Hlavní navigace

Cisco vstupuje na trh serverů

2. 4. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Očekávaný vsup Cisco Systems na trh serverů proběhl před dvěma týdny prostřednictvím uvedení Unified Computing System. Ten se skládá z virtualizační technologie, služeb a blade serverů, a má firmám umožnit vybudování a správu tzv. "datových center příští generace". Kdy bude dostupný na našem trhu a kteří partneři ho budou nabízet?

Jednání s partnery na tuzemském trhu je v plném proudu (Foto: Cisco Unified System)Základními prvky systému Cisco Unified Computing (UCS) jsou výpočetní kapacity, síť, úložiště dat a virtualizace. Datová centra příští generace by podle společnosti Cisco měla potřebovat jen polovinu komponent a méně kabelů, což v důsledku přinese nižší nároky na spotřebu energie a chlazení.

Na trhu serverů bude Cisco konkurovat také svým dlouholetým partnerům, jako je Hewlett-Packard či IBM. Ohlášeny již byly například nové blade servery Cisco UCS B-Series postavené na řadě procesorů Intel Nehalem. Software pro servery Cisco zajišťují společnosti jako je Microsoft, VMware a BMC. Cisco tak se svými stroji bude nabízet například Windows Server 2003, Windows Server 2008 s technologií Hyper-V a Microsoft SQL Server 2008. VMware přispěje svou svými technologiemi pro virtualizaci a BMC poskytne software pro správu zdrojů.

Příznivci Linuxu budou mít možnost zvolit si místo Windows operační systém Red Hat Enterprise Linux. Plánované portfolio virtualizačních technologií firmy Red Hat bude rovněž podporováno. Stejně jako HP či IBM, i Cisco se tímto stává OEM (Original Equipment Manufacturer) partnerem výrobců OS, kteří své produkty tlačí na jeho nové blade systémy.

Na nabídku "datových center příští generace" ale nedosáhnou všichni partneři Cisca.

„Cisco vstoupí na trh prostřednictvím vybrané skupiny Data Center Specialized channel partnerů, kteří mají potřebné zkušenosti z oblasti počítačů, sítí, virtualizace, úložných systémů a integračních služeb, aby mohli zákazníkům pomoci s úspěšným přechodem na  Unified Computing architekturu," uvedl pro ChannelWorld Tomáš Michaeli, Consulting System Engineer ze společnosti Cisco.

Takových partnerů má Cisco celosvětově okolo 250. Tři z nich působí také v ČR. Šanci zapojit se, by v budoucnu mohli mít i další.

„Klíčové korporace s potenciálem pro UCS identifikujeme na lokální úrovni společne s analytiky z Accenture. V Česku dále počítáme s Cisco partnery Autocont, Anect pro podnikový a veřejný sektor. S partnerem Alef Nula chceme oslovit prostor ISP a hostingových společností. Zároveň probíhají jednání s dalšími kandidáty koordinované v alianci s EMC a VMware," vysvětlil partnerskou strategii Tomáš Michaeli.

Unified Computing System bude ve střední a východní Evropě dostupný v prosinci tohoto roku.  Po ohlášení nové platformy se navíc Cisco dohodlo na rozšíření spolupráce s EMC. Obě společnosti se zaměří na testování interoperability produktů a vývoj společného řešení pro datacentra a jejich společnou technickou podporu.

MMF24

Ani IBM a HP nepřehlížejí důležitost sítí v ovládání datových center. IBM se spojilo s konkurentem firmy Cisco, společností Juniper Networks a přišlo se strategií Stratus. Od HP se očekává, že ve svých nabídkách začne ještě blíže spolupracovat se síťovou divizí ProCurve.

Cisco se již několik let snaží vnést do infrastruktury sítě více funkcí. Řeč je například o oblastech bezpečnosti, optimalizace aplikací a adaptaci multimédií tak, aby šly použít k různým účelům. Důvod je prostý. Obrat z jejich klasického oboru podnikání - tedy prodeje síťových prvků - se snižuje. Společnost se proto snaží vstupovat také do jiných oblastí, spotřební elektroniku či videokonference za pomoci jejich řešení Telepresence nevyjímaje.

Čtěte dále

Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?