Hlavní navigace

Kulatý stůl o distribuci: Co nás čeká ve zbytku roku? (4. díl)

11. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Optimismus, konsolidace, NIS2. Těmito třemi slovy by se daly shrnout vyhlídky zástupců distributorů pro lokální trh ICT v blízké budoucnosti.

Milí čtenáři,

přinášíme vám čtvrtou a poslední část debaty zástupců distributorů působících na českém trhu, kteří se v červnu 2024 sešli u Kulatého stolu ChannelWorldu. Kompletní přepis debaty naleznete v tištěném čísle magazínu.

Seriál Kulatý Stůl ChannelWorldu můžete sledovat i zde.

„Ačkoli jsme kvůli fiskálnímu roku trochu posunutí v čase, můžu na rovinu říct, že se na tenhle rok dívám mnohem optimističtěji než na ten předchozí,“ poodhaluje vyhlídky do blízké budoucnosti Tomáš Jungmann (eD system). „Jedna věc je obrat, jak rosteme, ale druhá věc je, co vypadne na konci. Úplně otevřeně říkám, že můžeme mít obrat královský, ale pokud firma skončí ve ztrátě, je asi něco špatně. Optimismus vidím primárně díky klesajícím úrokovým sazbám, které nás v minulém období opravdu bolely. 

Tomáš Jungmann, eD system

Tomáš Jungmann, eD system

Další věc je, že trh byl v loňském roce poměrně opatrný, protože nikdo nevěděl, co se bude dít. Lidé šetřili. Teď už ale vidíme náznaky, že trh se začíná probouzet a koncoví spotřebitelé opět začínají utrácet. Panuje tedy optimistická nálada v obou propojených nádobách, což by mělo našemu byznysu pomoct. Z hlediska distribučního trhu jako takového je otázka, jak se bude profilovat Also, nevíme, komu zůstane který kontrakt. V této otázce je to taková velká neznámá. 

Řekl bych ale, že některé změny mohou být pro nás pozitivní. V eD system jsme získali některé větší kontrakty, které by nám mohly navýšit tržní podíly a pozice u zákazníků, takže věřím, že příští rok dopadne dobře.“

Martin Wanke, AT Computers

Martin Wanke, AT Computers

„Klasické věštění z koule bych nechal na ostatních,“ usmívá se Martin Wanke (AT Computers). „My se maximálně soustředíme na zlepšování efektivní podpory pro resellery a zlepšování služeb formou byznys development managementu. Uvidíme, jak dopadnou sloučení v distribuci i na retailové bázi, jak bude reagovat na svůj dosavadní vývoj Allegro. 

Rozhodně očekávám, že dojde ke konsolidaci. V AT Computers děláme obrovské množství aktivit a projektů, aby všichni reselleři, kteří mají zájem, mohli být aktivní tak, aby se jim dařilo. Řekl bych, že to je náš velký cíl a smysl celého našeho podnikání.“

Aleš Hok, Zebra systems

Aleš Hok, Zebra systems

„Zhruba před dvěma roky jsme zaznamenali propad, což byla opravdu velká výjimka způsobená několika faktory,“ zamýšlí se Aleš Hok (Zebra systems). „V kyberbezpečnosti vlastně platí, že čím hůře, tím lépe, takže naše výhledy pro náš i partnerský růst jsou pozitivní. Těžko říct, co by se muselo stát, aby Cyber nějak upadal. 

I proto do budoucna očekáváme setrvalý růst, který možná nemusí být tak skokový, nicméně stále platí heslo, že rozpočet na bezpečnost je po incidentu násobně větší než před incidentem. A vzhledem k tomu, že počet incidentů poslední dobou rapidně roste, naše predikce pro softwarový trh v oblasti kyberbezpečnosti je jasná. Sledujeme také, že některá řešení, která byla určená spíše pro enterprise segment, se díky zvýšené dostupnosti propadávají i do menších segmentů směrem k SMB. 

MMF24

V našem odvětví je samozřejmě i obrovská příležitost v podobě evropské směrnice NIS2. V této souvislosti bychom měli přestat uvažovat jen o zabezpečení technické části, ale měli bychom začít řešit i to, jak zařídit, aby nedošlo k narušení poskytování služby. Tady NIS2 přináší velkou změnu paradigmatu.“

 

Tento text původně vyšel ve speciálním letním vydání magazínu ChannelWorld z června 2024.

Číslo mimo jiné přináší komplexní přehled hlavních distributorů na českém a slovenském trhu.

Můžete si ho objednat i v elektronické podobě.

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Pozvánka na Synology Experience Day 2024
Pozvánka na Synology Experience Day 2024
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona