Hlavní navigace

Intel: Poptávka po ochraně přenosných počítačů před zloději roste

15. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Intel se svými partnery tvrdí, že zájem o ochranu citlivých dat na přenosných počítačích se ve firmách zvyšuje. To je jistě dobrá zpráva pro dodavatele.

Intel: poptávka po ochraně přenosných před zloději porosteFirmy při ztrátě nebo odcizení firemního přenosného počítače spatřují daleko větší problém ve ztrátě firemních dat než v pohřešovaném hardwaru. Vyplývá to z ankety, kterou mezi 212 českými firmami provedla v závěru roku 2011 společnost Intel.

Data jsou cennější než hardware pro 92,5 % oslovených firem. Dále 47 % oslovených firem připustilo, že ztráta notebooku vedoucího pracovníka firmy může být pro firmu likvidační. Vlastní zkušenosti s odcizením přenosného počítače má téměř každá druhá z oslovených firem. To je příležitost k poskytnutí vhodných nástrojů a služeb pro ochranu přenosných počítačů.

Potvrzuje to zvyšující se poptávka po nich. „Minulý rok zákazníci začali na naši nabídku řešení na ochranu dat reagovat a začali si je pořizovat. V předchozích letech se o tom spíše jen mluvilo,“ popisuje vývoj v tiskové zprávě Jakub Jiříček ze společnosti Symantec, výrobce bezpečnostního softwaru.

Jak velká příležitost se otevírá?

Celkem 61 % oslovených firem v průzkumu společnosti Intel uvedlo, že odcizený notebook byl zabezpečen proti krádeži. „Notebook je nejzranitelnějším místem nejen firemní bezpečnosti, přistupujeme z něj do banky, nakupujeme v elektronických obchodech a jsou v něm často uloženy i citlivé osobní a rodinné údaje, které zpravidla nechceme nikde sdílet,“ vypočítává ve zprávě pro média Petr Ulvr ze společnosti Intel.

Obchodní bilance a rozpočty, strategická data o plánech společnosti, údaje o zaměstnancích často podléhající zákonu o ochraně soukromých údajů, vlastní korespondence či důvěrné informace o zákaznících – to všechno se v nepovolaných rukou stává nebezpečným materiálem, který může firmu zásadně poškodit,“ upozorňuje Intel a dává tak dobrý základ k argumentaci pro poskytovatele řešení chránící firmy i řadové uživatele před ztrátou přenosných počítačů.

Intel: ultrabooky budou častějším terčem zlodějů

Intel tvrdí, že se zvyšující se mobilitou přenosných počítačů roste i příležitost pro zloděje. Lehčí a tenčí ultrabooky se tak prý stanou častějším terčem než klasické rozměrnější notebooky. „S mobilitou poroste i příležitost pro zloděje, proto očekávám, že množství ztrát u ultrabooků bude větší než u notebooků,“ uvádí ve zprávě pro tisk Patrik Šolc ze společnosti AutoCont.

Intel proto vyzdvihuje svou technologii Intel Anti-Theft, kterou nasazuje do ultrabooků. Její přítomnost mohou prodejci počítačů uvést jako další výhodu ultrabooků. Předmětná technologie je schopná na dálku například prostřednictvím SMS kompletně vyřadit z provozu i vypnutý počítač.

MMF24

Intel tvrdí, že zatímco v předchozích letech byla tato úroveň zabezpečení dosažitelná jen pro vybrané firemní zákazníky, s příchodem ultrabooků se už v roce 2012 stává mnohem dostupnější. Dokonce prý i v segmentu nefiremních zákazníků.

Cena softwaru, který je potřeba ke zprovoznění služby Intel Anti-Theft na ultrabooku, není tak vysoká, je v rozmezí od 790 do 1000 Kč na jeden rok dle typu aplikace,“ říká Patrik Šolc, manažer prodeje služeb společnosti AutoCont.
'
Zdroj a ilustrační obrázek: Intel

Čtěte dále

Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?