Hlavní navigace

Axis uvádí řadu fixních síťových kamer Q18 pro dohled na jakoukoli vzdálenost

18. 12. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Axis Q18 Autor: Axis Communications
Společnost Axis Communications představuje řadu z nové generace fixních kamer v „bullet“ designu Axis Q18. Dvě kamery Axis Q1805-LE a Q1806-LE nabízejí až 4MPx obraz při 90 snímcích za sekundu a až 32násobné optické přiblížení a obrazovou stabilizaci. Jsou vybavené novým SoC ARTPEC 8 a představují příležitost pro analytiku založenou na hlubokém učení.

Kamera Axis Q1805-LE nabízí obraz s rozlišením 2 MPx, zatímco Axis Q1806-LE až 4 MPx. S technologií OptimizedIR zajišťují obě kamery ostré a čisté záběry i v úplné tmě až do vzdálenosti 100 m bez nutnosti dalšího osvětlení. Díky funkcím Lightfinder 2.0 a Forensic WDR poskytují věrné barvy a detaily i v náročných světelných podmínkách nebo téměř ve tmě. 

Model Q1805-LE je pro zajištění stabilního obrazu při vibracích vybavený elektronickou stabilizací obrazu (EIS) a Q1806-LE nabízí optickou stabilizaci obrazu (OIS), která stabilizuje obraz i při slabém osvětlení.

Pokročilá AI analytika – i v reálném čase

Kamery jsou postaveny na platformě ARTPEC 8, mají integrovanou výkonnou jednotku hlubokého učení s pokročilou videoanalytikou přímo v kameře, která je dle síťové architektury zařízením tzv. na okraji sítě. Díky aplikaci Axis Object Analytics umějí detekovat a klasifikovat pohybující se objekty, lidi, i různé typy vozidel. 

Videoanalytika poskytuje metadata, která lze využít k rychlému, snadnému a efektivnímu forenznímu vyhledávání i k vytvoření základní statistiky. Díky podpoře platformy ACAP verze 4 lze přidat různé aplikace na míru založené na hlubokém učení od společnosti Axis a jejích technologických partnerů.

Operátoři můžou inteligentní analytiku v kamerách využívat nejen poté, co už k incidentu došlo, ale také ke včasné automatické detekci a řízení vzniklé situace ve chvíli, kdy incident probíhá. Incidenty často začínají neobvyklým zvukem – rozbitím skla, výkřikem, výbuchem nebo výstřelem. 

Videoanalýza zvuky podle výrobce nedetekuje, ale díky otevřené platformě lze kamery využít také s nejrůznějšími aplikacemi a senzory pro zvukovou analýzu od partnerů společnosti Axis.

Nákladově efektivní a kyberneticky zabezpečené

Axis Q18

Nové kamery jsou navržené pro venkovní bezpečnostní instalace na budovách k monitorování vchodů, východů nebo obvodových linií a k montáži na sloupy v případě videodohledu parkovišť nebo veřejných prostor ve městech. 

Kamera je uzavřená v robustním hliníkovém krytu, je odolná proti nárazům a zvládá teploty od –40 až do +60 °C. Pro snadnější instalaci je vybavena síťovými konektory IDC a prostorným zadním boxem k bezpečnému vedení kabelů.

Díky PoE výstupu může kamera přímo napájet další zařízení, jako jsou reproduktory nebo stroboskopické sirény. S edge-to-edge technologií ji tak můžete využít k automatizovanému přehrávaní zvukových hlášení a varování. Pomocí technologie Axis Zipstream s kodekem H.264/H.265 kamery snižují nároky na šířku pásma a velikost úložiště. 

K zabezpečení neoprávněného přístupu a ochraně kybernetické bezpečnosti je k dispozici hardwarová platforma Axis Edge Vault, chránící integritu zařízení přímo od výroby a zajišťuje ochranu systému jako celku.

MMF24

Dostupnost a cena

Nové kamery řady AXIS Q18 jsou už k dispozici za doporučenou koncovou cenu 35 500 Kč (Axis Q1805-LE) a 40 500 Kč (Axis Q1806-LE).

Zdroj: Axis Communications

Čtěte dále

Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Zuzana Švecová jmenována novou generální ředitelkou Cisco ČR
Zuzana Švecová jmenována novou generální ředitelkou Cisco ČR
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Electro World se od 1. 9. mění na Datart