Hlavní navigace

Canon představil kamery XA25, XA20 a Legria HF G30

9. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Společnost Canon rozšířila svou nabídku ručních videokamer o tři nové kompaktní modely, které jsou určeny profesionálům a video nadšencům. Modely XA25 a XA20 nabízejí kombinaci zcela nového zobrazovacího systému, profesionálního zvuku a konektivity Wi-Fi.
  • Výrobce: Canon
  • Distributoři ČR: AT Computers, Bosscan, eD' system Czech, SWS, Tech Data Distribution
  • Distributoři SR: AT Computers, eD´ system Slovakia, BossCan, Tech Data Distribution SK, SWS Distribution SK
  • Více informací: www.canon.cz

Systém Canon HD Video byl kompletně změněn, objektiv, obrazový senzor i procesor nabízejí novou úroveň obrazu. Spektrum pokročilých snímacích funkcí a možností konektivity činí z těchto kamer ideální nástroje pro profesionální i amatérské využití, uvádí Canon a dodává, že je lze využít pro natáčení všeho, od zpráv a dokumentů až po svatby.

Modely XA25, XA20 a Legria HF G30 využívají zcela nový zobrazovací systém. Širokoúhlý objektiv s 20násobným zoomem disponuje ohniskovou vzdáleností 26,8 až 576 mm. Zároveň využívá optickou technologii, kterou je osazena videokamera nejvyšší modelové řady XF305. Zdokonalená optická stabilizace s třemi režimy Optical Image Stabilizer (IS) zahrnuje režim Dynamic OIS, jenž redukuje negativní efekty pohybu kamery v průběhu natáčení. Osmilamelová kruhová clona rovněž nabízí zdokonalený „bokeh“, který využívá technologii Canon Electro Magnetic Diaphragm. Ta byla vyvinuta pro objektivy řady EFs a zajišťuje rozostření pozadí i v záběrech s malou hloubkou ostrosti.

Nově vyvinutý senzor HD CMOS Pro typ 1/2,84 s rozlišením 2,91 megapixelu poskytuje větší dynamický rozsah a výkon i ve zhoršených světelných podmínkách. Zvětšený senzor poskytuje větší oblast sběru světla. Je kombinován se systémem zpracování obrazu, který redukuje obrazový šum a zvyšuje citlivost v horších světelných podmínkách.

Všechny nové modely podporují několik formátů nahrávání. Formáty AVCHD (až 28 Mb/s) a MP4 (až 35 Mb/s) poskytují i vysoké datové toky, které vyhovují profesionálním aplikacím. Video je nahráváno do duálních kartových slotů SD s volbou rozlišení a počtu políček /s, až do 1080/50p. V režimu MP4 je podporována možnost rychlého a pomalého přehrávání.

Všechny modely rovněž podporují simultánní nahrávání různých formátů na každou z paměťových karet. Uživatelé získávají možnost pořizovat současně vysoce kvalitní záznamy Full HD v požadovaném formátu a menší soubory MP4. 

Modely XA25 a XA20 disponují stejným konceptem odnímatelné rukojeti, jaký má i Canon XA10. Vrchní část rukojeti nabízí další ovládací prvky, jako jsou například vstupy XLR pro snímání zvuku v profesionální kvalitě z externích mikrofonů. Madlo má také zabudovanou integrovanou lampu IR pro natáčení v infračerveném režimu, jímž modely XA25 a XA20 disponují.

Nový dotykový displej typu OLED má úhlopříčku 8,77 cm (3,5´´) a obsahuje 1,23 milionu obrazových bodů. Uživatelé mají plnou manuální kontrolu nad nastavením expozice: kombinace dotykového panelu a přizpůsobitelného kontrolního otočného ovladače umožňuje nastavovat světelnost a rychlost závěrky nebo clonu, zisk a expozici.

Přiblížení nebo ostření lze nastavovat prstencem na přední části objektivu. Nový kolébkový ovladač integrovaný v těle kamery je vhodný pro snímání z ruky i ze stativu. Nabízí kontrolu a pohodlí známé z podstatně profesionálnějších kamer. Zdokonalený elektronický hledáček EVF disponuje 1,56 milionu obrazových bodů na ploše s úhlopříčkou 0,61 cm (0,24´´). Lze jej otáčet až do úhlu 45 stupňů pro natáčení z ruky nebo ze stativu.

Nové modely XA25, XA20 a Legria HF G30 nabízejí fyzické vstupy, které jsou seskupeny a hardwarová propojení zůstávají i při natáčení z ruky na místě. Všechny modely mají integrované rozhraní HDMI, mikrofon, USB a sluchátkový port. Kamera XA25 rovněž disponuje výstupem HD-SDI, který nabízí vyšší kapacitu nekomprimovaného připojení.

CS24

Každá z představených kamer rovněž disponuje integrovaným dvoupásmovým rozhraním Wi-Fi (2,4 GHz a 5 GHz). Program Camera Remote podporuje bezdrátové nastavení v internetovém prohlížeči. Aplikace Remote Browser uživatelům umožňuje prohlížet pořízené záznamy v prohlížečích chytrých telefonů nebo tabletů, bez nutnosti přehrávacího softwaru.

Funkce FTP File Transfer umožňuje uživatelům přemisťovat záznamy na servery FTP prostřednictvím bezdrátového přístupového bodu rychlostí až 150 Mb/s. Díky programu Media Server může být rozhraní Wi-Fi využito i k bezdrátovému přehrávání videa uloženého v kameře na podporovaných televizorech nebo počítačích. Aplikace Canon Movie Uploader, která je určena pro zařízení s operačním systémem iOS, podporuje také přímé nahrávání filmů do služeb YouTube nebo Facebook. Nejvyšší rychlost přenosu je 24 Mb/s.

Zdroj: Canon

Čtěte dále

Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona
EET Group je distributorem ProAV techniky značky Atlona