Hlavní navigace

Intel ohlásil výsledky za první čtvrtletí

16. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Obrat Intelu dosáhl 7,1 miliardy dolarů, provozní zisk 670 milionů dolarů, čistý zisk 647 milionů dolarů a výnos na akcii (EPS) činí 11 centů. Blýská se na lepší časy?

Obrat Intelu by měly v dalším čtvrtletí zvyšovat mimo jiné prodeje nové řady serverových porcesorů XeonIntel byl v minulém roce a zejména jeho závěru postižen poklesem poptávky, podobně jako řada dalších ICT firem na trhu. Největší výrobce procesorů ohlásil za čtvrté čtvrtletí 2008 meziroční pokles obratu o 23 % na 8,2 miliardy dolarů. Nyní jsou venku také čísla za první čtvrtletí a zástupci firmy očekávají pozitivní vývoj pro další období.

„Domníváme se, že pokles prodeje počítačů v prvním čtvrtletí skončil a obor se vrací ke svému obvyklému sezonnímu cyklu," uvedl v oficiálním oznámení výsledků Paul Otellini, prezident a CEO společnosti Intel. „Intel se správně přizpůsobil aktuálnímu ekonomickému klimatu a těží ze svého disciplinovaného postupu a flexibility. Nabízíme portfolio produktů, které vyhovuje potřebám měnícího se trhu a má rozsah od cenově dostupných komponent až po výkonné čipy s nízkou spotřebou energie."


Hospodářské výsledky Intelu v prvním čtvrtletí 2009 (v USD)

                                                                      

1Q 2009

Změna od 1Q 2008

Změna od 4Q 2008

Obrat

7,1 mld.

-26 %

-13 %

Provozní zisk

670 mil.

-68 %

-56 %

Čistý zisk

647 mil.

-55 %

+176 %

Výnos na akcii

11 centů

-56 %

+175 %

Do výsledků za 4. čtvrtletí 2008 je započtena čistá ztráta z kapitálových investic ve výši 1,1 mld. dolarů, způsobená především snížením účetní hodnoty investic Intelu do společnosti Clearwire o 1 miliardu dolarů.


Intel v oznámení rovněž shrnul hlavní finanční ukazatele: 

  • Počet prodaných mikroprocesorů se proti 4. čtvrtletí snížil.
  • Výnosy zprodeje mikroprocesorů a čipsetů pro platformu Intel Atom činily 219 mil. dolarů, což představuje oproti předchozímu období snížení o 27 %.
  • Průměrná prodejní cena (ASP) všech mikroprocesorů se oproti předchozímu období vzásadě nezměnila.
  • Hrubá marže dosáhla hodnoty 45,6 %, je tedy nižší než 53,1 % ve 4. čtvrtletí. Pokles byl způsoben především vyššími náklady na nevyužité výrobní kapacity a na náběh provozu.
  • Zásoby se vprvním čtvrtletí snížily přibližně o 700 mil. dolarů.
  • Výdaje činily 2,5 mld. USD, což odpovídá hodnotě, kterou společnost Intel očekávala.
  • Náklady na restrukturalizaci a znehodnocení aktiv dosáhly 74 mil. dolarů, což je méně než očekávaných 160 mil. dolarů.
  • Čistá ztráta z kapitálových investic, úroků a dalších položek činila 18 mil. dolarů. Byla tedy nižší než očekávaná ztráta 130 mil. dolarů, a to zejména díky posílení poptávky po některých dluhových instrumentech na konci prvního čtvrtletí.
  • Efektivní daňová sazba činila 1 %, a je tedy nižší než odhadovaných 27 %. Přispělo ktomu především vyrovnání různých nesrovnalostí sfederálními i státními daňovými úřady zpředchozích let arovněž vyšší zisková marže vzemích snižším zdaněním.

V dlouhodobějších předpovědích přesto zůstává Intel spíše opatrný.Vzhledem k tomu, že ekonomická situace je i nadále nejistá, a nelze tedy předvídat budoucí vývoj, se společnost Intel rozhodla nezveřejnit prozatím odhadovaný obrat. Pro interní účely plánuje společnost aktuálně obrat přibližně ve stejné výši jako v prvním čtvrtletí."

Důležitou zprávou jak pro druhé čtvrtletí, tak pro zbytek roku 2009, je plánované zachování investic do výzkumu a vývoje (plus případných fúzí a akvizic) na úrovni předchozích období.

MMF24

Pokud vás zajímají další informace o finančních výsledcích společnosti, můžete je nalézt zde.

 

Čtěte dále

Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?