Hlavní navigace

Eric Herzog, IBM: Budoucnost storage řešení spočívá v integrované a hyper-konvergované infrastruktuře

16. 9. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: IBM
Zajímá vás, jaké jsou novinky v oblasti podnikových úložných systémů? Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s Ericem Herzogem, Viceprezintem pro marketing IBM Storage Systems, se kterým jsme diskutovali o trendech a strategiích společnosti IBM.

Jaká je podle vás budoucnost podnikových úložných systémů? Liší se současnost od stavu, řekněme, před deseti lety, a jak to podle vás bude vypadat za dalších deset let?

Trh úložišť se během posledních deseti let výrazně vyvinul. Dříve úložným systémům dominovaly pevné disky a podíl softwaru byl zpravidla velmi malý. Dnes dominují flash disky a u těchto systémů, jako je např. IBM FlashSystems V9000, je velmi podstatný i jejich softwarový obsah.

Dalšími hlavními trendy dneška jsou i softwarově definovaná úložiště, kam patří úložiště rodiny IBM Spectrum, a integrovaná infrastruktura, jako je IBM VersaStack. U softwarově definovaných úložišť využívá zákazník úložný software od IBM, jako je Spectrum Scale pro škálovatelná síťová úložiště (NAS), nebo Spectrum Accelerate pro škálovatelná úložiště s blokovým přístupem.

Eric Herzog, IBMOvšem zákazníci, kteří již používají existující hardware, nebo kupují nový komoditní hardware, mohou dokonce použít úložiště od ostatních dodavatelů, ale provozovat na něm softwarově definované úložiště od IBM.

A co víc, integrovaná infrastruktura, která poskytuje koncovým uživatelům velkou výhodu, pokud jde o náklady, flexibilitu, škálovatelnost a rychlost nasazení a je ideální pro cloud i virtuální datová centra, kombinuje úložiště IBM se síťovými technologiemi Cisco, servery Cisco (z rodiny UCS) a se softwarem VMware pro poskytování plně integrovaného řešení. Za dalších 10 let uvidíte rychlý rozvoj softwarově definovaných úložišť, novou generaci flash disků (jako je 3D) a pokračující využívání integrované a hyper-konvergované infrastruktury.

Společnost IBM každý rok uvádí, že je jedničkou v přihlášených patentech. Existují nějaké tajné technologie, které by mohly revolučním způsobem změnit způsob, kterým se díváme na data a jak je využíváme?

Určitě ano. IBM přichází neustále s novými patenty v oblasti ukládání dat. Revolučním způsobem jsme již změnili ukládání dat díky flash diskům a softwarově definovaným úložištím a i v budoucnu budeme pokračovat ve využití všech našich patentů.

V letošním roce jste oznámili několik novinek souvisejících s rodinou softwaru Spectrum Storage. Mohl byste rozvést jejich klíčové součásti a vysvětlit, proč jsou pro trh důležité?

Trh softwarově definovaných úložišť je pro IBM rozhodující. Mnoho analytiků v odvětví nás v této oblasti označuje za jedničku a IBM zde během několika následujících let investuje více než miliardu dolarů. Rodina produktů dnes zahrnuje řešení Spectrum Scale, Spectrum Virtualize, Spectrum Protect, Spectrum Accelerate, Spectrum Control a Spectrum Archive.

Tyto softwarové produkty umožňují budovat celou škálu storage řešení od virtualizovaných úložišť přes hyper škálovatelné systémy pro high performance computing po zálohování, archivaci a komplexní storage management.

Společnost IBM se v uplynulém roce rozhodla odprodat významnou část svých aktivit v oblasti hardwaru. Jak nyní vidíte svoji pozici na trhu a konkurenční situaci?

Tyto odprodeje se ale vůbec netýkaly úložných řešení a stále platí, že IBM do této oblasti investuje více než 1 miliardu dolarů. Náš plán se zde nemění. V oblasti úložišť IBM ve skutečnosti neprodává hardware, ale úložná řešení, kombinující software a hardware do perfektně propojených a detailně integrovaných řešení.

Naše produkty řady DS, FlashSystems, XIV, Storwize a páskové knihovny představují komplexní řešení, nikoliv jen hardware. Byl by omyl myslet si, že prodáváme „pouze“ hardware. Samozřejmě, že hardware je součástí našich úložných řešení, ovšem všechna jsou těsnou kombinací softwaru a hardwaru.

Naše pozice na trhu úložných řešení je velmi silná. Nedávno byla dokonce společnost IBM analytiky z IDC jmenována dvojkou na globálním trhu externích úložných systémů. Několik úložných řešení a softwarově definované úložiště IBM bylo navíc jmenováno společností Gartner lídry v několika aktuálních „magických kvadrantech“: Flash, Enterprise Backup Software a General Purpose Arrays jsou jen některé z nich.

Jaká je tedy strategie IBM a její a zaměření v oblasti hardwaru?

Našimi pilíři jsou flash disky (jak disky vybavené kompletně flash paměťmi, tak i hybridní disky v rodinách našich řešení DS8000, XIV a Storwize), softwarově definovaná úložiště (kde jsme 26. srpna přišli s důležitým oznámením) a integrovaná infrastruktura (kde jsme 25. srpna ohlásili, že naše rodina VersaStack bude nově obsahovat modely založené na našich řešeních FlashSystem V9000 a Storwize V5000 doplní naše původní řešení VersaStack, založené na Storwize V7000).

Na nedávno proběhlé konferenci VMWorld 2015 v San Franciscu byla úložiště IBM přizvána na jeviště během tří prezentací VMware a naše řešení FlashSystems bylo představeno jako součást projektu VMware Capstone, který slouží k virtualizaci high-end řešení pro Oracle workload.

Rovněž byla oznámena naše podpora pro virtuální svazky (tzv. vVols) v některých našich produktových řadách (i když jsme je představili společně s XIV) a také podpora pro SRM klastry se všemi našimi produktovými rodinami, zahrnující naše Spectrum Virtualize, včetně Spectrum Virtualize, SAN Volume Controller, systémů V9000 FlashSystem i řešení Storwize V7000 a V5000. Podrobnosti najdete na záznamu mého rozhovoru přímo z konference.

Stručně řečeno, IBM zahrnuje hardware do kompletních úložných řešení, která prodáváme, společně se spektrem našich softwarově definovaných úložišť a integrované infrastruktury VersaStack, a budeme v tom pokračovat i do budoucna.

Další podrobnosti o IBM storage strategii najdete na záznamu přímo z konference VMworld 2015 v rámci theCUBE .

Pokud se chcete dozvědět více o novinkách v oblasti IBM Storage, společnosti AVNET a IBM vás zvou na workshop se světovými kapacitami IBM, který proběhne již 24. září!

MMF24

Hlavními hosty mezi přednášejícími bude John Wilkinson, hlavní vývojář IBM Storwize produktů, který představí novou převratnou HyperSwap funkcionalitu na diskových polích IBM střední třídy StorwizeV5000 a V7000, a Agnes Heftberger, Vicepresident IBM Systems Hardware pro střední a východní Evropu, která poodhalí nové strategie a trendy IBM pro oblast softwarově definovaných diskových úložišť.

 Registrujte se ještě dnes!

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI