Hlavní navigace

Jan Duda (PCV Computers): Jak získat marži na malé firmě?

10. 10. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: PCV Computers
Jan Duda z PCV Computers v komentáři poodhaluje i méně očividné možnosti, jak si v sítích přijít na zajímavou marži.

To, že ekonomická situace v našem regionu není zrovna růžová, nelze přehlédnout, stačí si otevřít jakýkoli server či pustit televizi. Lidé málo kupují, firmy šetří a já často při rozhovorech s resellery poslouchám, že je čím dál těžší v konkurenci e-shopů získat nějakou marži. Jsou samozřejmě i výjimky, které díky nějaké specializaci nebo výhodnému umístění v regionu dokážou i růst, ale obecně se na malou marži žehrá.

Ústředny nejsou out

Co vše vlastně potřebuje malá firma? Určitě router, switch, možná nějaká další AP, to podle velikosti jejich prostor. Měla by si pořídit firewall, ale často se tak nestane kvůli rozpočtu. Super by byla telefonní ústředna, jenže tu stejně neumí reseller často nakonfigurovat, tak raději řekne, že dnes už je to out, máte všichni mobily.

 

Tento text původně vyšel v tištěném vydání magazínu ChannelWorld ze září 2024.

Můžete si ho objednat i v elektronické podobě.

Jan Duda 

jednatel, PCV Computers

Když se při rozhovorech ptám, proč nenabídneš nějakou alternativu, něco jinak, dozvídám se v zásadě to samé od všech. „Já už vím, jak to nakonfigurovat, kde je co v menu, nemám čas se koukat po trhu. Lojza ze sousední vesnice to používá taky, tak je to asi tak atd. Firewall? No ty ses zbláznil, to mi nikdo nezaplatí. Ústředna? Na co by jim byla…“

Když odpovídám, že jen do channelu prodáme vyšší stovky telefonů měsíčně, že to stále není mrtvé, že z toho mohou mít pravidelný měsíční příjem, že máme zařízení s firewallem za cenu bez, tak na mě koukají, že jsem spadl z višně. A rozhodně nemají chuť na školení, často prý z důvodu času, i když na partnerské setkání, kde mi to říkají, si čas našli, často však také z důvodu toho, že přece vědí vše, co potřebují.

Alternativami za maržemi

V PCV Computers se snažíme partnery vzdělávat, v naší nabídce naleznete jak mainstream, který je samozřejmě super, tak alternativy, na nichž můžete získat marži a odlišit se.

Nyní jsme na trh uvedli Grandstream GCC6010 a GCC60101W. Jde o komplexní all-in-one řešení pro SOHO. Přiznám se, že takové zařízení je podle mého na našem trhu jediné svého druhu a stojí za to se na něj podívat.

Jan Duda (PCV Computers): Pusťte ajťáky na drink Přečtěte si také:

Jan Duda (PCV Computers): Pusťte ajťáky na drink

V první řadě je to router, varianta je bez Wi-Fi nebo s Wi-Fi, podle potřeb zákazníka. Integrovaný pětiportový PoE switch může sloužit k napájení případných AP či VoIP telefonů. Další částí je next gen firewall nabízející možnosti a úroveň bezpečnosti, na které jste zvyklí z násobně dražších zařízení.

Provize? Provolávky

Máte do firmy přivedenou optiku? Žádný problém, na zařízení naleznete také 2×SFP, a pokud potřebujete něco sdílet, můžete využít i sdílený USB port. A jako perlička na závěr, GCC6010 i GCC6010W obsahují plnohodnotnou VoIP ústřednu se všemi možnostmi z řady UCM6310. Pokud by snad základ nestačil, lze dokoupit rozšíření počtu obsluhovaných linek jako add-on licenci za jednorázový poplatek.

Firewall obsahuje licenci na jeden rok, v dalším roce je zpoplatněn tak jako u jiných zařízení, avšak v koncové ceně 2 000 Kč/rok, tedy necelých 200 Kč/měsíc. A to je také jediný pravidelný poplatek, který je možné platit. Není to nutné, zařízení bude pracovat i tak, ale cena 200 Kč/měsíc za tu bezpečnost asi stojí. 

Obchod na nikoho nečeká, je třeba se vzdělávat, říká Jan Duda z PCV Computers Přečtěte si také:

Obchod na nikoho nečeká, je třeba se vzdělávat, říká Jan Duda z PCV Computers

A to nemluvím o tom, že reseller dostává pravidelnou provizi. Stejně tak je to s integrovanou ústřednou, stačí u nějakého poskytovatele objednat trunk, nakonfigurovat a získat provize z provolávek. Celé zařízení můžete ovládat z bezplatného cloudu, přes mobil nebo pokud nechcete cloud, pak klasicky připojením do WEB GUI.

ICTS24

Prostor pro služby

Kolik že to celé stojí? Už to slyším, no jo, to bude drahé, to si zákazník nedovolí atd. Koncová cena se pohybuje okolo 5 000 Kč bez DPH, přičemž je tam ponechána zajímavá marže pro prodejce. To klientovi opravdu nevysosá rozpočet, naopak vám tam ponechá prostor získat více ze služeb, protože takové zařízení je potřeba nakonfigurovat, a to neumí každý.

Co myslíte, stojí za to se občas zastavit, podívat se na alternativu a zajít třeba i na nějaké školení a ne jen na párty? Pokud to chcete zkusit, kontaktujte nás a zjistíte, že ani školení nejsou nuda, navíc vám přinesou peníze. A to je to, proč podnikáte, nebo ne?

 

ChannelWorld, který je určený pro prodejce, dodavatele služeb a profesionály v prodejním kanálu IT a CE, si můžete objednat i jako klasický časopisV tištěném speciálu vydávaném čtvrtletně, najdete články, rozhovory, komentáře, analýzy, přehledy partnerských programů a řadu dalších informací pro resellery, VAR a další profesionály, působící v oblasti prodejního kanálu a distribuce.

Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě

Čtěte dále

Heureka: Česká e-commerce mezi červnem a zářím povzbudivě rostla
Heureka: Česká e-commerce mezi červnem a zářím povzbudivě rostla
Thein posiluje kyberbezpečnostní portfolio, kupuje M-COM
Thein posiluje kyberbezpečnostní portfolio, kupuje M-COM
Reportáž: Jak si ochočit umělou inteligenci se Zebra systems
Reportáž: Jak si ochočit umělou inteligenci se Zebra systems
ComSource: Průměrný uživatel internetu využije denně 4,2 GB dat
ComSource: Průměrný uživatel internetu využije denně 4,2 GB dat
HP ukázalo nové laptopy s podporou AI
HP ukázalo nové laptopy s podporou AI
Jan Duda (PCV Computers): Jak získat marži na malé firmě?
Jan Duda (PCV Computers): Jak získat marži na malé firmě?