Hlavní navigace

IDC: Výdaje na cloudovou infrastrukturu rostou, ta sdílená nabírá na popularitě

24. 10. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: kras99 @ Fotolia.com
Zájem o cloudová řešení udržují vysoko nové i stávající kritické pracovní úlohy, které často vyžadují systémy vyšší třídy zaměřené na výkon.

Společnost IDC zjistila, že investice do výpočetní a úložné infrastruktury pro cloudová nasazení v druhém čtvrtletí letošního roku povyrostly o 7,9 % na 24,6 miliardy dolarů. Výdaje na cloud přitom stále převyšují necloudový segment, který navíc ve sledovaném období klesl o 8,3 % na 14,4 miliardy.

Segment cloudové infrastruktury nicméně podle analytiků zaznamenal pokles jednotkové poptávky o 23,2 % při zvýšení průměrných prodejních cen (ASP). IDC naznačuje, že tento trend souvisí především nadprůměrně vysokými dodávkami GPU serverů poskytovatelům hyperškálovatelných služeb.

Výdaje na cloudovou infrastrukturu se přelévají k robustním konfiguracím zaměřeným na komplexnější pracovní zátěže a nové iniciativy v oblasti umělé inteligence,“ popisuje Juan Pablo Seminara z IDC.

Navzdory prudkému poklesu poptávky po systémových jednotkách v první polovině roku zůstává výhled výdajů na rok 2023 pozitivní,“ dodává s tím, že za pozitivním vývojem budou stát zejména vyšší prodejní ceny.

Nejhorší výsledek zaznamenala Kanada

Analytická společnost dále uvádí, že výdaje na sdílenou cloudovou infrastrukturu se ve druhém čtvrtletí vyšplhaly na 17,9 miliardy dolarů, což představuje meziroční zlepšení o 13,7 %. Tato kategorie navíc v první polovině roku překonala výdaje na necloudovou infrastrukturu a tvoří 45,8 % celkových výdajů na infrastrukturu.

Segment vyhrazené cloudové infrastruktury sledovaném období podle IDC meziročně poklesl o 4,9 % na 6,7 miliardy dolarů. Z celkového objemu vyhrazené cloudové infrastruktury bylo 43,9 % nasazeno v prostorách zákazníků.

Z geografického hlediska se výdaje na cloudovou infrastrukturu ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšily ve všech regionech s výjimkou Kanady, střední a východní Evropy, která byla ovlivněna válkou na Ukrajině, a západní Evropy, kde na zákazníky dopadají vysoké ceny energií.

Investice v CEE konkrétně meziročně poklesly o 15,2 %, v západní Evropě o 3,5 % a v Kanadě dokonce o 36,4 %. Trh v USA si připsal zlepšení o 15,8 %, asijskopacifický region paběrkoval s 2,8% růstem a Čína stagnovala při poklesu o 0,1 %.

Poskytovatelé služeb drtí ostatní

IDC do kategorie poskytovatelů služeb zahrnuje poskytovatele cloudových služeb, poskytovatele digitálních služeb, poskytovatele komunikačních služeb, poskytovatele hyperškálovatelných služeb a poskytovatele spravovaných služeb.

Ve druhém čtvrtletí utratili výše zmínění za výpočetní a úložnou infrastrukturu 24,1 miliardy dolarů, což je o 7,1 % více než v předchozím roce. Tyto výdaje podle analytiků tvořily 61,9 % celkového trhu.

IDC očekává, že poskytovatelé služeb souhrnně za celý rok 2023 utratí 99,1 miliard dolarů, což by představovalo zlepšení o 9 %. Neslužbová kategorie zákazníků (například podniky, veřejná správa apod.) je podstatně skoupější, v meziročním srovnání ve druhém čtvrtletí snížila své výdaje o 6,9 %.

Výdaje letos překonají stomiliardovou hranici

IDC odhaduje, že trh cloudové infrastruktury za celý letošní rok meziročně vyroste o 10,6 % na 101,4 miliardy dolarů. Jedná se o mírné zlepšení oproti předchozímu výhledu pro tento rok, kdy odborníci předpovídali zlepšení o 7,3 %.

U necloudové infrastruktury se očekává pokles o 7,9 % na 58,5 miliardy dolarů. Výdaje na sdílenou cloudovou infrastrukturu by za celý rok měly meziročně vyskočit o 13,5 % na 72 miliardy, výdaje na tu vyhrazenou by měly vyrůst o skromná 4,1 % na 29,4 miliardy.

Z geografického hlediska by výdaje na cloudovou infrastrukturu měly za celý rok 2023 růst ve všech regionech s výjimkou CEE a Kanady. Nejrychlejší růst o 18,4 % analytici očekávají na latinskoamerickém trhu, ostatní regiony by měly posilovat v jednotkách procent.

Sdílení proniká i do infrastruktury

Z dlouhodobého hlediska IDC předpovídá, že výdaje na cloudovou infrastrukturu budou do roku 2027 růst v průměru o 11,3 % a na konci prognózovaného období bude mít tento segment hodnotu 156,7 miliardy a tvořit 69,4 % celkových výdajů na výpočetní a úložnou infrastrukturu.

Výdaje na sdílenou cloudovou infrastrukturu, které mají potenciál tvořit 70,0 % celkové částky na cloud, porostou v průměru o 11,6 % až na 109,7 miliardy dolarů v roce 2027. Výdaje na vyhrazenou cloudovou infrastrukturu by měly stoupat v průměru o 10,7 % ročně na 47 miliardy.

MMF24

Investice do necloudové infrastruktury budou podle analytiků spíše stagnovat – do konce prognózovaného období porostou v průměru jen o 1,7 % ročně na 69,1 miliardy dolarů. Poskytovatelé služeb budou podle prognózy zvyšovat své výdaje v průměru o 10,9 % ročně až na 152,6 miliardy dolarů v roce 2027.

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Eviden: Po dark webu kolují data až 60 % firem
Eviden: Po dark webu kolují data až 60 % firem
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello