Hlavní navigace

Cisco Spark chce kompletně sjednotit komunikaci v týmu

25. 1. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Cisco
Nová cloudová aplikace má sloužit již od plánování porady až po následné sdílení zápisu. Cisco Spark integruje chat, video, telefonické hovory i whiteboard a další nástroje i od třetích stran. Spolu s novou verzí uvádí Cisco na trh také digitální flipchart Cisco Spark Board a nástroj Cisco Spark Meetings.
  • Výrobce: Cisco
  • Distributoři ČR: Alef Distribution CZ, AT Computers, Westcon, eD´ system Czech, Tech Data Distribution
  • Distributoři SR: Alef Nula SK, Avnet Technology Solutions
  • Více informací: https://web.ciscospark.com/rooms/new

Cisco se při představení nových produktů odkázalo na loňský průzkum analytické společnosti Harvard Business Review. Ačkoliv podle sedmi z deseti top v posledních dvou letech vzrostla důležitost efektivních nástrojů pro týmovou spolupráci, ne vždy umožňují zrychlit řešení projektu.

Mezi nejčastějšími příčinami nízké efektivity udávali respondenti nízké využívání nástrojů zaměstnanci (44 %), nemožnost jejich integrace s produkty ostatních výrobců (38 %) a prostředí nevyhovující pracovnímu stylu zaměstnanců (35 %).

Gartner navíc předpovídá, že do roku 2018 bude 50 % týmové komunikace a spolupráce probíhat skrze mobilní nástroje pro spolupráci skupin.

Nové portfolio nástrojů pro spolupráci Cisco Spark reaguje na běžný způsob práce - lidé si nejprve chatují, případně napíšou e-mail, následuje videokonference a třeba sdílení zápisu či souborů na cloudovém úložišti, a v tom později potřebují uživatelé vyhledávat.

Nástroj Cisco Spark dovoluje z jednoho místa psát zprávy, volat, organizovat (a realizovat) schůzky, sdílet soubory a kresby z whiteboardu. Dostupný je pro desktop (Win a MacOS) a mobilní zařízení (iOS, Android). Integruje se také s ostatním videokonferenčním hardwarem Cisco.

Důraz je obecně na spolupráci a organizaci schůzek Aby bylo jejich plánování co nejrychlejší, Cisco připravilo nástroj Spark Meetings. Umožňuje rychle vytvářet agendu, propojit kalendáře, rozesílat zápisy či využít některou ze šablon pro efektivnější organizaci schůzky.

Snadné porpojení přes API

Cisco výrazně zapracovalo na možnostech propojení Sparku s aplikacemi třetích stran. Jako výchozí jsou integrované tyto aplikace:

  • kalendářové služby (například Google Calendar, MS Ofice 365 a MS Exchange)
  • disková úložiště (například Box, Dropbox, Google Drive či OneDrive)
  • plánovací a nástroje (například Trello, Smartsheet)
  • nástroje pro vývojáře (například GitHub, Jira)
  • CRM nástroje (například Salesforce Alerts)
  • Sociální sítě (např. Twitter)

Kromě výše zmíněných kategorií nabízí Cisco Spark také integraci s  překladači, slovníky a dalšími nástroji.

„Představením nového portfolia nabízíme zjednodušení celého procesu porad a setkání – od jejich naplánování a vytvoření agendy, přes realizaci (ať už virtuální či osobní) až po následné sdílení poznámek, komentářů a souvisejících dokumentů. Všichni účastníci přitom mohou využívat aplikace i zařízení, na která jsou zvyklí,“ uvedl k oznámení Ivan Sýkora, produktový specialista společnosti Cisco.

Digitální flipchart

V hardwaru Cisco představilo digitální flipchart Spark Board, který představuje dotykový LFD displej s úhlopříčkou 55 nebo 70 palců a UHD rozlišením a webkamerou. Flipchart funguje bezdrátově. Pokud je v dosahu zařízení s Cisco Spark, automaticky se přes ultrazvukovou technologii spáruje s Boardem (obě zařízení musí být připojená k internetu).

Cisco Spark Board

Uživatelé tak mohou jedním klikem sdílet na obrazovce obsah svého PC, Macu nebo mobilního zařízení s ostatními účastníky. Zařízení podle Ciska nepotřebuje speciální Bluetooth, Wi-Fi či síťové připojení. Funguje totiž na základě ultrazvukové bezdrátové párovací technologie, která automaticky rozpozná nově příchozího.

Zařízení umožňuje sdílet, editovat a ukládat soubory. Přitom každý účastník schůzky může obsah upravovat, například ze svého mobilního telefonu. Cisco Spark Board komunikaci šifruje.

Digitální flipchart je vybaven 4K kamerou, mikrofonním polem a technologií VoiceTrack pro zajištění dobré srozumitelnosti bez nutnosti použít další externí mikrofony.

Video se však nutně ve 4K nepřenáší. Při přenosu videa v kvalitě 720p (30 snímků/s) je nutná linka nejméně 768 Kbps, pro 1080 (při 30 snímcích/s) alespoň 1,72 Mbps.

 

Cena a dostupnost

Nové funkce Cisco Spark jsou již k dispozici. Cisco Spark Board je možné objednat nyní s dodávkami v březnu 2017.

V nabídce je nyní 55 palcová verze s doporučenou cenou 4 990 dolarů a měsíčním předplatným ve výši 199 dolarů (předplatné zahrnuje cloudové služby, help desk a aktualizace softwaru).

CS24

Větší 70 palcovou verzi Cisco uvede letos později.

Zdroj: Cisco

Čtěte dále

Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje