bylo seznámit účastníky se základem konfigurace operačního systému Junos, který ve svých produktech používá výrobce síťových zařízení Juniper Networks.

Krátce po deváté hodině se slova ujal Jan Aron, konzultant Juniper produktů ve společnosti DNS. Nejprve představil společnost Juniper a seznámil účastníky s jejími produktovými řadami. Po úvodu přešlo školení do své technické části. Jan Aron nejprve představil filosofii operačního systému Junos, která je v mnoha ohledech rozdílná od řešení jiných výrobců.

Po krátké přestávce, kterou mohli účastníci využít k občerstvení, už přišlo na řadu téma ovládání Junosu pomocí CLI (command line interface – příkazový řádek) a J-Web GUI. Po vysvětlení základních konfiguračních úkonů jako je tvorba uživatelů, přišel na řadu první samostatný úkol na reálných zařízeních. Následující přestávka již byla spojena s pozváním na oběd.

Cílem školení bylo seznámit účastníky se základem konfigurace operačního systému Junos, který ve svých produktech používá výrobce síťových zařízení Juniper Networks.Následovalo téma přepínání a směrování paketů v systému Junos a s tím spojené konfigurace. I toto téma bylo zakončené samostatnou konfigurací vybraných partií systému. Posledním tématem školení Junos za jeden den byl nestavový firewall pomocí přístupových listů v Junosu. Celé školení bylo opět zakončeno praktickými úkolem, v tomto případě na téma přístupových listů.

Program skončil těsně před 17 hodinou a partneři se mohli ještě naposledy občerstvit, posilnit kávou či podiskutovat o síťových technologiích. Během jediného dne se účastníci dozvěděli potřebné základy o zařízeních značky Juniper a jejich základní konfiguraci.

Školení hodnotíme jako velmi povedené. Lektor Jan Aron dokázal problematiku velmi dobře vysvětlit a srovnat také s jinými platformami. Pokud jste školení firmy DNS ještě neabsolvovali, můžeme vám jej směle doporučit. Pro partnery firmy je navíc zdarma, takže není proč váhat. Nabídku aktuálních školení najdete na webu distributora DNS.

Dojmy účastníků

Závěrem jsme ještě krátce vyzpovídali dva účastníky, kteří nám sdělili své bezprostřední dojmy.

Jáchym Krasek: Ve které společnosti pracujete a co je vaším úkolem?

František Švejdar: Pracuji jako systémový administrátor ve společnosti Hewlett-Packard, kde mám za úkol správu sítě a infrastruktury našich zákazníků formou outsourcingu. Konkrétně mám na starosti networking, správu a instalaci zařízení.

Martin Povolný: Působím ve firmě Telefónica CZ, v divizi Provoz. Mám na starosti dohledové sítě, management a bezpečnost sítí. Jsem v pozici síťového specialisty, takže většinou je mým úkolem řešit aktuální problémy.

Proč jste se rozhodl školení účastnit a co si myslíte, že vám přinese?

František Švejdar: Na školení jsem přišel, protože se chci dozvědět o nové technologii, o čem to je a jaká je její filosofie. Pracuji se zařízeními HP a Cisco a chtěl jsem si tak rozšířit své znalosti síťových produktů. Z tohoto hlediska mi školení určitě pomohlo, protože nyní si dokážu udělat srovnání různých platforem.

Martin Povolný: V letošním roce došlo ke spojení s německou Telefónicou a byly vzájemně propojeny dohledové sítě. Ochrana těchto sítí je postavena na zařízeních od firmy Juniper. I když se přímo o tato zařízení nestarám, je dobré mít potřebné znalosti a z tohoto hlediska školení splnilo má očekávání.

Jak hodnotíte náročnost školení a odborné znalosti získané na školení?

MMF24

František Švejdar: Pro mě jako systémového administrátora bylo školení odpovídající, protože tyto znalosti mám už z jiných platforem. Neměl jsem tak s žádným probíraným tématem problém, poněvadž si jsou technologie v jistých směrech podobné. Pro objektivní srovnání náročnosti si myslím, že školení Junos za jeden den vyžaduje znalosti minimálně na úrovní Cisco Certified Network Associate, lépe Cisco Certified Network Professional. Školení hodnotím pozitivně, splnilo celkem přesně má očekávání.

Martin Povolný: Náročnost školení hodnotím jako střední, nejednalo se o nic složitého. Uvítal bych o něco lepší výukové materiály, ve kterých bylo potřeba hodně hledat. Se znalostmi se klidně mohlo jít do větší hloubky, ale na druhou stranu by na to byl jeden den asi příliš krátký. Pro stručné seznámení s platformou Juniper bylo školení určitě dostatečné.

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?