Hlavní navigace

Průzkum EMC odhaluje IT priority českých firem

24. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Karel Šuster
Šest z deseti dotázaných firem plánuje v příštích 12 měsících transformační změny. Hlavními obchodními prioritami je zvyšování tržeb, výkonnosti a hodnoty pro akcionáře.

Průzkum EMC odhaluje IT priority českých firemSpolečnost EMC v rámci konference EMC Forum 2012 oznámila výsledky svého průzkumu, který odhaluje, že 59 % organizací v České republice projde v příštím roce transformačními změnami v IT. Necelá polovina (47 %) dotázaných firem uvedla, že transformační změny momentálně realizují.

Zjištění odhalila, že mezi hlavní obchodní priority společností v České republice patří zvyšování tržeb (58 %), zvyšování výkonu a hodnoty pro akcionáře (45 %) a vytváření nových možností marketingových a prodejních strategií (44 %).

Průzkum také ukázal, že mezi 10 nejvyšších priorit z hlediska IT pro firmy v České republice patří údržba stávajících technologií, ukládání a správa dat, zálohování a obnova dat, optimalizace spolehlivosti, škálovatelnosti a výkonu, zabezpečení dat, virtualizace podpůrné (back-office) infrastruktury, integrace a správa dalších technologií, zabezpečení sítí, cloud computing a virtualizace nepostradatelných aplikací.

Podle průzkumu organizace žádají od IT oddělení podporu pro obchodní cíle. Téměř devět z deseti dotázaných firem přímo slaďuje své IT strategie se širšími obchodními cíli.

Oddělí cloud computing a velká data zrno od plev?

Studie dále ukazuje, že se rychle mění také role IT pracovníků. Implementace cloud computingu a analýz velkých dat povedou podle EMC ke vzniku nových rolí v  IT odděleních (cloudový architekt či datový specialista). Přitom 81 % dotázaných tvrdí, že jejich IT již má potřebnou úroveň dovedností a znalostí k úspěšné realizaci IT priorit.

Konzultanti EMC Czech Rep. u infostánku na akci EMC Forum 2012 v PrazeVíce než pětina (22 %) dotázaných firem v České republice očekává, že v následujících pěti letech analýzy velkých dat znovu rozdělí firmy na úspěšné a neúspěšné. Analytické nástroje již nasadilo nebo plánuje nasadit v dalším roce 43 % dotázaných firem. Pro další třetinu je pokročilá správa dat a analýza/analytika obchodní prioritou.

Téměř devět z deseti dotázaných (88 %) uvedlo, že zabezpečení dat a jejich kontrola představují velmi důležitý faktor a dalších 34 % jmenovalo zabezpečení sítí jako svou IT prioritu. Více než polovina (53 %) respondentů jako prioritu vyzdvihlo zálohování a obnovu dat.

CS24

Jako prioritu, která firmám pomůže s obchodní transformací, volí 29 % dotázaných cloud computing. Čtvrtina respondentů (26 %) se domnívá, že cloudové architektury během příštích tří let nahradí tradiční IT. V sektoru telekomunikačních firem je pak tento podíl dokonce 58 procent.

Průzkumu se zúčastnilo 209 pracovníků a ředitelů firem a IT oddělení, techničtí architekti, datoví specialisté a správci úložišť a infrastruktury z nejrůznějších firem v České republice.

Zdroj: EMC

Čtěte dále

Pozvánka na Synology Experience Day 2024
Pozvánka na Synology Experience Day 2024
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro zálohování, uzavřel kontrakt s Object First
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro zálohování, uzavřel kontrakt s Object First
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze