Hlavní navigace

Microsoft rostl, ale propouštět bude

28. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tržby Microsoftu narostly za poslední čtvrtletí roku 2008 o 2 %, avšak čistý příjem klesl o 11 %. Softwarový gigant okamžitě reagoval. Jaká plánuje opatření? Jak se dotknou partnerů v Česku? A jak situaci pro IDG komentoval Steve Ballmer?

Kampus Microsoftu v Redmondu s jezerem Sammamish na pozadíMicrosoft řeší zklamání z druhého čtvrtletí svého fiskálního roku, kdy mu příjmy klesly v důležité oblasti obchodu s operačním systémem Windows. Celkový obrat Microsoftu za poslední čtvrtletí roku 2008 vzrostl o 2 %, nicméně čistý příjem klesl o 11 % v porovnání se stejným obdobím v loňském roce. Čistý zisk dosáhl v tomto období 4,17 miliard amerických dolarů, přičemž příjmy byly vyčísleny na 16,6 miliard dolarů. Zisk 0,47 dolaru za akcii zůstal pod očekáváním analytiků.

Redmondský obr proto společně s výsledky oznámil plán na propuštění 5 tis. zaměstnanců v oblasti výzkumu a vývoje, marketingu, prodeje, financí, práv, lidských zdrojů a informačních technologií. K propouštění dojde během následujících 18 měsíců. Prvních 1400 pracovníků dostalo výpověď již minulý čtvrtek. Microsoft spočítal, že propuštění pracovníků sníží každoroční provozní náklady o 1,5 miliardy dolarů a v roce 2009 zredukuje náklady o 700 miliónů.

Komentář k dalším plánům Microsoftu poskytl IDG v konferenčním hovoru Steve Ballmer, CEO společnosti: „I přes to, že zrušíme pět tisíc pracovních míst, vytvoříme na druhé straně několik tisíc nových pozic, a to zejména v oblasti výzkumu, kde vidíme obrovské příležitosti."

Podle Markéty Kuklové, tiskové mluvčí společnosti Microsoft v České republice, se propouštění tuzemské pobočky nijak nedotkne. "Změny ve strategii vůči partnerům neplánujeme. Partneři jsou pro nás tím nejdůležitějším bodem při styku se zákazníky a naopak jejich význam dále poroste," komentovala pro ChannelWorld případný vliv změn na partnerskou spolupráci.

Microsoft prohlásil, že musel pro účelné snížení nákladů reagovat rychle. Varuje totiž, že příjmy a výdělky za druhou půli roku budou ve srovnání s předchozím rokem „téměř jistě" nižší. „Ekonomika se zpomaluje a vývoj se nelepší. Porosteme z nižší základny, neočekáváme žádný odraz ode dna," řekl Steve Ballmer. CEO Microsoftu také odhadl, že k výraznějšímu zvratu může dojít až za rok či dva, a tak je „Microsoft připraven řádně dostát svým prioritám a držet náklady na uzdě i v dlouhodobějším horizontu."

MMF24

Steve Ballmer dále formuloval budoucí očekávání spíše pozitivně: „K jistému zpomalení v technologickém odvětví dojde, ale já si nemyslím, že existuje něco, co by chod našeho průmyslu zastavilo, a to platí samozřejmě i pro Microsoft. Takováto pauza v naší ekonomice je nevídaná, avšak - je to jen pauza."

Bolestí výrobce byl v posledním čtvrtletí operační systém Windows Vista. Příjmy z prodeje OS klesly o 8 %. Důvody jsou podle výrobce zřejmé. Výrobci prodali méně PC, než Microsoft očekával a zákazníci ve větší míře kupovali netbooky, často vybavené open source systémy.  Dvouciferný růst naopak přišel v oblasti serverových licencí a softwarových nástrojů (Office SharePoint a Microsoft CRM). Výsledky posílily také sezónní prodeje Xbox 360, kterých se během čtvrtletí prodalo rekordních 6 milionů kusů.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci