Hlavní navigace

Fotoreport: Compos Distribution představil novinky od Supermicro

2. 10. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Channelworld
S akcentem na servery Supermicro se uskutečnil již 3. ročník konference Compos Distribution.

Konference společnosti Compos Distribution se konala 26. 9. 2017 v pražském kongresovém hotelu Clarion. Více než šedesát účastníků se přišlo seznámit s novinkami značek Supermicro, Intel, Microsoft, Western Digital, Eset a APC by Schneider Electric. Po uvítání účastníků Kateřinou Vlčkovou za marketing se úvodního slova ujal jednatel společnosti Jan Vostatek.

Jan Vostatek, jednatel Compos DistributionTen shrnul, že Compos Distribution má dnes přes dvacet zaměstnanců, deset obchodních zástupců, zastupuje 580 výrobců, 400 dodavatelů a na jeho webu najdete 200 tisíc položek, z toho 1 100 produktů skladem a 68 tisíc k dodání do 24 hodin. Upozornil také na možnosti financování serverů a dalších produktů přes Moneta Leasing nebo Grenke.

První přednáška nemohla náležet nikomu jinému než značce Supermicro, pro niž je Compos v ČR autorizovaným distributorem. Představení novinek z portfolia, které souvisí také s novou platformou Intel, se ujal serverový architekt Karel Štambera.

K serverové problematice nejprve upozornil, že přestože se situace s paměťmi a SSD disky měla letos postupně zlepšovat, stále kvůli nedostatečné výrobní kapacitě můžeme lepší dostupnost a ceny očekávat až příští rok. U RAM ještě můžeme čekat nějaké mírné zvýšení cen, u SSD by už růst neměly.

Společnosti Intel i AMD uvedly nové procesory a patice. Podle Karla Štambery se platformy výkonově srovnaly, ale Intel je zatím odladěnější a spolehlivější. U platformy Intel Purley se nyní liší patice pro desktopové desky a pro servery. Purley podporuje rychlejší paměti s frekvencí až 2 666 MHz, až 6 TB paměti na dvousocketový systém a u vybraných procesorů je integrovaná architektura Omni-Path pro 100Gb networking.

Představeny byly jednotlivé řady procesorů Intel Xeon Bronz, Silver, Gold a Platinum. Nejrozšířenější budou podle Karla Štambery ve zdejších podmínkách procesory stříbrné řady, které podporují šestikanálové DDR4 na 2400 MHz, dva UPI linky na 9,6 GT/s, Intel Turbo Boost a Hyper Threading.

Karel Štambera, serverový architekt, Compos DistributionŠtambera také upozornil, že pokud zákazník do budoucna počítá s upgradem a rozšiřováním operační paměti, měl by servery osadit moduly LRDIMM, které jsou sice dražší, ale na upgrade připravené. Poradil navíc, aby se dvouprocesorové desky osazovaly oběma procesory, protože PCI-e sloty jsou mezi ně rozdělené a bez plného osazení čipy nebudou všechny fungovat.

Poté představil hlavní novinky v nových modelech základních desek Supermicro. Pokud znáte existující motherboardy na socketu 2011, bude pro vás nová řada desek X11 v podstatě stejná, jen s novou paticí. Jednou z novinek je kupříkladu druhý PCI-e M.2 slot na desce.

V řade X11 Ultra SuperServerů jsou novinkou M.2 SATA/NVMe, all flash NVMe a 25 Gb2+ SFP. Při objednávce těchto serverů je však nutné v nich osadit minimálně dva procesory, čtyř sloty RAM a polovinu disků.

Jan Hájek, MicrosoftPo přestávce na občerstvení následovala prezentace společnosti Microsoft. Jan Hájek přiblížil hlavní důvody pro nasazení Windows Server 2016. Ty se dají shrnout do širších možností Active Directory s nativní vícefaktorovou autentizací, lepšího zabezpečení (i na úrovni chráněných VM) i z pohledu možností řízení přístupu a práv správců serverů, možnosti virtualizace storage a sítí, nové verze Nano Serveru s minimalistickou instalací, možností kontejnerizace aplikací a PowerShellu včetně depozitáře doplňků.

Z právě probíhající konference Ignite pak Jan Hájek představil čerstvou novinku – Projekt Honolulu, což je webová konzole pro vzdálenou správu Windows Serveru i celého klastru přes prohlížeč.

Novinky od Western Digital prezentoval Pavel Zmitko. Shrnul nové SSD disky pro PC s 3D NAND technologií, díky které mají vyšší rychlost, kapacitu a odolnost při nižší spotřebě. Ke stažení zdarma je nástroj WD SSD Dashboard pro kontrolu zdraví SSD. Uživatelům, kteří chtějí nejvyšší rychlost, můžete nabídnout řadu WD Black, který využívá PCIe/ NVMe 3. generace.

Pavel Zmitko, WDU klasických disků Pavel Zmitko připomenul disky Red pro NAS. Jsou aktuálně dostupné v kapacitě do 10 TB. Vyšší řada Red Pro je rychlejší (7200 ot./min.) a podporuje až 16 slotů, proti osmi u Red a zátěž až 180 TB/rok (proti 70 TB/rok u Red). Nejčerstvější novinkou, která brzy přijde na trh, je 12 TB disk WD Gold.

Pavel Matějíček ze společnosti Eset ukázal nejčastější vektory šíření hrozeb – kromě e-mailu útočníci využívají sociální inženýrství, IM, zranitelnosti aplikací, infikované bannery či externí média. Představil aplikaci Eset Secure Authentication pro dvoufaktorovou autentizaci, která nově podporuje přihlášení do Windows, Office 365 či Google aplikací, nebo řešení pro šifrování na koncových bodech a konzoli pro vzdálenou správu Eset Remote Administrator. Více novinek se dozvíte v reportáži z partnerského setkání Esetu.

Pavel Blahut, APC by Schneider ElectricČerstvé novinky v produktech pro serverovny a datacentra od APC by Schneider Electric představil Pavel Blahut. V třífázových UPS společnost uvedla řady Galaxy VM a VX s vysokou efektivitou přes 98 %, barevným dotykovým displejem pro snadnější ovládání a s novými způsoby komunikace (integrované síťové karty). UPS disponují novým provozním režimem ECOnversion. Ten oproti režimu dvojité konverze, která snižuje efektivitu UPS, a eko módu, u něhož hrozí, že bypass propustí ráz dál do sítě (protože nestihne přepnout na baterii), přes bypas se napájí i střídač, což umožňuje přechod na napájení baterií bez zpoždění.

Další novinkou u APC je použití Li-ion bateriových článků, které zabírají až o 60 % méně prostoru, jsou až o 70 % lehčí než olovo a mají také dvou- až trojnásobně delší životnost. Pavel Blahut tak upozornil na zařízení pro monitoring a zabezpečení datacenter NetBotz 250.

MMF24

Konference byla zakončena obědem v restauraci Benada, kde přišel čas na další diskuze a sdílení dojmů z prezentovaných novinek.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci