Hlavní navigace

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné

25. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Asus
Řada Asus ExpertBook je podle výrobce stvořená pro pracovní život na cestách i v kancelářích. Přímá konkurence ThinkPadům či EliteBookům má pevné celokovové tělo s příměsí hořčíku.
Testovaný model Asus ExpertBook B5404 se prodává za doporučenou cenu 34 990 Kč. Má procesor Intel Core i7–1355U (13. generace Raptor Lake), 32 GB operační paměti a terabajtový disk. Asus uvádí, že podle konfigurace může mít až 64 GB RAM a 2TB disk. Navíc i dedikovanou grafiku GeForce RTX 2050, modul LTE či dotykový displej. Samozřejmostí je Windows 11 verze Pro a záruka tři roky NBD.
Bohatá konektorová výbava zahrnuje dvojici USB-C s podporou rozhraní Thunderbolt, HDMI, dva porty USB-A (10 Gb/s) a jack. Nabíjení probíhá přes USB-C.

Displej

Asus použil 14" IPS, který je nedotykový a matný s výbornou eliminací odlesků. Víko displeje ale není možné otevřít jednou rukou a musíte si pomoct druhou. Při otevření pak dojde k mírnému nadzvednutí klávesnice pro pohodlnější psaní.
Rozsah jasu jsem naměřil 7 až 328 nitů a znamená to pohodlnou práci za šera i dostatečný jas pro denní světlo. Slunce na zahrádce tím samozřejmě nepřesvítíte, v nabídce jsou však i konfigurace s 400 či 500 nity (a lepším podáním barev).
Je zde však jeden neduh, a to slabší barevný rozsah, kdy schopnost zobrazit odstíny nedosahuje ani standardu sRGB. Přes utilitu MyAsus můžete sice změnit režim displeje na živé barvy – a u mobilů je zvykem, že se touto volbou většinou změní gamut na širší. Jenže tady to má vliv pouze na křivku gama.
Displej lze otevřít téměř do plného úhlu (přesněji do 174°), což zvyšuje možnosti využití (třeba pro sledování filmů v letadle, samozřejmě během služební cesty).

Klávesnice

Klávesnice je typu ISO, ovšem s malým jednořádkovým enterem, to je taková specialitka Asusu, kdy pro evropský trh vlastně kombinuje oba standardy. Pod tlačítky je příjemné bílé podsvícení. Výrazné klávesy 1234 lze využít jako zkratky třeba pro otevření konkrétní aplikace nebo pro zapnutí Wi-Fi či přepínání režimů výkonu.
Zapínací tlačítko je v jednom bloku se zbytkem kláves, což není zcela ideální. Notebook se vypne už po krátkém stisku, ovšem fyzicky je klávesa provedena jinak, musí se stisknout trošku větší silou a nemělo by docházet k vypnutí omylem. V tlačítku je integrovaná čtečka otisků pro přihlašování přes Windows Hello.
Kurzorové šipky mají ergonomické provedení – na rozdíl od většiny dnešních notebooků. Podle mého vkusu by mohly zachovat více čtvercový tvar, ale patří rozhodně k těm výrazně lepším „šipkám na trhu“. Kromě šipek je klávesa Copilot, kterou budeme v laptopech vídat čím dál více. V českém prostředí zatím jen málo využitelná funkce.

Rozborka

Přístup k hardwaru je standardní a spíš vám to u fi remního notebooku zakáže váš zaměstnavatel. Kromě akumulátoru je přístupné SSD (terabajtový Micron) a pod ohebnou krytkou se schovávají dva sloty pro operační paměti. V jednom je 32GB modul od Samsungu a druhý volný pro pozdější upgrade.
Pasiv kromě procesoru překrývá i napájecí kondenzátory, což je znakem propracovaného chlazení. Pomocí dvou heatpipe potom vede teplo k levému boku, kde jej vyfukuje jeden velký ventilátor.

Výdrž a výkon

Akumulátor má kapacitu 63 Wh a od Asusu dostanete v balení kompaktní USB-C nabíječku. Testovaný model vydrží podle benchmarku dvanáct a půl hodiny běžné práce. Za hodinku v nabíječce se pak z nuly dostanete na 76 %.
Notebook není ve standardním režimu hlučný ani netopí. Po přepnutí na režim výkonu (lze pouze v zásuvce) se hluk i otáčky ventilátoru podstatně zvýší, ale stále na přijatelnou úroveň. U procesoru to podle našeho měření přidá asi čtvrtinu výkonu.

Hodnocení

ExpertBook je přímá konkurence pro pracovní ThinkPady. Podobně kvalitní a zároveň dostatečně jiný, aby si své (kancelářské) fanoušky našel. Rozhodně má totiž co nabídnout. Největší slabinou tohoto modelu je počet barev, které dokáže zobrazit displej. Ne že byste to snad na pohled poznali, ale nepoužíval bych jej k úpravě fotografií.
ExpertBook má velmi kvalitní a ergonomickou klávesnici a jeden z nejpříjemnějších touchpadů. K tomu kvalitní chlazení a slušnou výdrž v kombinaci s malou kompaktní nabíječkou. Až bude časem potřeba upgrade, vyměníte snadno disk i paměti.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
CyberPower s novým servisním partnerem
CyberPower s novým servisním partnerem
Příběh české pobočky EET Group: Od prodeje repasovaných počítačů přes tiskárny až k celoevropskému distributorovi
Příběh české pobočky EET Group: Od prodeje repasovaných počítačů přes tiskárny až k celoevropskému distributorovi
Poslechněte si Ozvěny z kanálů
Poslechněte si Ozvěny z kanálů