Hlavní navigace

Matěj Kopecký (Epson): Zářná cesta projektorů

Dnes
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Epson
Projekční technika prodělala od 80. let 20. století dlouhou evoluci. Matěj Kopecký ve svém komentáři demonstruje, že Epson v odvětví nezaostává a posouvá hranice 3LCD technologie na vyšší úroveň.

V dnešním článku se podíváme do historie projekční techniky. Je důležité vnímat nejen současné trendy a moderní směry, ale také vědět, z čeho vlastně vzešla a čím prošla, než urazila ten ohromný kus cesty k tomu, jak ji dnes známe.

Co se dozvíte v článku
  1. Nepříjemnosti se zrcátky
  2. LEDoluce v projektorech
  3. Tři čipy pro barvy
  4. Epson pro všechny situace
  5. Nejvyšší úroveň s řadou PQ

V 80. letech 20. století byly postupně uvedeny na trh dvě nejznámější technologie používané v projektorech: DLP (Texas Instruments) a 3LCD (Epson). Každá z nich používá k zobrazení obsahu z projektoru trochu jinou metodu vytváření obrazu, respektive jiným způsobem tvoří barvy a pracuje s nimi.

DLP technologie klade důraz na jednoduchost, ostrost obrazu, stabilní výkon pouze v bílé barvě a velmi dobré podání černé barvy. Na druhou stranu přichází o většinu schopnosti reprodukovat barevné spektrum, které je filtrováno skrze barevné segmentové kolečko projektoru.

3LCD technologie je na první pohled výrazně složitější, protože reprodukuje co nejvěrnější podání barevného spektra, se kterým pracuje v rámci jednotlivých RGB barevných kanálů. K tomu potřebuje tři samostatné LCD čipy, řadu optických elementů a optický hranol. Světlo, které projde projektorem v případě technologie 3LCD, pokrývá více barevného spektra. Dokáže tak reprodukovat věrnější barvy, ale ne zobrazit sytou černou.

Nepříjemnosti se zrcátky

Matěj Kopecký

account manager – video projection, Epson Europe CZ & SK

Jak šel čas, obě technologie se postupně vyvíjely a zlepšovaly. Jelikož DLP technologie je jednodušší, byl její vývoj rychlejší a efektivnější. 3LCD technologie trpěla celou řadou nedostatků. LCD čipy byly málo kontrastní, takže nedokázaly přenést syté barvy a rychleji se opotřebovávaly, ztrácely jas a šedly.

Oproti tomu technologie DLP pracující se soustavou mikrozrcátek trpěla prachem. Drobné částečky prachu se usazovaly uvnitř projektoru a doslova se připekly na samotný čip, což mělo za následek viditelné miniaturní bílé tečky vypálené do obrazu DLP projektorů. Problémem byly také výpadky jednotlivých zrcátek mechanickým opotřebením.

V 90. letech 20. století se postupně síly začaly vyrovnávat a technologie 3LCD doháněla ztrátu díky novým materiálům, dalšímu vývoji a postupnému přechodu na anorganické materiály, které zajistily vyšší stabilitu v čase. Výsledkem je technologie, jež nabízí fantastickou barevnou přesnost a dokáže mít jasnější obraz než DLP technologie.

V roce 2009 se technologie 3LCD podle výzkumu společnosti Pacific Media Associates stala nejvíce používanou technologií na světovém trhu s podílem 51 % oproti DLP a tento náskok postupně 3LCD technologie navyšuje až do současnosti.

LEDoluce v projektorech

V posledních několika letech se situace dále mění. Ptáte se proč? V roce 2008 se začal používat nový LED zdroj světla, protože do té doby užívaly projektory jen lampy – rtuťové výbojky s omezenou životností a vysokými náklady na výměnu.

Nový LED zdroj přinesl nové možnosti a výhody: delší životnost, nižší spotřebu, nižší hlučnost, okamžité zapnutí a vypnutí projektoru, ale také zásadní nevýhodu, a to omezený světelný výkon, který nikdy nedokázal překonat výkon lampových projektorů. Ukázalo se, že tento zdroj světla není vyhovující, a většina výrobců od něj upustila.

 

Tento text původně vyšel v tištěném vydání magazínu ChannelWorld ze září 2024.

Můžete si ho objednat i v elektronické podobě.

V roce 2010 začala nová etapa projekční techniky díky laserovému zdroji světla. S příchodem laseru projektory získaly nové možnosti: výrazně vyšší životnost, vyšší světelný výkon než lampový zdroj, nižší energetické nároky, nižší hlučnost a hlavně stabilitu. Laser totiž dokáže podstatně delší dobu pracovat bez degradace nominálního světelného výstupu. Tato technologie byla poměrně drahá, ale přesto byla v roce 2015 úspěšně nasazena v profesionálním projektoru Epson EB-L1000.

Postupně se moderní laserová technologie zlevňovala, začala se dostávat z vyšších do středních modelových řad a dnes ji najdeme prakticky napříč celým segmentem projekční techniky. Příchod laserového zdroje světla změnil životnost a výkon projektorů a přinesl evoluci v projekční technice, ale co nezměnil, je způsob, jakým jednotlivé technologie vytvářejí obraz.

Tři čipy pro barvy

Stále tedy platí, že DLP klade důraz na bílou a černou, ale barevnost je u jednočipového projektoru až třikrát nižší oproti tříčipovému systému. Barevné spektrum DLP projektorů je limitováno segmentačním kolečkem, jehož rychlou rotací se tvoří výsledný barevný obraz.

Autor: Epson

V případě tříčipové 3LCD technologie systém pracuje se třemi samostatnými kanály a výsledkem je stejný barevný světelný výkon jako v bílé barvě, což je důležité pro zajištění co nejvěrnějšího barevného podání. 3LCD technologie tak může nabídnout výrazně vyšší barevný světelný výkon než konkurenční DLP, a to bez ohledu na použitý zdroj světla.

A protože nežijeme v černobílém filmu a barvy jsou pro lidské oko zcela zásadní při vnímání okolí, je pro nás mnohem důležitější výrazně vyšší celkový světelný výkon než jen nominální výkon v bílé, který je uváděn v DLP technologii, a to bez ohledu na použitý zdroj světla.

Epson pro všechny situace

V našem portfoliu máme řadu lampových projektorů, které budou pokračovat až do roku 2027. Jde o cenově dostupné lampové projektory, jako je EB-2250U, který dokáže skvěle fungovat v náročném firemním či školním prostředí. Školní kompaktní projektory řady EB-992F a FH52, jež disponují extrémně dlouhou životností lampy 17 000 h, se skvělou výbavou pro bezdrátový přenos obrazu pro všechny OS. 

Máme také řady ultrakrátkých interaktivních i neinteraktivních lampových projektorů, které jsou ekonomickou cestou pro školy, jež potřebují vyměnit staré dosluhující projekční řešení instalované u funkční tabule.

Lampovým projektorům rozhodně neodzvonilo, což potvrzuje i to, že na všechny školní a firemní řady dáváme prodlouženou záruku pět let na projektor i zdroj světla. Zákazník si napříč portfoliem může zvolit produkt, který je pro něj nejvhodnější v poměru cena výkon, pokud pro něj lampové řešení není vhodné nebo dostatečně robustní.

Epson EB-982f

Autor: Epson

Například cenově dostupný, ale výkonný laserový projektor EB-L260F, který má moderní designové tělo se skvělou bezdrátovou konektivitou a vysokým rozlišením, nebo pro náročnější prostředí, kde je potřeba více výkonu a flexibilní instalace, modely EB-L530/630/730U o výkonu až 7 000 ANSI a zárukou bez omezení počtu nasvícených hodin.

Z ultrakrátkých projektorů nabízíme interaktivní systémy řady EB-760Wi/770Fi, které dokážou konkurovat současné generaci dotykových displejů a v mnoha aspektech nabídnout výrazně zajímavější vlastnosti. V segmentu neinteraktivních systémů naleznete produkty s vysokým výkonem a 4K rozlišením, jako je EB-810E.

Nejvyšší úroveň s řadou PQ

Zmíněný model EB-L1000 nám umožnil vstoupit do kategorie profesionálních instalačních projektorů, které v dnešní době představují to nejlepší, co lze v projekční technice získat. I zde se používají technologie 3LCD a DLP a je možné nalézt velmi hodnotné soupeře s 3DLP technologií, jež pracuje s reprodukcí barev na úrovni tří samostatných barevných kanálu, tak jako 3LCD.

A právě v tomto nejvyšším segmentu jsme v roce 2024 dokázali posunout hranice 3LCD technologie na vyšší úroveň a nabídnout špičkovou modelovou řadu PQ, která poskytuje 4K rozlišení, křišťálově čistý obraz, nejvyšší kontrast na trhu a zcela unikátní vlastnosti automatické práce s obrazem více projektorů pomocí vestavěného kamerového systému.

CS24

Současné 3LCD projektory značky Epson disponují nejen unikátní technologií, a dokážou tak změřit síly s těmi nejvyššími modely našich konkurentů, ale jsou i potvrzením toho, že vývoj, kterým projekční technika prošla, nemění pravidla hry díky zdroji světla, ale vylepšuje dílčí vlastnosti technologie a výrazně prodlužuje životnost.

 

ChannelWorld, který je určený pro prodejce, dodavatele služeb a profesionály v prodejním kanálu IT a CE, si můžete objednat i jako klasický časopisV tištěném speciálu vydávaném čtvrtletně, najdete články, rozhovory, komentáře, analýzy, přehledy partnerských programů a řadu dalších informací pro resellery, VAR a další profesionály, působící v oblasti prodejního kanálu a distribuce.

Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Jan Duda (PCV Computers): Jak získat marži na malé firmě?
Jan Duda (PCV Computers): Jak získat marži na malé firmě?
Reportáž: Jak si ochočit umělou inteligenci se Zebra systems
Reportáž: Jak si ochočit umělou inteligenci se Zebra systems
Heureka: Česká e-commerce mezi červnem a zářím povzbudivě rostla
Heureka: Česká e-commerce mezi červnem a zářím povzbudivě rostla
Acronis: Požadavky NIS2 aktuálně splňuje necelá desetina českých firem
Acronis: Požadavky NIS2 aktuálně splňuje necelá desetina českých firem
Matěj Kopecký (Epson): Zářná cesta projektorů
Matěj Kopecký (Epson): Zářná cesta projektorů
ComSource: Průměrný uživatel internetu využije denně 4,2 GB dat
ComSource: Průměrný uživatel internetu využije denně 4,2 GB dat