Hlavní navigace

IDC: Optimismus pokračuje, trh PC monitorů vyrostl o 5,9 %

Dnes
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Komerční segment brzdí nové kancelářské trendy jako jsou například sdílená pracovní místa. Obecně jsou ale vyhlídky pro monitory relativně pozitivní.

Společnost IDC informuje, že celosvětový trh PC monitorů ve druhém čtvrtletí 2024 vyrostl co do dodaných kusů o 5,9 %.  Jedná se o třetí po sobě jdoucí čtvrtletí v kladných číslech, což naznačuje, že trh po poklesu v posledních dvou letech stabilně ožívá.

Nad očekávání dobré výsledky podle analytiků ovlivnilo několik faktorů. Zvýšený objem lze částečně přičíst doplňování zásob, především ze strany spotřebitelů. Zároveň je zřejmé, že se prodejní kanály snaží řešit očekávaný růst nákladů související s rostoucími náklady na výrobu panelů.

A konečně si IDC všímá, že řada prodejců pokračuje v agresivní modernizaci modelů s panely s obnovovací frekvencí 60 Hz na 100 Hz. V neposlední řadě pomáhá i expanze a konkurence na spotřebitelském a gamingovém trhu.

Anketa ChannelWorldu o monitorech Přečtěte si také:

Anketa ChannelWorldu o monitorech

Analytici navíc odhadují, že vyhlídky zůstanou pozitivní i v budoucnu, jelikož by mělo dojít ke stabilizaci nákladů na panely a další komponenty. Když k tomu připočteme probíhající upgrade na PC s Windows 11, trh monitorů by mohl v letech 2024 a 2025 překročit 2% růstovou hranici.

Gaming na tepu doby

Z bližšího pohledu na jednotlivé segmenty vyplývá, že herní monitory stabilně rostou. Ve druhém čtvrtletí tvořily 20 % všech dodávek, což je podle IDC nejvyšší podíl od roku 2016, kdy analytická společnost začala segment sledovat.

Graf 1 – Vývoj trhu monitorů podle podílu výrobců

V následujícím prognózovém období by situaci měla podpořit kombinace faktorů – zájem o nové modely s rychlejší obnovovací frekvencí, klesající ceny modelů s většími úhlopříčkami a pokračující gamingová aktivita, z čehož bude těžit především spotřebitelská strana.

Není ale vše jen zalité sluncem. Zpomalení komerčních výdajů na PC a neuspokojivé výsledky komerčních monitorů ve druhém čtvrtletí však vedly k revizi směrem dolů pro trh komerčních monitorů, který by měl v roce 2024 růst o 2,8 %, což je méně než 3,1 % předpokládaných v předchozí prognóze.

Dva široké, jeden ultraširoký?

Celkově IDC na základě lepší spotřebitelské poptávky vylepšilo výhled pro celkový trh monitorů na 4% růst v roce 2024 a 2,3% růst v roce 2025. Po roce 2025 by se měl roční objem dodávek stabilizovat v rozmezí 132 až 135 milionů kusů.

„Komerční monitory historicky zaujímaly většinový podíl na trhu, ale několik faktorů vedlo k tomu, že v poslední době rostly pomaleji než spotřebitelský trh,“ komentuje situaci v komerčním segmentu Jay Chou z IDC.

Graf 2 – Prognóza vývoje trhu monitorů 2022–2028

Mezi brzdy jmenuje přiškrcování výdajů na komerční zařízení související s přechodem na koncept sdílených pracovních stolů a všeobecné zmenšování kancelářských prostor. „I proto byly v druhém čtvrtletí dodávky spotřebitelských monitorů vyšší než těch komerčních,“ podotýká Chou.

KL24

„Pokračující růst ultraširokých monitorů a příklon k větším obrazovkám obecně také snižuje potřebu sestav s více monitory, které byly nedílnou součástí řady kanceláří. Do budoucna IDC stále očekává, že komerční monitory budou mít mírnou většinu dodávek, ale na inovace budou lépe reagovat spotřebitelé,“ uzavírá Chou.

Zdroj: IDC

Čtěte dále

Acronis: Požadavky NIS2 aktuálně splňuje necelá desetina českých firem
Acronis: Požadavky NIS2 aktuálně splňuje necelá desetina českých firem
Arrow Electronics je distribučním partnerem roku společnosti Pure Storage
Arrow Electronics je distribučním partnerem roku společnosti Pure Storage
Anketa ChannelWorldu o monitorech: Odpovídá Martin Hempl (MMD)
Anketa ChannelWorldu o monitorech: Odpovídá Martin Hempl (MMD)
Heureka: Česká e-commerce mezi červnem a zářím povzbudivě rostla
Heureka: Česká e-commerce mezi červnem a zářím povzbudivě rostla
Michal Dvorský jmenován CEO společnosti Digitask
Michal Dvorský jmenován CEO společnosti Digitask
ComSource: Průměrný uživatel internetu využije denně 4,2 GB dat
ComSource: Průměrný uživatel internetu využije denně 4,2 GB dat