V ČR se podle Ministerstva pro místní rozvoj nachází 41 000 podniků, na která se od prosince 2016 bude vztahovat zákon o elektronické evidenci tržeb (EET). Přestože do ostrého startu EET zbývá jen o něco více než dva měsíce, podle průzkumu společnosti Storyous je již nyní jasné, že až 25 000 subjektů zavedení EET stále odkládá.
Zavedení EET budou podle Storyous nejvíce odkládat zejména menší podniky (menší počtem míst, personálem i návštěvností), jako jsou bufety, hospody nebo cukrárny. Ty mají v součtu tvořit přibližně třetinu ze všech stravovacích zařízení. Které to jsou?
Maloměstská nebo vesnická hospoda
Podle Storyous je jich v ČR okolo 5 700. Problémem je především konzervativnost hospodských, kteří svůj podnik mnohdy provozují desítky let, mají svou stálou klientelu a často ani nevlastní pokladnu a účty vypisují na lístky.
„Pro [tyto] hospodské je jakýkoli zásah do jejich aktuálního řádu velmi obtížný, mají obavy, že i taková změna, jakou je nutnost vydávání účtenek, naruší dlouhá léta budovaný ekosystém. Ti nejradikálnější z nich jsou připraveni EET zcela bojkotovat,“ uvedl obchodní ředitel Storyous Petr Filipec.
Maloměstská kavárna, cukrárna nebo vinárna
Storyous uvádí, že těchto podniků je v ČR okolo 5 000. EET má představovat problém zejména pro ty, které se nacházejí mimo největší turistická centra a slouží hlavně místním obyvatelům. Často se jedná o podniky, pro které je prodej občerstvení jen jedním ze způsobů obživy.
Podle Filipce by provozovatelé těchto podniků EET zavést chtěli, ale přitom tápou, nevyznají se v podmínkách a obávají se, že zvolí zbytečně drahé řešení. Tato ochota z nich však společně s možným přínosem EET v podobě využíváním dat ke zlepšení provozu tvoří slibné potenciální zákazníky pro poskytovatele příslušných řešení.
Bufety, stánky a malé jídelny
Malých občerstvení je podle Storyous v ČR více než 2 300. Na část z nich se vztahuje výjimka ze zákona (ti, kteří nemají vlastní zázemí v podobě stolů a židlí Eet zavádět nemusejí), ostatní však představují ohrožené podniky.
Podle Storyous hrozí, že část majitelů, pro které bufet představuje jen přivýdělek, svůj podnik raději zavře, než aby se museli zabývat zavedením EET. U profitabilních zařízení je pak podle Filipce důležité zvolit ergonomický systém, který bude schopen odbavit zákazníky i za specifických podmínek.
Zdroj: Storyous