Hlavní navigace

Je politika upgradu Windows 7 „hloupá“?

14. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Omezení Microsoftu v počtu počítačů, na kterých lze bezplatně provést upgrade na Windows 7, je „vykonstruované“ a „hloupé“, tvrdí analytik Gartneru. Může se klidně stát, že nastane situace, kdy dojde k dočasnému zastavení prodeje nových počítačů ve firmách. Je strategie Microsoftu nevýhodná i pro partnery?

Politika Microsoftu není hloupá, umožní partnerům při prodeji W7 do větších společností vydělat víceKdyž Microsoft oznámil program Windows Update Option (WUO), zmínil jedno podstatné omezení. Jakákoli společnost nebo živnostník má možnost zdarma upgradovat na Windows 7 pouze 25 počítačů s přeinstalovanými Windows Vista.

Analytik Gartneru, Michael Silver, nedávno pranýřoval plán Microsoftu omezit možnost downgradu Windows 7 na XP na pouhých 6 měsíců a nyní kritizuje zmíněné omezení 25 licencí. Domnívá se, že se jedná o nátlak na společnosti, aby za operační systém zaplatili dvakrát nebo výzvu, pozdržet nákupy nových počítačů dokud nevyjdou Windows 7 oficiálně.

„Vypadá to jako proces, jak donutit společnosti přehodnotit své plány na nákup nových počítačů. I když neplánujete okamžité nasazení Windows 7, licenci chcete stejně," řekl Michael Silver IDG.

Náklady pro firmy = zisky pro partnery?

Pokud vaši zákazníci nezískají nyní Windows 7 zdarma při nákupu PC s Windows Vista, za Software Assurance licenci zaplatí. To je velké procento nákladů na nové PC. Kvůli limitu 25 licencí proto Silver očekává, že některé společnosti odloží nákup nových počítačů až na dobu, kdy vyjdou Windows 7.  „To může odsunout nákupy až do 4. kvartálu roku 2009," řekl Silver a zároveň poznamenal, že Windows Update Option (WUO) má za cíl pravý opak. „Tento program je navržen tak, že nákup nových PC nejsou odkládány až na uvedení Windows 7."

Michael Silver dodává, že upgrade program je cílen na domácí uživatele a malé společnosti. „Gartner se domnívá, že důvod těchto omezení je snaha Microsoftu přesvědčit větší organizace, aby vstoupily do Enterprise Agreement, Software Assurance nebo zakoupily upgrade na Windows 7," řekl Michael Silver.

„Pokud se chcete vyhnout placení za Software Assurance, zeptejte se svého OEM partnera na možnost ignorování limitů a získání upgradu zdarma. Protože OEM partneři poskytují Windows Update Option (WUO), mají tuto možnost a již v minulosti učinili výjimky. Pokud to není možné, odložte objednávku," radí Michael Silver zákazníkům.

Pokud se tedy s takovou poptávkou setkáte, můžete to být právě z tohoto důvodu. Microsoft totiž omezil program Program Upgrade Option na domácnosti a firmy zcela záměrně. Podobně před třemi lety v době uvedení Windows Vista zavedl v rámci programu „Technical Guarantee" omezení na 5 upgradů na společnost.

Kromě požadavků zákazníků na obejití pravidel Microsoftu se vám skutečně může stát, že vaši zákazníci nákup nových PC skutečně odloží. Pokud je chcete motivovat k nákupu, můžete využít argumentů a postupů, které navrhují sami zástupci výrobce.

„Větší organizace by měly pro získání upgradu na Windows 7 využít při nákupu nového počítače program Software Assurance. Ten kromě možnosti upgradu na Windows 7 umožňuje zákazníkům také downgrade na starší verze systému Windows. Další výhodou je možnost použití edice Enterprise, která firmám poskytuje dodatečné funkce, zejména v oblasti bezpečnosti, jako je BitLocker a BitLocker To Go. Další výhodou je možnost hromadné instalace systému a jednodušší aktivace nainstalovaných počítačů. Kromě toho větší firmy získávají v rámci Software Assurance přístup k technologiím Microsoft Desktop Optimization Pack, které jim pomáhají snížit celkové náklady na správu koncových stanic," uvedl pro ChannelWorld  Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

CS24

 

Zdroj: IDG News Service, ChannelWorld

Čtěte dále

TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili