Hlavní navigace

Ochraňte zákazníky i sebe před padělaným spotřební materiálem

24. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Lukáš Drlík, regional security manager EMEA ve společnosti HP, na tiskové konferenci 23. 2. 2011 představil nebezpečí spojená s prodejem a používáním padělaných tiskových náplní. Na co si dát pozor?

Ochraňte zákazníky i sebe před padělaným spotřebním materiálemPodle aktuálních odhadů je 8 % náplní do tiskáren na trhu padělaných. Většina padělků na lokální trhy míří z Číny a především z Ruska, odkud jsou dováženy přes Bělorusko a Polsko. Velké dodávky padělaného tiskového materiálu míří především na velké zákazníky a státní organizace.

Koalice proti padělání spotřebního tiskového materiálu (ICC), která sdružuje Brother, Canon, Epson, Hewlett-Packard, Kyocera Mita, Lexmark, OKI Printing Solutions, Samsung a Xerox, odhaduje, že trh s padělaným spotřebním materiálem v regionu EMEA tvoří 27,9 miliard euro.

Společnost HP podle Lukáše Drlíka za poslední 4 roky v EMEA zadržela 9 milionů padělků, provedla 1000 vyšetřování, přes 500 zátahů a téměř 2500 auditů zaměřených na padělky tiskových materiálů HP. Ačkoliv čísla pro ČR a SR nebyla zveřejněna, nedávno zablokovaná zásilka na slovinské hranici určená pro český trh existující problém potvrzuje.

U autorizovaných distributorů probíhá audit minimálně jednou ročně. Vzhledem k četnosti kontroly však nemohou distributoři ani prodejci získat certifikaci na prodej originálního materiálu.

Co u padělků hrozí z pohledu uživatele?

Padělky často kvůli chybějícím standardům nedosahují kvality a přesnosti originálu. Výsledný tisk má tudíž horší vlastnosti a snižuje se také výtěžnost tisku. Dále hrozí poškození tiskárny či úniku náplně a s tím související zneplatnění záruky.

Co padělání znamená pro prodejce a distributory?

V případě prodeje padělků tonerových kazet se vystavujete ztrátě dobrého jména, a především důvěry zákazníků a jejich odlivu. Můžete se tak byť nevědomky zapojit do ilegálních aktivit padělatelských struktur. Padělané zboží se také nekvalifikuje pro různé sběrné a recyklační programy legitimních výrobců.

MMF24

Jak poznáte originální produkt?

Společnost HP používá jako ochranné prvky pro autentizaci hologramy a další ochranné známky. Hologram HP při horizontálním i vertikálním nahnutí mění vyobrazené znaky, u padělků se hologram se mění pouze v jedné ose. Jak postupovat v případě odhalení padělaného materiálu, naleznete na speciálním webu HP. Neváhejte kontaktovat také další výrobce a poraďte se s nimi, jak se vyhnout problému.

Co je/není padělek?

Repasované‚ renovované, „klonované“ či kompatibilní tiskové kazety mohou být legálně prodávány, ale nesmí být označeny způsobem vedoucím k oklamání spotřebitele - je nelegální označovat produkty tak, aby zákazníka vedly k tomu, že kupuje zcela nový, autentický produkt, který je s nějakým výrobcem spojován nebo výrobcem schválen. Produkt využívající duševní vlastnictví společnosti bez jejího souhlasu je nelegální.

Zdroj: HP, ChannelWorld
Foto: © krabata - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Zuzana Švecová jmenována novou generální ředitelkou Cisco ČR
Zuzana Švecová jmenována novou generální ředitelkou Cisco ČR
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci