Hlavní navigace

Epson: softwarová řešení RIP

9. 9. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor:
Řada softwarových řešení RIP(Raster Image Processors; zpracování rastrových obrázků) rozšiřuje funkce inkoustové tiskárny Epson Stylus Photo R2880.
  • Výrobce: Epson
  • Distributoři ČR: Array Praha, AT Computers, eD system Czech, SWS, Tech Data Distribution
  • Distributoři SR: eD system Slovakia, Print Trade
  • Více informací: www.epson.cz

Software RIP umožňuje profesionálům a nadšencům vyšší flexibilitu a lepší kontrolu nad širokou škálou funkcí, jako je správa barev, profilování, kalibrace, potisky, práce s více obrázky, správa tiskových úloh a definování vlastních formátů papíru. Softwary RIP pro tiskárnu Epson Stylus Photo R2880 jsou k dispozici v různých úrovních složitosti, aby vyhověly co nejlépe požadavkům uživatelů (viz přehled dostupných RIP uvedených níže). Mezi hlavní výhody patří schopnost přesně interpretovat a tisknout soubory PostScript/PDF a dokumenty obsahující obrázky ve formátech EPS a PDF.

Vysoká úroveň správy barev je důležitá hlavně při použití potisků. Některá softwarová řešení RIP umožňují uživatelům simulaci účinků rastrování, aby byly potisky ještě přesnější. Softwary RIP mohou díky podpoře automatického roztahování a vkládání zjednodušit tisk a umožnit ekonomičtější použití papíru při tisku fotografií a nápisů. Uživatelé pracující na více úlohách mohou zvýšit efektivitu díky možnosti nastavení několika front s různými nastaveními výstupu, často s oddělenými adresáři pro každé nastavení, což umožňuje použití metody přetáhnutí.

Následuje stručný přehled různých softwarů RIP dostupných k různým použitím.

Software RIP pro tisk fotografií:

EFI eXpress for Photo od společnosti EFI (www.efi.com) umožňuje vysokou kvalitu barev při tisku fotografií. Je založen na správě barev, která je kompatibilní se systémem ICC. Je podporován v operačních systémech Windows a MacOSX. Řešení eXpress for Photo nabízí snadno použitelné produkční nástroje na vkládání, ořezávání, otáčení a podporu ořezových značek.

ImageNest RIP od společnosti Blue Cubit (www.bluecubit.com) nabízí plnohodnotnou správu rozložení, hromadnou změnu velikosti, automatické vkládání a tvorbu souborů PDF. Je plně kompatibilní s jazykem PostScript Level 3 a profily ICC. V operačním systému MAC OS X, včetně Snow Leopard (OS 10.6), se jedná o plnohodnotné 64bitové řešení RIP.

ImagePrint 8 od společnosti ColourByte Software (www.colorbytesoftware.com) je plnohodnotným řešením pro správu barev. Je zaměřen na tisk fotografií, jak pro profesionální uživatele, tak i pro nadšence.

Mirage Small Studio Edition for Epson od společnosti din.a.x. Digitale Bildbearbeitung (www.dinax.de/mirage) umožňuje tisk bez komplexních ovládačů tiskárny. Software je profesionální tiskový zásuvný modul pro aplikace Adobe Photoshop a InDesign. Nejedná se o tradiční RIP software, ale nabízí většinu výhod RIP. Je rychlý, snadno použitelný a podporuje všechny barevné režimy. Nemá žádné omezení délky a podporuje připojení USB a TCP/IP.

Shiraz Focus od společnosti Shiraz Software (www.shiraz-rip.com) je levným řešením podporujícím pouze rastrové formáty souborů (nepodporuje formáty PostScript ani PDF). Speciálně navržené řešení uživatelského rozhraní pro fotografie umožňuje snadný a rychlý profesionální tisk. Standardně je přiložen i výkonný editor fotografií, který uživatelům umožňuje vytváření vlastních designů a šablon. Je k dispozici pro operační systémy Windows a Mac OS X.

Software RIP pro potisk:

Colour Space Proof od společnosti MMS (www.mms-heidelberg.de) je vysoce výkonný software RIP na tisk nátisků a uměleckých děl. Má intuitivní uživatelské rozhraní pro osobní počítače a počítače Mac. Řešení je ideální pro potisky podle normy ISO 12647-7, tisk uměleckých děl a automatický výstup kopií.

EFI Colourproof XF od společnosti EFI (www.efi.com) nabízí nebývalou flexibilitu a ovládání. Software XF nabízí úplnou škálu funkcí na vytváření profesionálních potisků kopií, na ověřovací tisk a tvorbu nátisků. Zvládá najednou požadavky na produkci a zároveň na tisk fotografií. EFI Colourpoof XF je 100% zaměřen na průmyslové standardy a díky architektuře klient-server a modulárnímu návrhu je nezávislý na operačním systému, a tak splňuje i ty nejnáročnější požadavky.

EFI eXpress for Proofing od společnosti EFI (www.efi.com) je snadno použitelné a vysoce kvalitní softwarové řešení na ověřování kvality a tvorbu nátisků. Produkuje optimální simulace barvy bodu s možností úpravy barvy bodu jedním klepnutím (založeným na správě barev, která je kompatibilní se systémem správy barev ICC) a podporu operačních systémů Windows a Mac OS X. Dodává se s knihovnami barevných škál PANTONE, DIC, HKS a Toyo.

PowerRIP X od společnosti Digital Graphic Imaging Systems / dba iProof Systems (www.iproofsystems.com) je interpreter úrovně 3 kompatibilní s jazykem PostScript pro systém Mac OS X. Používají ho umělečtí grafici a profesionální tiskaři na výrobu přesných předtiskových nátisků s velmi malou odlišností od finálního produktu. Má předpřipravené profily na papíry a inkousty od společnosti Epson a obsahuje všechny hlavní profily CMYK a RGB považované za průmyslový standard.

Software RIP pro tisk nápisů:

EFI Fiery XF od společnosti EFI (www.efi.com) přináší vysoce kvalitní výsledky při tisku velkých a super-širokých formátů. Nezávislost softwaru Fiery XF v operačním systému díky architektuře klient/server a modulárnímu návrhu nabízí flexibilitu potřebnou ke splnění obchodních požadavků. Automatizované pracovní postupy a kompletní souprava produkčních funkcí umožňují produkci ve vysokých objemech a v krátkém čase.

MMF24

Shiraz Signature od společnosti Shiraz Software (www.shiraz-rip.com) je mistrovským kouskem mezi RIP. Integruje modul rozvržení a serverový modul. Podporuje rastrové formáty spolu s formáty PostScript a PDF. Nabízí mnohostrannou podporu rozvrhování, roztahování, vkládání a plnou funkčnost v úloze serveru. Průběžné zjišťování informací o tiskárně zajišťuje bezproblémový tisk. Je zaměřen na počáteční tisk nápisů a reprografické použití. Je k dispozici pro operační systémy Windows a Mac OS X.

Shiraz RIP Server od společnosti Shiraz Software (www.shiraz-rip.com) je nejvybavenějším serverem RIP s plnou podporou funkcí klienta/server a vícero souběžnými frontami. Je zaměřen na provoz s více tiskárnami a více klienty. Zahrnuje moduly na profilování a velmi sofistikovaný systém front pro automatizované pracovní postupy. Je k dispozici pro operační systémy Windows a Mac OS X.

Čtěte dále

Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services