Hlavní navigace

Ericsson: Rok 2020 zdůraznil kritickou roli digitální infrastruktury v každodenním životě

26. 10. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © atanas.dk - Fotolia.com
Technologie budoucnosti podle Ericssonu propojí všechny lidi, stroje, věci a místa. Budoucnost dle expertů přinese kognitivní sítě i stroje schopné samostatného učení na základě zkušeností

Společnost Ericsson představila předpověď trendů pro oblast telekomunikačních sítí. Technologie budoucnosti dle firmy přinesou plně digitalizovaný, automatizovaný a programovatelný svět, ve kterém budou všichni lidé, stroje, věci a místa navzájem propojení.

Síťový provoz bude v budoucnu generovat nejen lidská komunikace, ale také propojené, inteligentní stroje a roboty s umělou inteligencí (AI). V průběhu času podle Ericssonu klesne provoz generovaný lidmi, zatímco poroste provoz generovaný stroji a systémy počítačového vidění.

Výzkumníci společnosti v tomto kontextu definovali sedm trendů, které zásadním způsobem ovlivní vývoj a podobu sítí v nejbližší budoucnosti. Klíčovou roli přitom bude hrát digitální infrastruktura v čele s digitálními dvojčaty a AI.

1) Automatizovaný svět založený na spolupráci

Ericsson předpovídá, že v budoucnosti se na světě objeví stovky miliard propojených objektů, které budou nepřetržitě generovat velké objemy informativních dat.

Tato data podle odborníků umožní vytvořit digitální dvojčata všech objektů, což nakonec povede k možnosti vytvořit digitální reprezentaci všeho fyzického.

2) Propojené a inteligentní stroje

Inteligence a kognitivní schopnosti strojů se podle odhadů budou rozšiřovat a díky tomu se stanou autonomnější. Poroste jejich porozumění světu kolem a schopnost interagovat s okolím. Kognitivní stroje jsou schopné samostatného učení na základě interakcí a zkušeností.

3) Internet smyslů

Ericsson uvádí, že schopnost poskytovat multisenzorické zážitky přes sítě budoucnosti usnadní přenos zkušeností přes internet. Nakonec to povede ke vzniku internetu smyslů, který kombinuje vizuální, zvukové, haptické a další technologie, aby zprostředkoval lidem smyslové zážitky.

4) Neustálá konektivita bez omezení

Síť budoucnosti bude podle expertů poskytovat neomezující výkon pro uspokojení potřeb lidí, věcí a strojů zlepšením vícerozměrného pokrytí, zvýšením kapacity a rozšířením schopností.

5) Všudypřítomná síťová výpočetní struktura

Síťová výpočetní struktura dle Ericssonu integruje připojení, výpočetní techniku a úložiště, které budou vzájemně reagovat, aby poskytovaly maximální výkon, spolehlivost a nízkou latenci.

Připravované nové výpočetní architektury podle společnosti zahrnují programování orientované na paměť, optické výpočty, nanočipování, neuromorfní výpočty, a dokonce i kvantové výpočty.

6) Důvěryhodná infrastruktura

Vlády a podniky podle expertů zavádějí pokročilé technologie pro bezpečné zajištění kritických procesů. Řešení síťových platforem využívají důvěrné výpočty k ochraně identit a jejich dat, čímž také poskytují záruku uživatelům a regulačním orgánům.

To podle Ericssonu vyžaduje automatické posouzení důvěryhodnosti všech síťových prvků, věcí, strojů a aplikací, jakož i výpočetních a úložných prostředků pomocí vzdálené atestace a umělé inteligence.

7) Kognitivní síť

Společnost uvádí, že vize sítí bez zásahu obsluhy znamená, že nasazení a provoz sítí budou mít na starosti důvěryhodné AI technologie. Samotná síť se bude neustále učit ze svých pozorování prostředí, interakcí s lidmi a předchozích zkušeností.

MMF24

Kognitivní sítě budou podle odborníků ze své podstaty důvěryhodné - tj. spolehlivé, bezpečné, spravedlivé, transparentní, udržitelné a odolné.

Zdroj: Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?