Hlavní navigace

Oracle představil Database 12c - výkonnou databázi navrženou pro cloud

16. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
Oracle Database 12c představuje novou generaci databáze, který má splnit požadavky cloudových řešení - nová multitenantní architektura má nabídnout rychlou, škálovatelnou, spolehlivou a bezpečnou databázovou platformu.

Oracle Database 12c má zákazníkům zajistit vyšší kvalitu a výkon aplikací v cloudu a usnadnit správu architektury a úložišť s cílem usnadnit konsolidaci databází. Ty lze pak spravovat jako jeden celek, aniž by bylo nutné provádět změny v aplikacích.

Poslední generace databáze Oracle Database 12c, je nyní dostupná ke stažení na Oracle Technology Network (OTN). Je optimalizovaná pro procesory Sparc a Intel Xeon a nabízí přes 500 doplňkových funkcí.

Mulitenantní architektura pro konsolidaci databází

Oracle Database 12c využívá novou funkci Oracle Multitenant, díky níž každá databáze zapojená do multitenantní architektury se aplikacím jeví jako standardní databáze Oracle. Existující aplikace tak mohou fungovat bez jakékoliv změny.

Díky podpoře multitenantního přístupu v databázové vrstvě spíše než v aplikační vrstvě jsou všechny ISV aplikace, které běží na databázích Oracle připraveny k podpoře SaaS.

Funkce Oracle Multitenant umožňuje spravovat několik databází jako jeden celek. Architektura poskytuje téměř okamžitý přístup a klonování databází, což z ní dělá ideální platformu pro testování databází a vývojová prostředí v cloudu, uvádí Oracle. Funkce je kompatibilní se všemi funkcemi databází Oracle.

Automatická optimalizace dat

Oracle Database 12c obsahuje funkci automatické optimalizace dat. Čtecí a zapisovací aktivita databáze se monitoruje pomocí tepelné mapy, což správcům databází umožňuje pomocí systému komprese a vrstvení úložišť definovat strategii správy serverů a automaticky komprimovat a stanovovat úroveň ukládání dat na základě jejich aktivity a stáří.

Hloubkové zabezpečení

Nové editační možnosti umožňují společnostem ochraňovat citlivá data (např. čísla kreditních karet zobrazovaná v aplikacích), a to beze změn ve většině aplikací.

Citlivé údaje mohou být editovány během spuštěné aplikace na základě předem definovaných strategií a informací o účtu. Oracle Database 12c rovněž poskytuje novou analýzu privilegovaného přístupu (Run-Time Privilege), která společnostem umožňuje identifikovat oprávnění a role, které jsou skutečně využívány.

Dostupnost databázových cloudů

Globální datové služby dovolují vyrovnání provozní zátěže a poskytují záložní systém pro globálně distribuované databázové konfigurace.

Funkce Data Guard Far Sync rozšiřuje pohotovostní ochranu před ztrátou dat. Oracle Real Application Clusters doplňuje funkce Application Continuity, která maskuje selhání aplikací ze strany koncových uživatelů.

Správa databází

Integrace s Oracle Enterprise Manager 12c Cloud Control umožňuje správcům implementovat a spravovat nové funkce databáze včetně multitenantní architektury a editace dat.

Testovací funkce systému Oracle Real Application Testing pomohou zákazníkům ověřit aktualizace a strategie konsolidace. Dovolují souběžné testování a škálování skutečného provozního zatížení.

MMF24

Analýza velkých dat

Oracle Database 12c zlepšuje databázové schopnosti MapReduce pro velké objemy dat prostřednictvím SQL Pattern Matching, který umožňuje škálovatelné zjištění sekvencí obchodních událostí (např. finančních transakcí, síťových protokolů a clikstream logů).

Datoví specialisté tak mohou analyzovat podnikové informace a velké objemy dat díky novým databázovým prediktivním algoritmům a další integraci otevřených zdrojů.

Zdroj: Oracle

Čtěte dále

Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí