Hlavní navigace

IDC: Svět investuje do AI, výdaje v roce 2028 překonají 630 miliard dolarů

9. 9. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
GenAI na organizace i uživatele skáče z každého rohu, o největší podíl investic se postarají Spojené státy.

Společnost IDC předpovídá, že globální investice na umělou inteligenci (AI), včetně aplikací, infrastruktury a souvisejících IT a podnikových služeb, se do roku 2028 více než zdvojnásobí a dosáhnou 632 miliard dolarů.

Výdaje by měly do konce prognózovaného období růst o solidních 29 % ročně, přičemž dvoucifernému zlepšování napomůže rapidní zavádění umělé inteligence, a zejména generativní umělé inteligence (GenAI), do široké škály produktů.

„S rozmachem inovací v oblasti důvěryhodných nástrojů a technologií AI a lepší harmonizací součinnosti lidí a strojů budeme svědky kontinuálního boření překážek, které až dosud bránily umělou inteligenci přijímat ve velkém měřítku,“ poznamenává Ritu Jyotiová z IDC.

AI povzbudí software i hardware

IDC dále uvádí, že ačkoli GenAI se v posledním roce a půl stala intenzivně skloňovaným pojmem po celém světě, výdaje na tato řešení budou nižší než celkový součet všech ostatních aplikací AI, jako je strojové učení, hluboké učení a automatické rozpoznávání řeči a zpracování přirozeného jazyka.

Rychlý růst investic do GenAI však umožní této kategorii překonat celkový trh AI s pětiletým složeným růstem o 59,2 %. Do konce prognózy analytická společnost očekává, že výdaje na GenAI dosáhnou 202 miliard dolarů, což by představovalo 32 % celkových výdajů na AI.

Největší kategorií v oblasti investic do AI bude i nadále software – po většinu prognózovaného období si bude ukusovat více než polovinu celkového trhu. Dvě třetiny všech výdajů na software budou směřovat do aplikací a platforem umělé inteligence s podporou AI, zatímco zbytek do vývoje a nasazení aplikací AI a do softwaru pro infrastrukturu systémů AI.

Další největší kategorií technologických výdajů budou výdaje na hardware AI, včetně serverů, úložišť a infrastruktury jako služby (IaaS). IT a podnikové služby zaznamenají o něco rychlejší složené tempo růstu než hardware, a to o 24,3 %. Pro srovnání, software pro umělou inteligenci zaznamená pětiletý růst v průměru o 33,9 %.

USA tradičně v roli průkopníků

V období od 2024 do 2028 by do umělé inteligence měly nejvíce investovat finanční služby, které by v čele s bankovnictvím měly pojmout více něž pětinu všech výdajů na AI. Dalšími odvětvími s největšími výdaji na AI jsou podle analytiků softwarové a informační služby a maloobchod.

Tato tři odvětví dohromady se v příštích pěti letech postarají o zhruba 45 % všech výdajů na AI. Odvětvími, která zaznamenají nejrychlejší růst investic, jsou obchodní a osobní služby (v průměru o 32,8 %) a doprava a rekreace (v průměru o 31,7 %).

Z geografického hlediska IDC předpokládá, že výdaje na umělou inteligenci ve Spojených státech dosáhnou v roce 2028 výše 336 miliard dolarů, což z nich činí největší geografický region pro investice do AI a představuje více než polovinu všech výdajů na AI v celém prognózovaném období.

MMF24

Výdaje na GenAI v USA by měly v roce 2028 dosáhnout 108 miliard dolarů. Druhým největším regionem pro výdaje na AI bude západní Evropa, následovaná Čínou a Asií/Tichomořím (bez Japonska a Číny).

Zdroj: IDC

Čtěte dále

ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Sophos: Počet ransomwarových útoků na maloobchod se snížil, zotavení je ale dražší
Sophos: Počet ransomwarových útoků na maloobchod se snížil, zotavení je ale dražší
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro zálohování, uzavřel kontrakt s Object First
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro zálohování, uzavřel kontrakt s Object First