Hlavní navigace

Intel: Firmy si svá data cení, ale často je nechrání pro případ odcizení notebooku

8. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © senicphoto - Fotolia.com
České i slovenské firmy si podle průzkumu společnosti Intel při odcizení notebooku více cenní dat než samotného zařízení. České firmy převážně souhlasí, že odcizení jediného notebooku pro ně může být likvidační. Přesto na více než polovině odcizených notebooků nebyla data vůbec chráněna.

Více než polovina odcizených firemních notebooků se dostala do nepovolaných rukou bez jakéhokoli systému na ochranu dat. Firmy přitom hodnotu dat odcizených spolu s notebookem v průměru vyčíslují na 7 082 euro.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel mezi 744 firmami s více než sto zaměstnanci z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska.

Intel uvádí, že 90 % oslovených firem při zpětném pohledu vnímá jako větší problém ztrátu dat než samotného hardwaru. Podle průzkumu se cena samotného odcizeného hardware pohybuje v průměru okolo 1 200 euro.

Hodnotu spolu s ním odcizených dat si firmy s více než sto zaměstnanci v průměru vyčíslují na 7 082 euro. Konkrétně české firmy pak v průměru na 7 333 euro. Oslovené slovenské firmy ohodnotily svá data odcizená spolu s notebookem v průměru na 6000 euro.

Podle průzkumu se v České republice celková škoda způsobená odcizením notebooku pohybuje nad hranicí 8 000 euro.

Oslovené firmy zohledňují i duševní vlastnictví, ztrátu produktivity okradeného pracovníka a náklady na činnost zaměstnanců firmy nebo externích odborníků, kteří se incidentem zabývají.

I odcizení jednoho notebooku může být likvidační

Při zneužití dat odcizených spolu s firemním notebookem mohou vznikat ještě větší škody. Dotazované české a slovenské firmy s více než sto zaměstnanci se při specifikaci maximální škody, která firmě mohla vzniknout, cítí více ohrožené než polské nebo maďarské firmy.

V průzkumu společnosti Intel české firmy maximální možnou škodu vyčíslují v průměru na 52 696 euro. Ty slovenské pak na 50 363 euro. V obou případech jde o výrazně vyšší sumu, než v průměru uvádějí firmy z Polska (43 826 euro) a Maďarska (35 461 euro).

S tvrzením, že ztráta notebooku může být pro firmu likvidační, souhlasí většina oslovených manažerů informačních technologií,“ okomentoval ve zprávě pro média výsledky průzkumu Evžen Pavlovský ze společnosti Intel.

Polovina odcizených notebooků neměla data chráněna

Ačkoli si firmy rizika ztráty dat podle výsledků průzkumu zjevně uvědomují, stále nedělají dost pro jejich zabezpečení. Čeští respondenti přiznávají, že v případě 52 % odcizených notebooku nebyl použit žádný systém pro ochranu dat. V případě slovenských firem se jedná o 55,3 % z odcizených notebooků.

 „Obchodní bilance a rozpočty, strategická data o plánech společnosti, údaje o zaměstnancích často podléhající zákonu o ochraně soukromých údajů, vlastní korespondence či důvěrné informace o zákaznících – to všechno se v nepovolaných rukou stává nebezpečným materiálem, který může firmu zásadně poškodit,“ uvedl ve zprávě pro média Evžen Pavlovský z Intelu.

 „V případě zcizení zařízení obsahujícího citlivá data bez jakékoliv ochrany je přístup k těmto datům velice snadný. Pokud bychom vzali příklad zcizení notebooku s Windows bez jakékoliv ochrany, stačí pouze vyjmout pevný disk, připojit ho k jakémukoliv počítači a máte okamžitý přístup ke všem datům,“ konstatoval ve zprávě pro média Jan Strnad ze společnosti McAfee.

Notebooky se neztrácejí jen při cestování

Podle průzkumu společnost Intel se firemní notebooky nejčastěji ztrácejí při cestování. Na letištním terminálu, dálničním odpočívadle, nádražích a parkovištích anebo v dopravním prostředku bylo odcizeno 54,2 % z celkového počtu ukradených notebooků českých firem s více než sto zaměstnanci. V případě slovenských firem jde o 57,1 % ze všech odcizených notebooků.

Nicméně 29,2 % odcizených notebooků českých firem a 22,5 % odcizených notebooků slovenských firem zmizelo přímo z prostor oslovených firem.

MMF24

Při sečtení výsledků z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se firmám s více než sto zaměstnanci ztrácí přímo na pracovišti 34,7 % ze všech postrádaných notebooků. Intel toto číslo hodnotí jako překvapivě vysoké.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Zuzana Švecová jmenována novou generální ředitelkou Cisco ČR
Zuzana Švecová jmenována novou generální ředitelkou Cisco ČR
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Electro World se od 1. 9. mění na Datart