Hlavní navigace

Opinion Matters: 69 % britských IT administrátorů kvůli stresu zvažuje změnu zaměstnání

22. 5. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Podle průzkumu Opinion Matters britským a americkým firmám hrozí odliv IT administrátorů, které trápí velký stres, mnoho přesčasových hodin i dopady práce na osobní život. Je to šance pro dodavatele?

Opinion Matters: 69 % britských IT administrátorů kvůli stresu zvažuje změnu zaměstnáníSpolečnost GFI Software zveřejnila výsledky průzkumu IT Admin Stress Survey zaměřeného na práci zaměstnanců v oboru informačních technologií. Podle něj zvažuje 69 procent oslovených IT administrátorů změnu zaměstnání z důvodu vysokého pracovního stresu.

K nejvíce zmiňovaným příčinám pracovního stresu patří podle společnosti GFI Software požadavky manažerů, podpora uživatelů a náročné termíny.

Průzkum dále ukázal, že IT profesionálové mají velké množství neproplacených přesčasových hodin, když 34 % z respondentů si ročně napracuje ekvivalent dalších 12 pracovních týdnů.

Průzkum byl realizován analytickou firmou Opinion Matters mezi více než čtyřmi stovkami respondentů z řad IT pracovníků ve Velké Británii a ve Spojených státech pracujících v organizacích od 10 do 500 zaměstnanců.

Britští a američtí IT administrátoři pod náporem stresu

Celkem 69 % všech oslovených IT administrátorů považuje svou práci za stresující a 69 % dotazovaných britských IT administrátorů zvažuje změnu svého zaměstnání. U těch amerických je to 67 procent.  Dvě třetiny respondentů ve Velké Británii (66 %) a téměř tři čtvrtiny dotazovaných ve Spojených státech (72 %) pociťují minimálně stejný nebo vyšší stres než členové jejich sociální skupiny.

Průzkum ukázal, že čím větší firma, tím větší stres IT administrátoři pociťují. Zatímco v britských firmách s 10 až 49 zaměstnanci považuje svou práci za stresující 56 % oslovených IT administrátorů (47 % v USA), tak v organizacích s 50 až 99 pracovníky jde už o 84 % dotazovaných IT administrátorů (83 % v USA).

Oslovení IT administrátoři v průzkumu také zdůrazňovali, že pravidelně mají přesčasové hodiny nad rámec běžného čtyřicetihodinového pracovního týdne a ti britští v mnoha případech překračují maximum 48 hodin týdně stanovené evropskými směrnicemi. Více než třetina oslovených britských IT administrátorů překračuje svůj pracovní týden o 10 hodin a více, čímž napracovává ekvivalent 12 týdnů ročně.

IT administrátoři si stěžují na málo spánku či času stráveného s dětmi

Průzkum dále zjistil, že 82 % britských a 85 % amerických IT respondentů přiznává, že jejich práce nějakým způsobem negativně ovlivňuje jejich osobní život. Podle výsledků studie respondenty trápí:

  • oslabená pozice ve své sociální skupině (42 % ve Velké Británii a 40 % v USA),
  • nedostatek času strávený se svými dětmi (36 % ve Velké Británii a 39 % v USA),
  • oslabené vztahy s přáteli a s rodinou (32 % ve Velké Británii a 35 % v USA),
  • nedostatek spánku v důsledku pracovního vytížení (31 % ve Velké Británii a 42 % v USA).

Jak mohou firmy ulehčit svým pracovníkům?

Pokud firmy nechtějí přijít o osvědčené pracovníky a pracně hledat a zaškolovat náhradu, měly by uvažovat, jak negativní dopady práce svých IT administrátorů zmírnit. To neplatí jen pro firmy ve Velké Británii nebo Spojených státech, ale i pro ty české, protože o osvědčené pracovníky není dobré přijít nikdy a nikde.

Jako vhodné řešení se nabízí nasazení modernějších nástrojů a technologií, konsolidace informačních technologií na nezbytnou úroveň, rozšíření počtu pracovních sil či přesun části práce na externí dodavatele (outsourcing). Samotní IT administrátoři jistě dovedou svým zaměstnavatelům říci, čím by se jejich každodenní práce usnadnila a případně čím by se potažmo i zefektivnil chod firmy.

Příležitost pro dodavatele vhodných produktů

Zároveň se otevírá prostor pro dodavatele souvisejících řešení a služeb pro snížení zátěže interních IT pracovníků firem. Ti mohou firmám nabídnout své produkty právě s ohledem na spokojenost IT pracovníků v jejich zaměstnání. Argumentovat mohou i s odvoláním na zmíněný průzkum. Případné hledání a zaškolování náhrady může být pro firmy velkým problémem. V krajních případech může odchod klíčového IT pracovníka firmu i na nějakou dobu ochromit či minimálně omezit její činnost, což pak má pochopitelně negativní dopady na hospodářské výsledky.

 


Obr:  Infografika k průzkumu
Infografika

 

 

CS24


 

Zdroj: GFI Software, ChannelWorld

Čtěte dále

Pozvánka na Synology Experience Day 2024
Pozvánka na Synology Experience Day 2024
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro zálohování, uzavřel kontrakt s Object First
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro zálohování, uzavřel kontrakt s Object First