Hlavní navigace

HP divize Servodat přechází pod Avnet. Co bude s partnery?

9. 3. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Servodata, distributor komponent a infrastruktury podnikových řešení, a český Avnet, součást globální distribuční firmy Avnet Inc., uzavřely dohodu o převzetí služeb distribuce s přidanou hodnotou (VAD) u produktů HP v České republice.

Avnet v regionu posiluje. V České republice má přebrat HP divizi Servodat.Minulý týden oznámili distributoři dohodu, podle které Servodata ukončí své aktivity v oblasti distribuce s přidanou hodnotou u produktových řad společnosti HP. Příslušný obchodní tým 12 pracovníků divize HAL přechází jako celek do společnosti Avnet. Dohoda podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, u něhož již byla podána žádost. V případě jeho souhlasného stanoviska – a následného schválení orgány obou společností – bude naplněna k 6. 4. 2010. Vzhledem k veřejnému oznámení a existenci dalšího autorizovaného VAD (value added distributora) HP produktů v České republice, kterým je DNS, lze očekávat, že úřad i orgány společností dohodu schválí.

Cenu transakce firmy nezveřejnili, sdílnější však byly v komentáři jejich příčin. „Není tajemstvím, že společnost Avnet usiluje o začlenění HP do svého portfolia v mnoha zemích regionu, včetně České republiky, již několik let. Zhruba v polovině loňského roku vznikla myšlenka hledání řešení, které by bylo výhodné pro všechny zúčastněné strany – tedy Avnet, HP i Servodata,“ uvedl Rostislav Jirkal, generální ředitel společnosti Servodata.

HP se na této dohodě nijak nepodílelo. Jedná se výhradně o dvoustranou obchodní dohodu mezi společnostmi Servodata a Avnet,“ odpovědel na dotaz ChannelWorldu ohledně podílu výrobce na změně distributora Jan Kameniček, generální ředitel HP. Výrobce nicméně podporu a souhlas k celé transakci vyjádřil.

Divize HAL je v kondici

Skupina Servodata nedávno zveřejnila své hospodářské výsledky za rok 2009. Vykázala konsolidovaný obrat ve výši 1,267 miliardy korun, což je o 17 milionů korun více ve srovnání s rokem 2008. „Od roku 2002, kdy Servodata začala poskytovat služby distribuce s přidanou hodnotou k produktům HP, vzrostla roční výkonnost divize desetinásobně,“ komentoval výsledek divize HP Rostislav Jirkal.

Vše tak nasvědčuje tomu, že dohoda o přechodu celé divize je výsledkem dobré nabídky ze strany Avnetu. „Dohoda se společností Avnet je klíčovým krokem v rozvoji dalších aktivit Servodat. Přináší nám další zdroje na podporu distribuce ostatních produktových linií a rozvoj obchodu,“ doplnil Rostislav Jirkal. Mezi další aktivity skupiny Servodata patří prodej a podpora podnikových licenčních programů Microsoftu, distribuce produktů EMC, Red Hat a dalších přibližně deseti produktových linií, kde má výhradní zastoupení na trhu.

Vyjádření tuzemské pobočky Avnetu k transakci se bohužel nepodařilo získat z důvodu dovolené generálního ředitele. K dispozici je nicméně tiskové vyjádření společnosti. „Tato akvizice dále posílí naši vedoucí pozici primárního Value Added distributora v České republice. V rámci akvizice získáme i skupinu talentovaných lidí, kteří nám pomohou s expanzí v oblasti HP produktů a řešení v České republice,“ řekl Dick Borsboom, prezident Avnet Technology Solutions, EMEA.

Mezinárodní VAD tak úspěšně rozvíjí své působení v regionu. Rumunská pobočka Avnetu minulý týden oznámila podpis smlouvy o autorizované distribuci úložných řešení EMC tamním resellerům s přidanou hodnotou (VAR).

Co bude s partnery Servodat?

Zajímalo nás samozřejmě, jak bude probíhat další podpora partnerů, kteří společně se Servodaty spolupracovali na projektech HP u svých zákazníků.

Nastavené podmínky a poprodejní podpora se akvizicí nezmění. Divize HAL má dlouholetou důvěru obchodních partnerů, se kterou nehodláme rozhodně nikterak riskovat ani my, ani Avnet. Zůstává stejný tým, stejná řešení, stejný výrobce – mění se pouze a jen zázemí společnosti, pod kterou divize HAL bude pracovat. Garancí je v tomto případě samozřejmě i samotné HP, jež ve většině případů řeší otázku záruky i servisu prostřednictvím sítě autorizovaných servisních center,“ vysvětlil pro ChannelWorld Rostislav Jirkal.Rostislav Jirkal, generální ředitel společnosti Servodata, věří, že partneři zprávu o přechodu divize HAL do Avnetu přijmou a ocení nové zdroje distributora.

Pokud dojde ke schválení akvizice Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, budou současní partneři skupiny Servodata orientovaní na produkty a řešení HP měnit kontaktní údaje. Díky přechodu celého týmu, by tato změna neměla být náročná.

Ti z našich stávajících obchodních partnerů, kteří s námi spolupracovali na dodávkách řešení na bázi HP technologií, mohou, a já věřím, že v drtivé většině případů i budou, pokračovat v této spolupráci s divizí HAL pod křídly Avnetu. Jakékoliv pokračování či přerušení obchodní spolupráce je samozřejmě rozhodnutím našich partnerů. Z naší strany se budeme soustředit na to, aby celý záměr byl transparentně vysvětlen a široce komunikován. Nepředáváme si s Avnetem databázi kontaktů – probíhá akvizice respektovaného týmu profesionálů, kteří mají za úkol udržet a dále rozšířit stávající obchod,“ doplnil Rostislav Jirkal.

Servodata v tuto chvíli zasílá svým prodejním partnerům informační e-maily, kontaktuje je telefonicky i osobně a vysvětluje podstatu celé transakce tak, aby rozptýlila případné obavy.

CS24

Prozatím jsem nezaznamenal jedinou negativní reakci,“ potvrdil pochopení mnohdy překvapených partnerů Rostislav Jirkal a doplnil osobní vzkaz: „Samozřejmě, jedná se taktéž o záležitost emocí. Tým divize HAL je součástí Servodat prakticky deset let, příliš dlouho dobu na to, aby jejich odchod nevyvolal i stesk. Věřím, že naši milí kolegové z divize HAL si ze Servodat odnesou kromě zkušeností a znalostí i kus servodatího srdíčka a že tak, jak jsme jako přátelé po léta pracovali bok po boku, zůstaneme přáteli napořád.“

Jan Kameníček důvěru v nového partnera potvrdil: „Touto akvizicí získalo HP pro český trh velmi silného globálního partnera, od kterého očekává významnou podporu při dalším upevňování vedoucí pozice HP na trhu IT a zvyšování tržních podílů v oblasti distribuovaných produktů. V případě úspěšného završení této akvizice bude distribuční síť VAD tvořena společnostmi Avnet a DNS. O dalších změnách v tuto chvíli neuvažujeme,“ uvedl pro ChannelWorld.

Čtěte dále

PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč