Hlavní navigace

IDC: Slovenský trh PC se ve 4. čtvrtletí 2012 propadl o pětinu

12. 3. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor:
IDC zveřejnilo výsledky slovenského trhu počítačů za 4. čtvrtletí a celý rok 2012. Na propadu se nejvíce podepsal segment notebooků.

Slovenský trh osobních počítačů se v posledním čtvrtletí roku 2012 meziročně výrazně propadl. Vyplývá to z konečných výsledků zveřejněných výzkumnou a poradenskou společností IDC.

Za pětinovým propadem stojí zejména 22% pokles na trhu notebooků. Právě takový výsledek IDC uvádělo ve svých prognózách. Situace na straně desktopů nebyla o mnoho lepší – i v této kategorii došlo k dvoucifernému poklesu, který pokračoval již druhý kvartál v řadě.

Oslabení tkví především ve slabší poptávce. Strana nabídky byla rovněž obezřetná, aby nedošlo k přílišnému růstu zásob v případě slabší sezónní poptávky, což v nedávné minulosti vedlo k tlaku na snižování cen, a tím i marží.

Negativní ekonomický sentiment nepřidává k optimismu stran dalšího vývoje, na druhou stranu výkonnost ekonomiky jako celku byla velice dobrá.

Rostla inovativní zařízení, jakými jsou ultra-přenosné notebooky nebo desktopy typu „all-in-one“. Taková zařízení mohou být pro dodavatele i zdrojem marží, které otevírají cestu k dalšímu výzkumu a vývoji.

Top výrobci PC

Na prvním místě se ve čtvrtém čtvrtletí na slovenském trhu PC umístilo HP – tak jako tomu bylo nepřetržitě celé dva poslední roky. HP je zároveň jedničkou na trhu desktopů.

Druhou příčku si nadále drží společnost Asus, a to díky svému prvenství na trhu notebooků, na kterém podobně jako o rok dříve dosáhla více než 30% podílu. Asus se přitom velikostí tržního podílu na trhu PC dostal za HP do velice těsného závěsu s rozdílem pouhých zhruba šesti stovek kusů.

Ještě těsnější rozdíl byl mezi společnostmi Acer a Toshiba na čtvrté a páté příčce. Na třetím místě před nimi skončila společnost Lenovo.


Slovenský trh osobních počítačů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012

Dodavatel

tis. ks

tržní podíl

meziroční růst

Hewlett-Packard

30

24,7%

-35,4%

Asus

29

24,2%

-22,4%

Lenovo

21

17,5%

58,0%

Acer Group

8

6,9%

-55,5%

Toshiba

8

6,7%

-15,2%

Ostatní

24

20,0%

-9,7%

Celkem

120

100,0%

-20,7%

 Zdroj: IDC EMEA PC Tracker - Q4 2012


 Slovenský trh PC ve Q4 2012


Slovenský trh PC v roce 2012

Slovenský trh osobních počítačů v roce 2012 zaznamenal meziroční pokles o 8 %. Sestupný trend pokračuje již druhým rokem, i když propad byl loni výrazně menší než v předchozím roce. Na dílčím trhu stolních počítačů došlo po třech letech poklesu dokonce k růstu a trh byl tedy tažen dolů segmentem notebooků.

Trh notebooků klesal hlavně kvůli slabé spotřebitelské poptávce. Z omezených rozpočtových zdrojů navíc ubírá trh tabletů, které se zejména koncem roku staly doslova módní záležitostí. Ze spektra produktů pak oproti předchozím rokům mizí kdysi početné mini-notebooky, které se v roce 2012 začaly chýlit k závěrečné fázi svého životního cyklu.

Co hýbalo slovenským trhem PC

Slabá spotřebitelská poptávka šla ruku v ruce se slabým spotřebitelským sentimentem. Na druhou stranu, celková ekonomická výkonnost Slovenska byla relativně dobrá – a to i přes poměrně vysokou míru nezaměstnanosti.

Mezi inhibitory můžeme zařadit také vliv směnného kursu, který se projevil v létě – oslabení domácí měny prodražilo importy, které jsou tím méně konkurenceschopné.

Notebooky do domácností, desktopy do firem

Sedm z deseti dodaných počítačů představovaly notebooky, zbytek byly stolní počítače. Zatímco notebooky končí spíše ve spotřebitelském segmentu, desktopy jsou téměř ze dvou třetin určeny pro firemní nasazení a tato vyjma třetího kvartálu 2012.

Cena notebooků historicky dlouhodobě klesala s jejich masovější výrobou a rozšiřováním do spotřebitelského segmentu. Tím se také zvyšovala saturace poptávky.

Vývoj cen

Ve srovnání s předchozím kvartálem došlo koncem roku k poklesu průměrné ceny osobního počítače pod 600 eur. Tato hranice nebyla překročena od krize v roce 2009. Došlo k cenové erozi vlivem rozšíření cenově velmi dostupných mini-notebooků v minulých letech, do čehož navíc vstoupila ekonomická krize.

Postupný pokles ceny notebooků pokračoval až do roku 2011, kdy byl průměrný notebook na Slovensku dokonce levnější než klasický desktop. Od té doby k sobě ceny obou typů zařízení celý rok 2012 takto konvergovaly a vyvíjely se ustáleně.

Dá se přitom očekávat, že průměrná cena desktopu by mohla být v budoucnosti tlačena nahoru s tím, jak se bude stolní počítač stávat spíše firemním zařízením než spotřebitelským, dále pak tím, že v rámci spotřebitelské poptávky budou při poklesu jejího podílu stále více hrát roli dražší desktopy příznivců počítačových her.

Na druhou stranu ale zlevňují komponenty, působí Mooreův zákon a další vlivy, které budou růstu ceny bránit.

Pořadí top výrobců PC za rok 2012

Největší množství počítačů na slovenský trh celkově dodala v roce 2012 společnost HP, která si udržela stejný tržní podíl jako v předchozím roce. HP kralovalo i slovenskému trhu stolních počítačů.

Druhé místo si udržel s pětinou trhu Asus. Byl již třetím rokem také jedničkou na trhu notebooků, na kterém si zachoval stejný tržní podíl.

Třetí se na trhu PC umístila společnost Lenovo, která postoupila o stupeň výše z předchozího čtvrtého místa díky dvoucifernému meziročnímu růstu v každém čtvrtletí roku, jenž byl při celoročním srovnání nejvyšší ze všech sledovaných dodavatelů.


Slovenský trh osobních počítačů v roce 2012, v kusech

Dodavatel

tis. ks

tržní podíl

meziroční růst

Hewlett-Packard

96

28,2%

-8,3%

Asus

67

19,7%

-11,7%

Lenovo

50

14,7%

54,0%

Acer Group

34

9,9%

-24,9%

Toshiba

18

5,3%

-27,2%

Ostatní

76

22,2%

-13,2%

Celkem

342

100,0%

-8,0%

 Zdroj: IDC EMEA PC Tracker - Q4 2012

CS24


Slovenský trh PC v roce 2012


Autor je analytik pro trhy PC v IDC, přední mezinárodní analytické a poradenské společnosti specializované na trhy informačních a komunikačních technologií.

Čtěte dále

ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí