Hlavní navigace

Cena dopravy zásilky z e-shopu je prioritou pro 39 % dotázaných Čechů (NetDirect)

22. 12. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © mangostock - Fotolia.com
Při volbě metody doručení zásilky je pro české zákazníky zásadní především cena, rozhodující jsou však i další faktory, například možnost zvolit preferovaný způsob doručení. Respondenti naopak neprojevují téměř žádnou věrnost konkrétnímu přepravci.

Společnost NetDirect zveřejnila výsledky svého průzkumu, který se zaměřil na výběr způsobu dopravy zboží zakoupeného v e-shopech. Výsledky ukázaly, že nejčastěji zmiňovanou prioritou je cena, kterou takto označilo 39 % respondentů.

Cena dopravy je hlavním faktorem především pro mladší lidi do 35 let. Primárně se podle ní rozhoduje téměř polovina z nich. U starších lidí mezi 54 a 65 lety je to oproti tomu pouze 27 %.

Vůbec nejvíce jsou ale na cenu orientováni vysokoškolsky vzdělaní lidé. Za klíčovou ji považuje více než polovina z nich.

Zákazník chce volit metodu doručení

Pro více než čtvrtinu respondentů je při výběru dopravy nejdůležitější servis související s možnostmi doručení či vyzvednutí zásilky. Pro celkem 14 % dotázaných Čechů je nejdůležitější to, aby měli možnost vyzvednout si objednávku na výdejním místě. To kvitují především starší lidé a ve velké míře také obyvatelé velkých měst nad 100 tisíc obyvatel.

Podobné preference má i dalších 11 % lidí, kteří se primárně rozhodují právě podle toho, zda dopravce nabízí různé varianty míst či času dodání zboží. Samotnou možnost pracovat s objednávkou a např. si samostatně elektronicky změnit čas a místo dodání vnímá jako klíčové už výrazně méně lidí, konkrétně necelá 3 %.

Určitě to neznamená, že by tato funkce byla zbytečná, ale je vnímána spíše jako něco navíc, nikoli přímo jako rozhodující faktor,“ upozornil Marek Krška ze společnosti NetDirect.

Podle dat společnosti Zásilkovna.cz využívají výdejní místa více ženy, které představují téměř dvě třetiny všech zákazníků. Muži méně odkládají vyzvednutí zásilky a více než 60 % z nich si ji vyzvedne do 24 hodin, přičemž u žen je to jen 50 %.

Rychlost jako priorita před Vánoci

Rychlost dodání zboží je klíčovým faktorem při výběru způsobu dopravy pro 12 % respondentů. Toto číslo obvykle výrazně roste s tím, jak se blíží Vánoce. Podle Marka Kršky by měl e-shop automaticky poskytovat informace o přesné době dodání u jednotlivých způsobů dopravy včetně případné garance dodání zboží do Štědrého dne.

Pro 12 % respondentů je pak rozhodující předchozí zkušenost. Dají na ni především starší lidé nad 50 let, ostatní jí takovou váhu nepřikládají a za důležitější považují jiné faktory. Na základě značky konkrétní dopravní společnosti se však rozhodují jen necelá 2 % dotázaných.

Průzkum dále také odhalil výrazné rozdíly mezi muži a ženami. Na cenu například hledí především ženy, kterých se primárně podle ní rozhoduje 43 %, mužů na druhé straně jen 35 %. Pro ně je naopak ve srovnání se ženami častěji klíčová možnost vyzvednutí zboží na výdejním místě a také variabilnější nabídka termínů a míst dodání.

Pro muže je spíše typická role předchozích zkušeností. Ženy naopak ve větší míře hledí na možnost využití doplňkových služeb jako např. dodání těžkého zboží až do bytu.

MMF24

Průzkumu se zúčastnilo 525 respondentů z České republiky.

Zdroj: NetDirect

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello