Hlavní navigace

Martin Bratičák (Zyxel Networks): Zyxel nehledí jen na zisk

2. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Zyxel Networks
Martin Bratičák, regionální ředitel Zyxel Networks, poukazuje na směry, kterými se ubírá networking, a shrnuje hlavní výhody standardu Wi-Fi 7 oproti jeho předchůdcům.

Jaké jsou aktuální trendy v oblasti networkingu?

Technologických trendů je hned několik, proto bych začal jedním netechnologickým, což je udržitelnost. Je to trend, který je společným jmenovatelem většiny globálních lídrů nejen technologických firem, jež nehledí jen na zisk. Zyxel nezůstává pozadu, o čemž svědčí i získaná ocenění a hodnocení v oblasti ochrany životního prostředí a sociální odpovědnosti (Holding Zyxel je veden v prestižní S&P Global Sustainability Yearbook mezi čtyřmi společnostmi v kategorii „Komunikační zařízení“, kam patří i Cisco, Ericsson a Wistron).

Martin Bratičák

regionální ředitel, Zyxel Networks

Obecnými trendy je samozřejmě umělá inteligence, multicloud, tedy využívání několika cloudových služeb od různých výrobců, a konvergence networkingu a bezpečnosti, která je nezbytným evolučním krokem, takže bezpečnostní funkce už nejsou jen doménou firewallů, ale i přístupových bodů a switchů.

Bezpečnost obecně je trend sám o sobě a zůstane tak i do budoucna. Vždyť takový ransomware je v nových vylepšených formách stále jednou z nejčastějších a nejúspěšnějších hrozeb. Mezi technologickými trendy bych jmenoval nástup Wi-Fi 7 a s ním spojené multigigabitové switche, které budou iniciovat obměnu firemní infrastruktury.

Co umělá inteligence a networking?

Umělá inteligence v rámci networkingu má samozřejmě i pozitivní i negativní pojetí. Negativní zejména v oblasti inteligentních automatizovaných průniků do firemní infrastruktury, kdy flexibilně reaguje na překážky i zásahy administrátorů, ale i pouhé vylepšení jazykových překladů u phishingových útoků, které se díky nepřesnému překladu daly často rozpoznat, to už dnes neplatí.

Pozitivně z pohledu autonomní ochrany sítí a stírání nedostatku odborných kompetencí správců sítí. Umělá inteligence je využívána v cloudové správě Nebula i nové firewallové platformy USG FLEX „H“. V Nebule pomáhá zejména „síťovým laikům“ s rychlou adopcí této platformy pro správu firewallů, switchů a Wi-Fi prvků pomocí dvou funkcí „Intent“ a „Support“, které díky pokročilému vyhledávání a použití laického jazyka identifikují dotazy a potřeby správce a pomáhají mu najít řešení.

Zyxel zpříjemní život i nomádům, vzkazuje Soňa Meszarošová Přečtěte si také:

Zyxel zpříjemní život i nomádům, vzkazuje Soňa Meszarošová

Umělá inteligence dále pomáhá s přesnou identifikací příčin chyb a s jejich opravou. Na firewallech zajišťuje pomocí své tvořené databáze nepřetržitou a komplexní analytiku hrozeb a pokročilé filtrování obsahu pro ochranu vaší sítě v reálném čase. Tyto systémy nepřetržitým učením, adaptací a individuálními řešeními vnášejí do správy sítí proaktivní přístup a současně snižují nutnost lidského zásahu.

Co nabídne standard Wi-Fi 7 oproti předchozím generacím a jaké přináší nároky na infrastrukturu?

Je to opět signifikantní rychlostní skok, a to až na teoretických 46 Gbps (oproti zhruba 10 Gbps u Wi-Fi 6). Dalším benefitem je i výrazně nižší latence, která ve spojení s tak velkým datovým tokem nabídne požadovaný výkon pro cloudový gaming, 8K videostreaming a virtuální realitu. V neposlední řadě umožňuje Wi-Fi 7 bezkonkurenční výkon pro obsluhu většího počtu klientů v místě jejich velké hustoty, jako jsou stadiony, kongresové a koncertní sály, festivaly, školy, nádraží a letiště.

Takhle rychlá zařízení samozřejmě vyžadují odpovídající infrastrukturu. Takže ruku v ruce s nástupem Wi-Fi 7 jde o nástup desetigigabitových, respektive multigigabitových switchů s rychlostmi portů 2,5, 5 a 10 gigabitů. Wi-Fi 7 tedy přináší důvod komplexní generační obměny celé síťové infrastruktury nebo minimálně jejích klíčových částí.

Kde se aktuálně nacházejí největší příležitosti pro partnery?

Řadu z nich jsem už naznačil – ransomware a nová bezpečnostní směrnice NIS2 stále rezonují trhem jako aktuální bezpečnostní témata. Obměna částečné, případně kompletní síťové infrastruktury s nástupem Wi-Fi 7 je obrovská příležitost. V neposlední řadě Nebula, naše cloudová správa sítí, usnadňuje transformaci resellerů na MSP model.

MMF24

Je zde také celá řada cenových pobídek, zejména na produktové novinky, kdy reselleři mohou využít NFR program, kde je průměrná sleva 25 %. Dlouhodobě patří Zyxel k nejvíce vzdělávajícím společnostem na trhu, takže doporučuji školení pro zvýšení odborných kompetencí, které partnerům jistě odkryjí nové obzory a příležitosti.

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Ceny ChannelWorld Awards 2023 byly rozdány, AT Computers slaví double
Ceny ChannelWorld Awards 2023 byly rozdány, AT Computers slaví double
Arrow spojuje síly se Scality, rozšíří distribuci odolných úložných řešení
Arrow spojuje síly se Scality, rozšíří distribuci odolných úložných řešení
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro ukládání a zálohování, uzavřel kontrakt s Object First
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro ukládání a zálohování, uzavřel kontrakt s Object First
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Pozvánka na Synology Experience Day 2024
Pozvánka na Synology Experience Day 2024