Hlavní navigace

Lidé: Mark Hurd jmenován prezidentem Oraclu (aktualizováno)

7. 9. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přestup roku. Tak by se dalo na IT trhu pojmenovat jmenování Marka Hurda prezidentem Oraclu. Ten byl nedávno odvolán z čela HP kvůli obvinění ze sexuálního harašení. V Oraclu střídá odcházejícího Charlese Phillipse. Kam povedou oznámené změny?

Mark Hurd se stal prezidentem společnosti Oracle.Podle dnešního oznámení se stal novým prezidentem společnosti Mark V. Hurd, který byl zároveň jmenován i do správní rady. Bývalý CEO společnosti Hewlett-Packard bude zodpovědný Larrymu Ellisonovi, CEO společnosti Oracle. Spolupracovat bude s druhou spolu-prezidentkou Safrou Catzovou. Spolu-prezident Charles Phillips rezignoval na svou pozici a odchází i ze správní rady.

Zpráva přichází po víkendu plném spekulací o jednání Hurda s Oraclem. Mark V. Hurd opustil HP v srpnu po obvinění své kolegyně ze sexuálního harašení. Larry Elison byl přitom jedním z jeho nejhlasitějších obhájců.

Mark odvedl v HP brilantní práci a já očekávám, že ještě lépe si povede v Oraclu,“ uvedl ke jmenování nového prezidenta Larry Ellison, CEO společnosti Oracle. „Neexistuje manažer v IT světě s relevantnějšími zkušenostmi než Mark. Budoucnost Oraclu je ve vytváření kompletních a integrovaných hardwarových a softwarových systémů pro podniky. Mark byl průkopníkem integrace hardwaru se softwarem, když byla Teradata součástí NCR.

Mark je vynikající manažer a prokazatelný vítěz,“ komentovala změnu prezidentka společnosti Oracle Safra Catzová. „Těším se na vzájemnou spolupráci.  Vzhledem ke kontinuálnímu růstu společnosti Oracle potřebujeme lidi, kteří mají zkušenosti s vedením 100miliardového byznysu.

Věřím, že strategie kombinující software s hardwarem umožní společnosti Oracle porazit IBM v oblasti podnikových serverů i storage,“ připojil svou vizi Mark Hurd a doplnil: „Exadata je jen začátek. Máme připravené nové systémy, které uvedeme na konferenci Oracle OpenWorld. Jsem nadšený, že mohu být součástí nejinovativnějšího technologického týmu v IT průmyslu.

Oblast Hurdovi působnosti zpráva nespecifikovala.

Charles Phillips končíCharles Phillips, ex-prezident společnosti Oracle.

Řady Oraclu naopak opouští po více než sedmi letech prezident Charles Phillips. O jeho odchodu se spekulovalo již dříve, kdy jeho působení ve společnosti provázela řada chybných kroků. Začátkem roku Phillips potvrdil pravost romantických fotografií s ženou, která nebyla jeho manželkou. Fotografie se objevily na billboardech v několika amerických městech. V červenci Oracle také vydával zprávu, ve které vyvracel  Phillipsova prohlášení, že společnost navýšila svůj rozpočet pro akvizice pro dalších pět let.

Charles se zasadil o rozvinutí nové firemní kultury, v rámci níž v centru pozornosti stojí zákazník, a zasloužil se i o perfektní soudržnost společnosti v dobách velkých změn a růstu,“ uvedl v oznámení Larry Ellison, CEO společnosti Oracle a doplnil: „Když za mnou Charles přišel minulý prosinec a vyjádřil svoje přání odejít ze společnosti, požádal jsem jej, aby zůstal po dobu integrace Sunu, která se vyvíjela dobře. Bude nám chybět jeho nadání a vůdcovství, ale respektuji jeho rozhodnutí.

(aktualizováno 8. 9. 2010)

HP včera na oznámení Oraclu reagovalo žalobou na Marka Hurda. Porušil prý závazky vyplývající z jeho smlouvy s výrobcem. „Hurd přijmutím pozice prezidenta Oraclu ohrožuje nejcennější obchodní tajemství a důvěrné informace HP,“ napsal výrobce.

MMF24

Reakce Oraclu na sebe nenechala dlouho čekat. „Oracle dlouho vnímal HP jako důležitého partnera,“ řekl CEO společnosti Larry Ellison. „Podáním této pomstychtivé žaloby představenstvo HP vyjadřuje lhostejnost k tomuto partnerství, našim společným zákazníkům, jejich akcionářům a zaměstnancům. Představenstvo HP virtuálně znemožňuje pokračování spolupráce na IT trhu.

Ze situace jistě nemají radost akcionáři HP. Zatímco akcie Oraclu po jmenování Hurda vyrostly o 5,87 %, cena akcií HP spadla o 1,04 %.

Zdroj: Oracle, ChannelWorld, IDG News Service

Čtěte dále

Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje