Hlavní navigace

Eset: Nejčastějším rizikem pro macOS je opět trojský kůň Proxy.Agent

19. 7. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Po květnovém nárůstu případů adwaru Pirrit se do čela statistiky v červnu opět vrátil trojský kůň Proxy.Agent.

Společnost Eset ve své pravidelné zprávě informuje, že podle červnové statistiky kybernetických hrozeb pro platformu macOS v České republice a na Slovensku je nejčastěji detekovaným škodlivým kódem opět trojský kůň Proxy.Agent.

Bezpečnostní experti na něj již v minulých měsících upozornili v souvislosti s jeho schopností sledovat aktivitu uživatelů při prohlížení internetu – jaká vyhledávají slova a jaké navštěvují webové stránky.

Detekce adwaru Pirrit, jednoho z nejstálejších škodlivých kódů pro platformu macOS, pak po květnovém nárůstu zachycených případů opět klesly. Škodlivé kódy se přitom nejčastěji šíří prostřednictvím doplňků pro prohlížeče nebo přes neoficiální verze různých aplikací a programů.

Pravidelná hrozba

Vysokou proměnlivost detekovaných škodlivých kódů na platformě macOS pozorujeme již pár měsíců po sobě. I přesto, že čísla kolísají, se stále jedná o jedny a ty samé zástupce škodlivých kódů, kteří se nejen v českém, ale také ve slovenském prostředí pravidelně objevují,“ vysvětluje Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu.

Adware Pirrit je stálicí již minimálně od loňského roku a trojský kůň Proxy.Agent na sebe upozorňuje již několik měsíců především tím, že dokáže sledovat, jaká slova uživatelé na internetu vyhledávají a jaké navštěvují stránky,“ upřesňuje.

Cílem škodlivého kódu Proxy.Agent je podle bezpečnostních expertů sledovat odchozí webovou komunikaci a aktivitu uživatele na internetu. Funguje tak jako lokální webový proxy server, přes který probíhá komunikace internetového prohlížeče Safari nebo Firefox.

Tím, že útočníci získají informace o chování uživatelů na internetu, mohou následně upravovat příchozí webovou komunikaci tak, že změní výsledky vyhledávání ve vyhledávači. Upřednostní svůj obsah, nebo přesměrují uživatele na preferovanou webovou stránku, například do nějakého e-shopu,“ popisuje Kropáč.

Adware bývá součástí aplikací

Eset upozorňuje, že útočníci často sázejí na to, že uživatelé stáhnou adware sami a dobrovolně. Nejčastěji mohou na adware narazit v neoficiálních obchodech či na různých úložištích a fórech, kde hledají aplikace za výhodnou cenu či zcela zdarma.

Adware Pirrit a adware Bundlore využívají ke svému šíření například instalátor programu Flash Player, a to i přesto, že oficiální vývoj této aplikace byl již ukončen. Adware MacSearch jsme pak objevili aktuálně v souvislosti s desktop aplikací WallpapersPro, která má měnit pozadí plochy na počítači,“ říká Kropáč.

V tom je podle něj také skryté riziko adwaru – i když není nebezpečný jako ostatní malware, svou dlouhodobou přítomností v zařízení může o uživatelích sbírat celou řadu informací, mít negativní vliv na výkon zařízení a v nestřežené chvíli nás přinutí kliknout na nebezpečný odkaz.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku a na Slovensku pro platformu macOS za červen 2023:

1. OSX/TrojanProxy.Agent (14,1 %)

2. OSX/Adware.Pirrit (13,1 %)

3. OSX/Adware.Bundlore (7,1 %)

4. OSX/TrojanDownloader.Adload (7,1 %)

MMF24

5. OSX/Adware.MacSearch (5,1 %)

Eset

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Eviden: Po dark webu kolují data až 60 % firem
Eviden: Po dark webu kolují data až 60 % firem
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello