Hlavní navigace

Digitalizace přináší biliony dolarů, jde si pro ně jen čtvrtina firem (Cisco)

13. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Cisco
Digitální revoluce přináší příležitost pro nové firmy a nové obchodní modely. Studie společnosti Cisco ukazuje, že firmy napříč 16 odvětvími využívají jen pětinu potenciálu, který digitalizace skrývá.

Dopady digitalizace na ekonomiku a organizace v jednotlivých odvětvích jsou podle společnosti Cisco výrazně podceňované. Její studie tvrdí, že v příštích pěti letech zmizí z trhu čtyři z deseti tradičních hráčů v každém odvětví. Naopak vyvstávají noví konkurenci, které pohání moderní ICT. Ukazují to výsledky výzkumu s názvem: „Cesta k využití potenciálu digitální ekonomiky“.

Čtyři z desíti firem budou v dalších pěti letech nahrazeny digitální disrupcí. Přitom 45 % společností do ignoruje a jen 25 % je proaktivních,“ uvedl Michael Ganser, senior vice president Central-Eastern Europe, Russia and CIS, Cisco, při prezentaci výsledků skrze telemost.

Vnímané dopady digitalizace

Dopady digitalizace

Zdroj: Cisco

Na základě řady případových studií a projekcí Cisco odhaduje, že digitalizace během příštích deseti let přinese „nový tržní potenciál“ (kombinované výnosy a úspory) v hodnotě více než 20 bilionů amerických dolarů. Z toho 71 % se nachází  v odvětví výroby, finančních službách, těžařství, obchodu, službách a zdravotnictví.

Jestli je to hodně nebo málo, necháme na vás. Pro srovnání celosvětové HDP v roce 2015 dosahovalo 113 bilionů dolarů (v současných cenách).

V regionu východní Evropy a SNS činí potenciál digitalizace podle Cisca celkem 722 miliard dolarů, z toho 141 miliard během nadcházejících tří let.

Studie ale také ukazuje, že firmy loni dokázaly využít jen 20 % z tohoto tržního potenciálu. Ten se optikou průzkumu skrývá jak v nových obchodních příležitostech, tak také v získání zákazníků méně dynamických firem, které se nepřizpůsobí novým podmínkám na trhu a nedokážou dostatečně rychle reagovat na změny poptávky.

Ukazuje se, že digitální revoluce přináší největší potenciál firmám, které se nebojí měnit své obchodní modely a přicházet s řešeními, která nejsou v oboru obvyklá.

Výsledky studie jednoznačně odhalují, že společným znakem úspěšných firem v éře digitální revoluce je intenzivní využívání IT nejen v produkci vlastních výrobků a služeb, ale i v jejich doručování zákazníkovi,“ uvádí Cisco v oznámení výsledků studie.

Společnost tím naráží na virtuální služby typu Airbnb nebo Uber.

Šest odvětví s největším potenciálem

Šest odvětví bude z digitalizace podle Cisca těžit nejvíce, když na ně připadne až 70 % tohoto potenciálu.

Téměř 6,5 bilionů dolarů má čekat na výrobní firmy. Z toho 2,1 bilionu dolarů se skrývá jen ve zvýšení produktivity práce, kterou může přinést propojení výrobních systémů s IT a s tím spojené lepší plánování a optimalizace procesů a výroby.

Výrobním firmám mohou moderní technologie pomoci také rychleji reagovat na měnící se poptávku, nálady zákazníků a situaci na trhu. Doba uvedení výrobku na trh musí v éře digitální ekonomiky klesnout z měsíců či let na dny, maximálně týdny,“ uvádí Cisco.

Potenciální hodnota digitální ekonomiky v soukromém sektoru

Potenciální hodnota digitální ekonomiky v soukromém sektoruZdroj: Cisco

Výzva pro kamenné obchody

Závěry studie nabádají také tradiční obchodníky, aby přizpůsobili dostupnost své nabídky a kontakt se zákazníky digitálnímu světu. Kvůli rozšíření chytrých telefonů s přístupem na internet bude pro kamenné obchody stále těžší bojovat s internetovým prodejem.

Zlepšení komunikace se zákazníky a větší efektivita pracovní síly s využitím digitálních technologií může obchodníkům do dvou let podle společnosti Cisco přinést celkově 285 miliard dolarů. Studie navíc tvrdí, že obchodníci prozatím dokázali využít jen 15 procent z celkového tržního potenciálu ve výši 2,8 bilionu dolarů.

Peníze v bezpečnosti

Nikoho nepřekvapí, že Cisco, které v posledních letech výrazně investuje do bezpečnosti, upozorní také na oblast zabezpečení. I proto, že digitalizace, otevírá další možné vektory útoku.

Úspěšný kybernetický útok dnes může výrazně až fatálně ohrozit tržní pozici společnosti. Právě ve vývoji nových nástrojů a přípravě strategií obrany proti kybernetickým hrozbám se podle výsledků studie nabízí v následujícím desetiletí potenciál ve výši 5,3 bilionu dolarů,“ uvádí společnost.

MMF24

Z této částky se má téměř 70 procent skrývat ve schopnosti firem integrovat kybernetickou bezpečnost do svých obchodních procesů a využít ji k podpoře rychlejší implementace nových technologií.

Zdroj: Cisco, IMF.org

Čtěte dále

Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč