Hlavní navigace

Poraďte zákazníkům, jak v létě správně pečovat o baterie

22. 5. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Dreaming Andy - Fotolia.com
Specializovaný e-shop BatteryShop.cz vydal doporučení týkající se péče o baterie při cestování. Obchodníci je mohou tlumočit zákazníkům a použít je i jako argument k prodeji patřičného příslušenství.

Internetový obchod BatteryShop.cz, který se již od roku 1998 specializuje na prodej baterii, vydal pět rad, jak se při jarním a letním cestování správně starat o baterie.

Tyto rady mohou svým zákazníkům tlumočit i prodejci přenosných počítačů, mobilních telefonů, digitálních fotoaparátů či digitálních videokamer, aby předešli zákaznické negativní zkušenosti spojeným s prodaným výrobkem.

Zákazníkům mohou reselleři informace předat například ústně při osobním kontaktu, publikovat je na svých webových stránkách nebo je třeba zahrnout do newsletteru spojeného hned s nabídkou vhodných produktů z nabídky (jako jsou ochranná pouzdra pro baterie, nejrůznější dobíječky a podobně).

1. Kontrola a dobití před cestou

Základem je řádná kontrola baterií před cestou. Hlavně těch náhradních, které nemusely být delší dobu využívány. Spotřebitelé by si měli ověřit, jestli jsou baterie funkční a mechanické nepoškozené a v neposlední řadě, nakolik jsou nabité.

Dlouho nepoužívané baterie se samy pomalu vybíjejí. Například baterie na bázi lithia ztrácí jen okolo 3 % za měsíc, zato některé baterie na bázi niklu se mohou vybíjet až o 30 % měsíčně. Po delší době skladování je tedy vhodné baterie dobít na plnou kapacitu,“ upozornil ve zprávě pro média Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz,

2. Správný obal

Náhradní baterie by se rozhodně neměly jen tak volně povalovat v zavazadle, ale měly by mít vhodný obal. Správné pouzdro je ochrání před nebezpečnými vnějšími vlivy (jako jsou pády, nárazy, možnost zanesení kontaktů případnými nečistotami či navlhnutí).

Doporučuje se přeprava v původním obalu. Obal je však třeba přizpůsobit cíli cesty. Při zdolávání obtížného terénu by měl obal chránit hlavně před potenciálními nárazy. Pro cesty v deštivém počasí nejlépe poslouží voděodolné pouzdro.

Některé obaly elektronických zařízení již počítají se současnou přepravou náhradního zdroje energie. Například mnoho moderních pouzder na fotoaparáty má podle internetového obchodu BatteryShop.cz i speciální kapsičku na záložní baterie.

3. Ochrana proti zkratu

Je třeba pamatovat také na to, že baterie je elektrické zařízení, kterému při nesprávném zacházení hrozí zkrat. Aby byla záložní baterie v zavazadle před zkratem chráněna, nesmí její kontakty přijít do styku s kovovými předměty.

Zkratu velmi dobře zamezí převoz baterie v již zmiňovaném originálním prodejním obalu. Pokud však originální obal již není k dispozici, lze využít i náhradní řešení:  například zalepit kontakty izolační páskou či nasadit baterii speciální krytky kontaktů. Možné je i umístění baterie do samostatného plastového sáčku nevodícího elektřinu.

4. Pozor na příliš vysoké teploty

Při cestování v teplých jarních či letních měsících velmi reálně hrozí bateriím vystavení vysokým teplotám, které snižují jejich životnost a mohou je i nevratně poškodit. Baterie by rozhodně neměly být vystavovány přímému slunečnímu záření a teplota jejich okolí by dlouhodobě neměla překračovat 30 °C.

Při vystavení extrémním teplotám nad 60 °C, například při ponechání baterie v zaparkovaném automobilu, na které vytrvale svítí slunce, může výjimečně dojít i k explozi baterie. Explodující baterie může poškodit i zařízení, v němž je instalována. Na to by spotřebitelé měli být upozorněni opravdu důrazně.

CS24

5. Do USA letadlem jen v příručním zavazadle

Při letecké cestě do USA je nutné počítat se zvláštními předpisy ohledně přepravování baterií na palubě letadla. „Od 1. ledna 2008 platí při cestování americkými aeroliniemi zvláštní nařízení, vydané organizací Transportation and Security Administration, které má zamezit vzniku požáru kvůli vadně uloženým článkům,“ upozornil v tiskové zprávě Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Podle tohoto opatření nelze samostatné baterie umístit do zavazadel pro odbavení, ale pouze do příručního zavazadla, ve kterém mohou být maximálně dva náhradní články chráněné bezpečným plastovým obalem,“ upřesnil bezpečnostní nařízení Radim Tlapák.

Zdroj: BatteryShop.cz

Čtěte dále

Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona