Hlavní navigace

IDC: Výrobní podniky v CEE chtějí letos dohnat ztráty z minulých let

10. 3. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © NAN - Fotolia.com
Hlavními plány výrobních firem z regionu střední a východní Evropy jsou pozvednutí tržeb, podílu na trhu a počtu zákazníků. Podle IDC to svědčí o rostoucím optimismu a příznivosti prostředí na trhu.

Podle nové studie IDC Manufacturing Insights vydané společností IDC jsou nejčastěji zmiňovanými plány výrobních firem z regionu CEE růst tržeb, růst tržního podílu a získání nových zákazníků. Rok 2014 má být rokem, kdy se firmy pokusí dohnat ztráty tržeb a nenaplněná očekávání z předešlých let.

Pomoci tomu má lepší nálada na trzích, stabilizovaná ekonomická situace v EU a v neposlední řadě také vyšší efektivita a mnohá úsporná opatření, na která se výrobci museli zaměřit. Ve většině výrobních odvětví bude podle IDC kladen důraz na kvalitu, a to jak v samotné výrobě, tak v interních procesech, externí komunikaci a službách.

"Výrobní podniky střední a východní Evropy prokázaly zralejší pohled na využití IT. Obnovený růst průmyslové výroby v regionu a větší optimismus na trzích rovněž přispívají k oživení trhu IT řešení pro výrobní firmy. IDC proto vyhlíží rok 2014 s optimismem a předpovídá značný nárust zájmu o využití IT, ale i faktických implementací ve výrobních firmách v regionu," okomentoval závěry studie Martin Kuban, vedoucí analytik IDC Manufacturing Insights.

Třetí platforma pomůže

Výrobní podniky zjišťují, že ke svému úspěchu budou potřebovat více než jen moderní výrobní technologii a silný centrální ERP systém. K zajištění dlouhodobé prosperity budou výrobci muset rozvíjet další systémy kolem centrálního ERP, jako například řešení pro řízení dodavatelského řetězce, správu zákazníků nebo nástroje pro plánování včetně analytického softwaru.

Výrobcům mohou pomoci i technologie tzv. třetí platformy (mobilita, cloud computing, velká data a sociální technologie). Výsledky studie ukazují, že využití těchto technologií v regionu CEE je v současné době nízké, ale interní rozpočty určené k jejich aplikaci pomalu ale jistě rostou. Z nových technologií mají ve výrobě největší úspěch mobilní zařízení a aplikace a technologie pro analýzu velkých dat. Stranou ve výrobních podnicích naopak zůstává využití sociálních technologií a speciálních aplikací k tomu určených.

O cloudu a jeho benefitech jsou manažeři výrobních firem dobře poučeni, avšak na větší vlnu zájmu cloud stále čeká. IDC to přisuzuje chybějícím zkušenostem a ve větších firmách i odvaze. Částečně má na vině být i omezená nabídka. V implementaci cloudových řešení je podle studie nejodvážnější segment SMB, kde mnoho nových a ambiciózních výrobních firem buduje svojí infrastrukuru i software především na cloudovém modelu.

Rozdíly mezi sektory

Studie se zaměřila i na různé průmyslové sektory a nachází značné rozdíly ve způsobech využívání a rozvíjení IT řešení. Například odvětví těžkého průmyslu se podle studie začíná transformovat. IT prostředí v těchno odvětvích jsou méně dynamická a investice jsou více konzervativní, nicméně průzkum ukázal snahy o transformaci, částečně pod tlakem vnějšího prostředí, nižšího odbytu a větší konkurence. 

Odvětví spotřebního průmyslu se koncentruje na zákazníka. Tato skupina firem podle studie upřednostňuje IT řešení, která jsou zaměřená na zákazníky a která prokazatelně pomáhají se zjištěním a uspokojením čím dál náročnějších a rozmanitějších zákaznických potřeb. Neméně důležité jsou zde rychlost a přesnost dodavatelského řetězce a nástroje umožňující bezproblémovou spolupráci všech zainteresovaných stran.

Pro odvětví stojírenského průmyslu je nejdůležitější kvalita. Převládající snaha o automatizaci a maximální efektivitu výroby je podle IDC všudypřítomná. Snižování nákladů a udržení standardů kvality je  zde v popředí zájmu, a to i v případě investic do IT.

MMF24

Odvětví hi-tech výroby je progresivní a dynamické. Výrobci z této oblasti se podle studie nebojí experimentovat s využitím nových technologií. V technologickém know-how se snaží udržovat o krok napřed před konkurencí, a proto se jedná o odvětví, které má v rámci regionu CEE největší zkušenost s technologiemi třetí platformy.

Zdroj: IDC

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili