Hlavní navigace

Kompaktní zrcadlovky, novodobý fenomén ze světa fotoaparátů

12. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor:
Mezi digitálními fotoaparáty v poslední době výrazně vyrostla kategorie kompaktních zrcadlovek či „nezrcadlovek“. Komu je můžete nabídnout?

Svět kompaktních fotoaparátů a zrcadlovek býval ještě před pár lety poměrně striktně oddělen. Digitální zrcadlovky měly výměnné objektivy, širokou škálu příslušenství jako jsou bezdrátové blesky, gripy a později i Wi-Fi moduly a nabízely podstatně lepší kvalitu fotografií, zejména díky větším čipům a kvalitnějším sklům. Jejich opakem byly kompakty s jediným objektivem, podstatně menším čipem, i když třeba větším rozlišením, a hlavně s menšími rozměry, hmotností a cenou. Jenže teď už to tak úplně neplatí.

V dobách, kdy zrcadlovka byla násobně dražší než sebekvalitnější kompakt, se objevila celá řada SLR like fotoaparátů. Vypadaly jako zrcadlovky, dokonce se na záběr dívaly skrze objektiv, respektive čip a elektronický hledáče, a někdy, díky většímu a lepšímu sklu, dávaly i poměrně slušné fotografie. Jenže pak se ceny zrcadlovek propadly až na hranici 10 000 Kč za tělo. Tím se staly definitivně dostupné i masovému trhu. Není to totiž tak dávno, kdy se za tuto cenu prodával i analogový kompakt.

Jenže zrcadlovka není fotoaparát pro každého. Každý, kdo nějakou zrcadlovku s aspoň jedním delším sklem má, ví moc dobře, jak problematické je ji s sebou nosit. V letadle zabere zrcadlovka s pár skly celé palubní zavazadlo, na výlety vyžaduje vlastní, ne zrovna levný a lehký fotobatoh, a hlavně slušnější tělo s jedním aspoň trochu zoomovým sklem váží dvě kila, což se po pár hodinách nošení zdá být poměrně hodně.

I majitelé zrcadlovek tak postupně s rostoucí kvalitou začali sahat po kompaktech – pro takové to „party focení“ a fotky z výletů po horách, atd. Na druhou stranu i lidé, kteří chtějí kvalitně fotit a nemohou si dovolit luxus zrcadlovky a kompaktu, si velice rychle všimli, že klíčová výhoda kompaktu – tj. kompaktní rozměry – není až tak k zahození. Uvědomili si toho ale i výrobci fotoaparátů a proto se teď všichni v posledních měsících začínají soustřeďovat na „kompaktní zrcadlovky“.

Čím se vlastně taková „kompaktní zrcadlovka“ vyznačuje? V dnešní době už dávno přestal vyfocený obraz přímo souviset s tím, co se reálně nachází před objektivem. V době moderní elektroniky dokáží procesory zpracovávající informace z obrazového snímače dělat doslova zázraky. Na červené oči už není tak nutné mít předblesk, při špatných světelných podmínkách už není tak nutné mít vysokou světelnost objektivu. Ostatně v zrcadlovkách tyto čipy svá kouzla předvádějí už nějaký ten pátek. Dražší kompakty a samozřejmě i kompaktní zrcadlovky je proto dostaly také.

Kouzelný procesor přitom dokáže docela dobře vykompenzovat velikost snímače. To, že fotografie z levných zrcadlovek vypadají k nerozeznání od těch Full framových (tj. se snímačem velikosti původního 35 mm kinofilmového políčka), už není žádné tajemství. Jenže nová generace CMOS čipů umí vytáhnout v kombinaci s kvalitní postprocessingem zázraky i z menších rozměrů.

Co ale senzor ani postprocessing nezachrání, jsou chyby objektivu. A ty jsou u malých kompaktů stále citelné. Výrobci proto přišli se šalamounským řešením – ještě stále rozumně velkým kompaktem, kam se vměstná větší senzor i výkonnější elektronika (s odpovídajícím akumulátorem) a zároveň výměnné objektivy, které sice nenabízejí marketingově atraktivní „superzoom,“ ale za to disponují velice rozumnou světelností i kresbou. Vznikla tak nová kategorie kompaktních zrcadlovek – malý ale špičkový senzor, kvalitní postprocessing a kvalitní, byť malé, výměnné objektivy.

A jak si tyto kompaktní zrcadlovky stojí proti levným zrcadlovkám? Kvalita výsledné fotografie je se setovými objektivy často podobná. Cenově může špičková kompaktní zrcadlovka vyjít dokonce i dráž. Kompaktní zrcadlovky mají také zásadní problém s možnostmi malých objektivů. Největší „superzoomy“ nabízejí pro levné zrcadlovky směšný rozsah 10 – 100 mm (v ekvivalentu kinofilmu), a to ještě ne zrovna s oslnivou světelností. Horší je také výdrž akumulátorů, i když to může být ve srovnání se segmentem levných zrcadlovek někdy diskutabilní. Naopak srovnatelná je kvalita obrazu, rychlost ostření i pořizování snímků. Výrazně menší jsou však rozměry i hmotnost.

MMF24

Tím je také determinováno, pro koho jsou kompaktní zrcadlovky určeny. Jsou pro zákazníky, kteří chtějí mít jen jeden fotoaparát, chtějí, aby byl malý a lehký, a vyžadují od fotoaparátu kvalitu a rychlost blízkou zrcadlovkám. Kompaktní zrcadlovky tak de facto nahrazují dřívější nejvyšší segment kompaktů a SLR like fotoaparátů. Zároveň však otevírají příležitost v prodeji dalších objektivů a široké řady příslušenství, jako je tomu u digitálních zrcadlovek.


Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Zajímá se především o moderní (nano)technologie a management.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %