Hlavní navigace

GfK TEMAX: Slovenský trh elektroniky a spotřebičů vyrostl ve 3. kvartálu o 0,8 %

23. 11. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Jen velmi mírný nárůst zaznamenal ve třetím kvartálu slovenský trh technického spotřebního zboží. Zatímco růst některých segmentů atakoval 10% hranici, propad klíčových oblastí telekomunikací a spotřební elektroniky snížil celkový růst trhu na pouhých 0,8 %.

Slovenský trh technického spotřebního zboží vyrostl ve třetím kvartálu 2017 o necelé 1 %. Podle výsledků studie GfK TEMAX k tomuto pozitivnímu vývoji přispěly téměř všechny sektory, přičemž tím nejdynamičtějším byla foto technika.

Velmi slušný byl také nárůst malých domácích spotřebičů a sektoru informačních technologií. Klíčové sektory telekomunikací a spotřební elektroniky však vykázaly poměrně výrazný propad, čímž se celkový růst trhu snížil na 0,8 %.

IT vyrostlo o silných 6 %

Segment informačních technologií zaznamenal ve třetím kvartálu poměrně výrazný meziroční nárůst o 6 %. Podle studie došlo k nárůstu tržeb v segmentu přenosných počítačů a pokračoval také růst příjmů z herních modelů, a to jak notebooků, tak desktopů. Celkový počet prodaných počítačů a tabletů se však meziročně snížil.

Telekomunikace se propadly o bezmála 5 %

Jeden z klíčových sektorů trhu* sice ve třetím čtvrtletí zaznamenal lepší výsledky než na konci prvního pololetí, ovšem v meziročním srovnání vykázal poměrně silný pokles o 4,7 %. Telekomunikace se tím podepsaly na marginálním růstu celkového trhu. Podle studie klesala poptávka především po chytrých telefonech bez čtečky otisků prstů.

* Studie sledovala vývoj na „open market“

Inkoust táhl, laser klesal

V segmentu kancelářské techniky došlo ve třetím čtvrtletí k meziročnímu nárůstu o 2,6 % a postarala se o to inkoustová zařízení. GfK uvádí, že na Slovensku došlo k meziročnímu nárůstu prodeje inkoustových tiskáren i multifunkčních zařízení. Na druhou stranu však došlo k poklesu poptávky po laserových multifunkcích.

Spotřební elektronika vykázala nejhorší vývoj

Celkové výsledky segmentu spotřební elektroniky se ve třetím čtvrtletí propadly o 5,9 %, což je nejhorší výsledek ze všech sledovaných segmentů. V kategorii TV přijímačů přesto pokračoval posun poptávky směrem vyšším modelům.

Trh však současně vykázal dvouciferný růst většiny sledovaných audio kategorií. V rámci TV trhu naopak klesal podíl modelů s prohnutou obrazovkou a pokračoval také pokles prodeje tradičních audio systémů a systémů domácího kina

Foto trh atakoval dvouciferný růst

Nejdynamičtějším segmentem slovenského trhu technického spotřebního zboží byla překvapivě foto technika, která si meziročně polepšila o 9,1 %. Pryč jsou doby pravidelného dvouciferného propadu. Podle studie pokračoval pokles poptávky po kompaktech s pevným objektivem, zároveň však rostl podíl zrcadlovek s full-frame snímači.

Velké domácí spotřebiče si drží tempo

Segment velkých domácích spotřebičů pokračoval i ve třetím čtvrtletí v mírném růstu a meziročně si polepšil o 2,7 %. Nejrychleji rostoucí skupinou stále zůstávají sušičky prádla, nejhůře naopak dopadly mrazničky a digestoře, jež v obou případech vykázaly mírný pokles.

Malé domácí spotřebiče rostly o více než 8 %

Prodej malých domácích spotřebičů ve 3. čtvrtletí narostl o 8,3 %, což je druhý nejlepší výsledek ze všech segmentů. Tahounem byla zubní hygiena s nárůstem o téměř 40 %. Silný růst o 20 % vykázaly také vysavače. Dvouciferně se naopak propadla kategorie odšťavňovačů.

Tabulka – Vývoj hodnoty prodeje v jednotlivých segmentech trhu technického spotřebního zboží

MMF24

GfK TEMAX SK 3Q17 

Zdroj: GfK TEMAX

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello