Hlavní navigace

Gartner: 10 mobilních technologií které ovlivní váš byznys

8. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Analytická společnost Gartner zveřejnila ve své zprávě 10 mobilních technologií, které ovlivní trh v příštích dvou letech. Jaké novinky by vám neměly uniknout?

Druhý aspekt, kterému byste měli věnovat pozornost je mobilní web. Gartner předvídá, že v roce 2011 více jak 85 % světově prodaných telefonů umožní mobilní prohlížení internetových stránek (obr. htc.com)Do roku 2011 se na trhu objeví dvě nové verze technologie Bluetooth, verze 3 a 4. Třetí verze slibuje zrychlení přenosu dat a čtvrtá zase nízkoenergetický mód, který umožní lepší komunikaci s externími periferiemi a senzory. Podle Gartneru třetí verzi technologie využijí zákazníci pro snadnější stahování obrázků a videí z přenosných zařízení. Čvrtá verze s nižšími energetickými nároky najde uplatnění v přenosných zařízeních například pro sport.

Druhý aspekt, kterému byste měli věnovat pozornost je mobilní web. Gartner předpovídá, že v roce 2011 více jak 85 % světově prodaných telefonů umožní mobilní prohlížení internetových stránek. Na rozvinutých trzích jako je západní Evropa a Japonsko budou přibližně 60 % z prodaných telefonů tvořit smartpnony s velkými displeji a vysokým rozlišením. Ty umožňují přirozenější prohlížení stránek a otevírají prostor pro B2C aplikace.

Světlou budoucnost předvídají analytici z Gartneru i widgetům dostupným z hlavní obrazovky telefonu. Díky nim lze snadno provozovat aplikace pracující s aktuálními daty, jako je předpověď počasí, upozornění na nové e-maily či příchozí informační kanály (rss a podobně). Někteří výrobci si potenciál widgetů uvědomili již dříve a zákazníkům je v současnosti v hojné míře přináší například Samsung, takže jejich výhody můžete demonstrovat již nyní.

Další prvkem, jenž si do budoucna získá podle Gartneru pozornost, jsou nástroje pro vývoj aplikací nezávislých na platformě. Ve světě se totiž objevuje několik platforem (Windows Mobile, Android, Bada) a vyvíjet aplikaci pro každou platformu zvlášť je nákladné. Tyto nástroje sice neumožňují napsaný program spustit okamžitě na všech platformách, znatelně ale snižují náklady na převedení aplikace z jedné platformy na druhou. Právě díky možnosti snížit firmám náklady předpokládají analytici v tomto segmentu růst.

S postupným rozvojem mobilního internetu poroste v příštích dvou letech vliv obchodů s mobilními aplikacemi. Analytici tvrdí, že obchody se stanou hlavní a často jedinou možností instalace aplikací do smartphonů a ostatních mobilních zařízení. Obchody s aplikacemi nabízí velkou příležitost i pro menší firmy zabývající se vývojem aplikací. Z jejich výhod budou nejvíce těžit zákazníci, ti dostanou velké množství dostupných aplikací se snadnou instalací i případnou platbou.  Že tento obchodní model funguje, dokazuje společnost Apple.

Konektivita i bezpečnost

Úspěch se očekává také u zařízení s GPS. Analytici odhadují, že do roku 2011 více jak 75 % zařízení prodaných na vyspělých trzích ponese přijímač GPS. Společně s Wi-Fi a cell ID se GPS stane důležitým prvkem pro rozmanité aplikace pracující s aktuální polohou uživatele (například doporučení nejbližší restaurace). Takové aplikace sice částečně ohrožují soukromí uživatele, v Gartneru jim ale přesto předvídají světlé zítřky.

Během letošního a příštího roku se podle Gartneru zvýší dostupnost broadbandu  pro mobilní telefony. Pokračující vývoj a postupné zvyšování přenosových možností mobilní sítě zvyšuje množství aplikací, které již nevyžadují pevné internetové připojení a mohou fungovat na stále výkonnějších chytrých telefonech. Gartner tvrdí, že mobilní připojení se brzy stane standardem firemních notebooků a postupně začne pronikat i do dalších zařízení jako jsou elektronické čtečky knih a multimediální přehrávače.

Očekávaný růst přijde i v segmentu dotykových telefonů. Během letošního a příštího roku se podle odhadů zvýší podíl dotykových displejů a přibližně na 60 % telefonů prodaných v roce 2011 se bude moci pyšnit dotekovým ovládáním. Výrobci stále zdokonalují svá rozhraní a už nyní nabízí většina dotykových telefonů možnosti, která klasická klávesnice nebude moci nikdy poskytnout.

CS24

Růst se očekává také na trhu M2M (machine-to-machine – automatická komunikace mezi zařízeními). Gartner vychází ze závazku některých operátorů, kteří v roce 2009 přislíbily zlepšení služeb pro M2M a na vyspělých trzích by se v letošním či příštím roce očekávají služby umožňující národní a mezinárodní komunikaci na bázi M2M. Mezi klíčové segmenty na tomto trhu patří inteligentní komunikační a elektrické sítě (smart grid), bezpečnostní /sledovací zařízení či systémy v automobilech.

Jako poslední důležitý aspekt zmiňuje Gartner bezpečnostní technologie, které nejsou závislé na platformě. Mezi ty se řady architektury na bázi tenkého klienta, aplikace jako služby, virtualizace a bezpečnostní služby, které zařízení vzdáleně proskenují. Služby sice nenabízí plnohodnotné zabezpečení, dokáží ale značně snížit bezpečnostní rizika vůči nechráněným systémům.

Čtěte dále

PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci