Hlavní navigace

HP oznámilo výsledky za čtvrté čtvrtletí 2011, čistý zisk klesl o 91 %

24. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Hewlett-Packard oznámila finanční výsledky za poslední čtvrtletí letošního roku a celý fiskální rok 2011. Jaký byl zisk výrobce?

HP oznámilo výsledky za čtvrté čtvrtletí 2011, čistý zisk klesl o 91 %Příjmy HP podle metodiky GAAP klesly ve čtvrtém čtvrtletí 2011 meziročně o 3 % na 32,1 miliardy dolarů.

Výrobce si pohoršil také na provozní marži dle GAAP, která klesla o 7,4 procentního bodu na 2,5 %. Stejně dramaticky klesal také GAAP čistý zisk, který meziročně ztratil 91 % a z loňských 2,5 miliardy dolarů klesl na 200 milionů dolarů.

Podobného poklesu se dočkal také GAAP rozředěný zisk na akcii, který meziročně spadl o 89 % z 1,1 dolaru na 0,12 dolarů.

Non-GAAP tržby poklesly o 3 % na 32,3 miliardy dolarů. Non-GAAP čistý zisk a rozředěný zisk na akcii spadl o 23 % a 12 %, na 2,4 miliardy dolarů, respektive 1,17 dolaru.

Markantní rozdíl v čistém zisku mezi GAAP a non-GAAP výsledky je způsoben tím, že výsledky non-GAAP nezahrnují náklady spojené s ukončením aktivit HP spojených s webOS, které se vyšplhaly na 2,1 miliardy dolarů.

Tržby v Evropě klesly

V Evropě, na Blízkém východě a v Africe činily GAAP tržby 11,7 miliardy dolarů, což znamená meziroční pokles 6 % v dolarech a 10 % v konstantní měně. Zároveň se jedná o nejvýraznější pokles tržeb napříč regiony. V Severní a Jižní Americe dosáhly ve čtvrtém čtvrtletí 2011 tržby HP 14,5 miliardy dolarů, což představuje meziroční pokles o 4 %.

V regionu Asie a Tichomoří rostly tržby ve sledovaném období o 3 % na 6 miliard dolarů. Růst o 9 % zaznamenaly také země skrývající se pod zkratkou BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína), kde se tržby zastavily na 3,8 miliardách dolarů.

Nejvíce se ve sledovaném období dařilo divizi HP Software, jejíž tržby meziročně rostly o 28 %. Nevětší měrou se na výsledcích podílel dobrý prodej licencí (růst o 33 %) a služeb (36 %). Tržby divize PSG, kterou si HP nakonec ponechá a kolem které bylo v posledním velmi čtvrtletí rušno, klesly o 2 %. V segmentu firem sice PSG rostlo o 5 %, nicméně prodeje spotřebitelům se propadly o 9 %.

Růst zaznamenala také divize Services (2%) a Financial Services (18 %). Pokles tržeb naopak ohlásily divize Enterprise Servers, Storage and Networking (-4 %) a Imaging and Printing Group (-10 %).

Do dalšího roku vkročí HP uvážlivě

Tržby HP za celý fiskální rok 2011 dosáhly podle GAAP 127,2 miliardy dolarů, což znamená meziroční růst o 1 % v dolarech a pokles o 1 % v konstantní měně. GAAP čistý zisk spadl meziročně o 19 % na 7,1 miliardy dolarů a o 10 % klesl také zředěný zisk na akcii.

GAAP provozní zisk činil za fiskální rok 2011 celkem 9,7 miliardy dolarů a non-GAAP provozní zisk dosáhl 13,8 miliardy dolarů. „I když byl fiskální rok 2011 plný komplikací, vzrostl náš non-GAAP rozředěný zisk na akcii o 7 % a vygenerovali jsme cash flow z aktivit v hodnotě 12,6 miliardy dolarů,“ uvedla v tiskové zprávě Cathie Lesjak, výkonná viceprezidentka a finanční ředitelka HP.

MMF24

HP chce po několika odvážných rozhodnutích bývalého CEO jednat v příštím roce spíše opatrněji. „Pro fiskální rok 2012 zůstáváme opatrní, ale i více zaměření na výhled zisků a posílení hodnot akcií,“ doplnila Lesjak.

Stejně vidí budoucnost firmy současná CEO společnosti Meg Whitmanová: „Ve fiskálním roce 2012 se musíme vrátit k základům obchodu, včetně uvážlivých investic a konzistentnějších rozhodnutí.“

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %