Hlavní navigace

Microsoft představil nový hardware včetně svého prvního notebooku Surface Book

8. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
První notebook Surface Book, nový tablet Sufrace Pro 4, nové Lumie, nový náramek. Z výrobních linek Microsoftu sjel hardware nejvyšší světové třídy.

Microsoft má za sebou velký večer, během kterého představil světu řadu hardwarových novinek včetně svého debutu v oblasti notebooků. Kromě očekávaného pokračování řady Surface Pro a řady telefonů Lumia totiž společnost ukázala dosud pečlivě tajené zařízení Surface Book.

Ve všech případech jde o špičková prémiová zařízení, která budou důstojným soupeřem pro nový hardware, který v září představil konkurenční Apple.

Microsoft Surface Book

První notebook z dílny Microsoftu nabídne operační systém Windows 10 a úctyhodné parametry. Jeho desetidotykový 13,5“ displej disponuje rozlišením 3000 x 2000 pixelů a uvnitř se skrývají nejnovější procesory šesté generace Intel Core i5 a i7 společně s až 16 GB RAM, volitelnou grafickou kartou Nvidia a SSD s kapacitou od 128 GB do 1 TB.

Celé zařízení přitom váží pouze 1,5 kg včetně klávesnice. Ano, včetně klávesnice, neboť displej lze oddělit a používat jako tablet. Surface Book tedy není čistokrevný notebook, ale zároveň svými parametry zásadně vyčnívá z kategorie „tabletů s klávesnicí“, kam spadá například jeho sourozenec Surface Pro 4. Už jen tím, že klávesnice je součástí balení.

V balení uživatel najde ještě dotykové pero, to vše za cenu od 1 899 dolarů do 2 099 dolarů v závislosti na konkrétních specifikacích. Celkem bude k dispozici pět modelů. Dostupnost a ceny pro český trh zatím nebyly oznámeny.

Microsoft Surface Pro 4

Lehce ve stínu svého „většího bratra“ skončilo pokračování řady Surface Pro. Čtvrtá generace profesionálního tabletu nabídne desetidotykový 12,3“ displej s rozlišením 2736 x 1824 px a baterii, která má tablet udržet v provozu až 9 hodin na jedno nabití. Uvnitř se skrývají procesory Intel Core šesté generace ve variantách m3, i5 a i7, integrované grafické karty (rovněž od Intelu) a až 16 GB RAM.

Vnitřní SSD úložiště nabídne kapacitu od 128 GB do 512 GB. Tablet disponuje 5Mpx předním a 8Mpx zadním fotoaparátem, to vše při tloušťce 8,45 mm a váze maximálně 786 g. Součástí balení však není tenká klávesnice, která ze Surface dělá to, za co jej Microsoft považuje – profesionální zařízení pro produktivní uživatele.

Microsoft Lumia 950 (XL)

Třetím zásadním oznámením jsou nové chytré telefony řady Lumia. První telefony s operačním systémem Windows 10 představují svou výbavou výrazný posun směrem ke světové špičce, přičemž k dispozici bude 5,2“ model Lumia 950 a 5,7“ phablet Lumia 950 XL.

Větší variantu pohání osmijádrový 2GHz procesor Snapdragon 810, menší pak šestijádrový 1,8GHz Snapdragon 808. RAM má v obou případech kapacitu 3 GB a vnitřní paměť 32 GB, přičemž ji lze rozšířit microSD kartou až o dalších 256 GB. Displej u obou modelů nabídne rozlišení WQHD (2560 x 1440 px).

Dalším silným argumentem je zadní fotoaparát, který u obou modelů nabídne 20Mpx rozlišení a schopnost natáčet video v rozlišení 4K. Přední 5Mpx fotoaparát natočí video ve Full HD. Baterie menšího modelu má kapacitu 3000 mAh, u většího pak 3340 mAh. Telefony podporují nový konektor USB-C, který kromě rychlého přenosu dat zajistí i rychlé nabíjení (50 % baterie za půl hodiny).

Novinky se mají objevit na trhu v listopadu za ceny začínající na 549 dolarech. Dostupnost a ceny pro český trh zatím nejsou známé.

Microsoft Hololens a Band

Posledním představeným zařízením byla nová generace chytrého náramku. Microsoft Band 2 má svým uživatelům nabídnout nový zakřivený displej, virtuální asistentku Cortanu, řadu fitness aplikací a baterii, která má náramek udržet v chodu až dva dny na jedno nabití.

Závěrečným oznámením byly novinky týkající se holografických brýlí Microsoft HoloLens. Již víme, kdy budou dostupné (v prvním kvartálu 2016), kolik budou stát (3 000 dolarů) a kdo si je bude moci pořídit (zpočátku pouze vývojáři).

CS24

Hardwarové detaily známé nejsou, ale brýle by údajně měly disponovat x86 procesorem, 2GB RAM a podporou bezdrátového standardu 802.11ac.

Zdroj: IDG News Service, Microsoft

Čtěte dále

Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu