Hlavní navigace

Reportáž: IRISLink 2014, první partnerské setkání IRIS po akvizici od Canonu

10. 2. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Matěj Čuchna
Loňský rok byl pro IRIS zlomový zejména tím, že tuto belgickou společnost odkoupil Canon. S ponechanou nezávislostí a novými možnostmi si fungování v rámci Canon Group chválí.

Belgická společnost IRIS (Image Recognition Integrated Systems), specializujícící se na document management a OCR, pozvala stovky hostů z více než čtyřicetí zemí světa do Bruselu na každoroční partnerské setkání IRISLink.

Ročník 2014 byl prvním setkáním po akvizici společností Canon. Jak se odprodej podepsal na podobě IRIS, co zaznělo z úst jejích představitelů a jak si IRIS stojí v České republice?

Nová struktura a tajné výsledky

Hned v úvodu dvouhodinové keynote se zakladatel a CEO společnosti Pierre De Muelenaere dotknul proběhlé akvizice. IRIS podle něj zůstává nezávislou společností v rámci Canon Group. Skutečnost, že Canon o IRIS projevil zájem, je podle něj známkou kvality a zároveň zdůraznil přátelskou podstatu vztahu mezi oběma společnostmi.

V rámci úvodu pozval Pierre De Muelenaere na pódium CFO společnosti Denise Hermesseho, aby hosty seznámil s finančními výsledky za rok 2013. Hermesse však místo toho oznámil, že kvůli akvizici již IRIS své finanční výsledky zveřejňovat nesmí. Oznámil však jiná čísla týkající se prodeje a změn na trhu.

IRIS podle něj například v loňském roce prodala přes 50 000 jednotek IRIScan Mouse, počet multifunkcí používající řešení od IRIS měl poprvé překonat počet skenerů a obrat z outsourcingu vyrostl o 40 %.

Obrat pocházející ze spolupráce s Canonem vyrostl o 60 % a počet dokumentů zpracovaných IRISXtract od roku 2005 měl překonat 2 miliardy. IRIS měla v roce 2013 investovat přes 6 milionů euro do výzkumu a vývoje.

Zároveň došlo k restrukturalizaci firmy, která má nyní dvě divize; pod Products & Technology vedenou COO Güterem Hensgesem spadá vývoj a produkty pro koncové i firemní zákazníky, zatímco Professional Solutions pod vedením COO Gamala Khaldiho se stará o BPO, ECM a ICT.

Tři skenující novinky

V další částí keynote došlo k představení tří produktových novinek. První byla IRIScan Mouse Executive 2, která je oproti první generaci kompatibilní i s platformou Mac a má zvládnout naskenovat formáty až do A3. Dalšími byly sedmá generace IRISpen Executive a IRIScan Anywhere 3 Wifi, která, jak napovídá název, má nově schopnost připojit se k bezdrátové síti.

Mezi firemními produkty IRIS oznámila přidání prohlížečové služby WebVerify pro IRISXtract, nový OCR engine pro asijské sady znaků (jde o japonskou, korejskou, čínskou, a hongkongskou abecedu) a integraci fakturového enginu do řešení IRISPowerscan.

Dvojí BPO

Zkratka BPO byla během setkání použita ve dvojím významu, kdy poslední písmeno značilo buď optimalizaci nebo outsourcing obchodních procesů. O prvním v rámci keynote hovořil Günter Hensges, přičemž zmínil mobilní přístup, hlubší integrací, zabezpečení a „nový svět práce“ (new world of work) jako hlavní současné trendy v tomto odvětví.

Poslednímu jmenovanému byla věnována i část odpoledního programu, kde představitelné IRIS vysvětlovali, že součástí nového přístupu k práci je trend nižšího používání papíru (paper-poor environment) a jaké obchodní příležitosti tyto transformace představují.

O outsourcingu během keynote hovořil Gamal Khaldi a zmínil, že IRIS v loňském roce zaznamenala 20% růst obratu z outsourcingových zakázek. Podle IRIS je zvýšený zájem o outsourcing součástí trendu návratu společností k jádrům svých aktivit, přičemž ho podle jejího průzkumu 56 % společností považuje za „zaběhnutý postup“ a pro 68 % outsourcing představuje „ušetření času a peněž“.

Mezi největší zakázky IRIS v roce 2013 patřilo zpracování výsledků celostátních parlamentních voleb v Ekvádoru a Hondurasu, což zároveň představovalo expanzi do nového regionu. Drtivá většina aktivit firmy však zůstává v rámci EU.

Canon v pozadí

Přítomnost Canonu byla znát zejména díky typicky červeně zabarvené části stánků v industriálním prostředí konferenčního centra The Egg, kde se setkání konalo. Jediným omezením, které nový majitel přinesl, byla zmíněná nedostupnost finančních výsledků, jinak však byla spolupráce obou společností vyzdvihována jednou i druhou stranou. Canon měl IRIS přinést možnost větších investic do vývoje a přístup k velkým hráčům na trhu.

V rámci cloudových služeb například uvedl Olivier Dupont, ředitel vývoje firemních produktů, integraci řešení IRIScloud OCR do multifunkcí Canonu. Přístup do služby je tak možný přímo z ovládacího panelu zařízení a k tisku nebo skenování mají vést jen čtyři kroky, od přihlášení po provedení.

V závěru keyonote zaznělo z úst představitele Canonu ujištění, že IRIS zůstane nezávislou firmou a že Canon nemá v plánu omezit nebo ukončít žádnou z jejích aktivit. Pierre De Muelenaere doplnil, že Canon přinesl IRIS možnost rychlejšího vývoje. Jako příklad uvedl výrazné zrychlení expanze v regionu Asie.

Keynote skončila udělením ocenění partnerů ve dvanácti kategoriích.

Česká spojka

Odpoledne bylo ve znamení rozdělení programu do tří sérií tematických přednášek vedených představiteli IRIS i jejích partnerů, zaměřených na konkrétní aspekty document managementu, trendů a produktů.

Zároveň bylo možné promluvit se zástupci IRIS pro konkrétní země. ChannelWorld se takto mohl setkat s Thierrym Desmetem, do jehož kompetence spadá Česká republika.

Thierry Desmet vyzdvihl spolupráci se 100Mega Distribution, výhradním distributorem IRIS pro ČR. Přestože u nás firma zatím prodává přibližně 200 jednotek za měsíc, má ČR v regionu spolu s Polskem představovat nejslibnější trh.

CS24

IRIS u nás chce v nejbližší době rozšířit jak počet resellerů nabízejících její produkty, tak způsoby, jak si u zákazníků vybudovat předmostí pro další produkty.

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI