Hlavní navigace

Canalys: Chytrým telefonům se daří po celém světě, trh vyrostl o 12 %

31. 7. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vendoři očekávají silnou předvánoční sezonu, proaktivně vytvářejí zásoby už nyní.

Společnost Canalys ve své nejnovější zprávě informuje, že globální trh chytrých telefonů ve druhém kvartálu 2024 opět povzbudivě rostl. V období od dubna do června vzrostly dodávky o 12 % na 288,9 milionu kusů, což je třetí po sobě jdoucí čtvrtletní zlepšení.

Analytici poukazují na to, že zájem pohánějí vpřed zejména produktové inovace i lepší obchodní podmínky. I přes mírný 1% nárůst dodávek si společnost Samsung udržela prvenství s 53,5 milionu dodaných kusů.

Společnost Apple se udržela na druhém místě s 45,6 milionu kusů, jen těsně následuje Xiaomi se svou silnou nabídkou produktů a dodávkami o objemu 42,3 milionu kusů, čímž dosáhlo 15% podílu na trhu.

Zdroj: Canalys

Na čtvrté místo se vrátilo Vivo, které dodalo 25,9 milionu kusů a dosáhlo tržního podílu 9 %. Na pátém místě se umístila stále ještě relativně nová společnost Transsion, která dodala 25,5 milionu kusů a ukořistila rovněž 9% podíl na trhu.

Zazásobit se na zbytek roku

„Ve druhém čtvrtletí došlo v Evropě a Severní Americe k výraznému nárůstu objemu prodeje, jež souvisí s tím, že prodejci proaktivně vytvářejí zásoby pro nadcházející podzimní a zimní prodejní období,“ všímá si Sanyam Chaurasia z Canalysu.

„Trajektorie růstu ve Velké Číně nyní kopíruje globální trhy, a to díky lepším makroekonomickým podmínkám a obnovené obchodní důvěře mezi prodejními kanály a značkami chytrých telefonů,“ doplňuje Chaurasia.

IDC: Trh chytrých telefonů definitivně ožívá, letos vyroste o 4 % Přečtěte si také:

IDC: Trh chytrých telefonů definitivně ožívá, letos vyroste o 4 %

Toby Zhu z Canalysu upřesňuje, že ve sledovaném období navíc rostly všechny regiony. Bude ovšem čím dál náročnější udržet si produkty za konkurenceschopné ceny. „Od konce prvního čtvrtletí prodejci spotřebovali zbývající zásoby levných komponent,“ vysvětluje.

To podle něj zkomplikuje život značkám s masovým záběrem, protože poptávka po konkurenčních specifikacích, jako je lepší úložiště, displeje a fotoaparáty, je stále velmi vysoká. „Rozvíjející se značky by měly zdokonalit regionální strategie a optimalizovat maloobchodní investice, aby vyvážily expanzi na trh při vysokých provozních nákladech,“ radí Zhu.

Jednociferná úleva

A jak to bude s chytrými telefony dál? „Navzdory sezónní poptávce ve druhé polovině roku trh dvouciferného růstu za celý rok 2024 pravděpodobně nedosáhne,“ mírní euforii Zhu.

Zdroj: Canalys

V krátkodobém horizontu se objemový segment podle něj potýká s provozními problémy, ale prodejci chytrých telefonů by měli ve druhé polovině roku posílit svou konkurenceschopnost prostřednictvím cíleného regionálního produktového plánování.

Celkově by  ale měl trh s chytrými telefony v roce 2024 růst v řádu středních jednociferných čísel, a to díky obnovení stavu zásob, zmírnění dovozních omezení a lepšímu ekonomickému klimatu.

MMF24

Tabulka – Největší výrobci v 2Q24 (miliony kusů)

Výrobce

Prodej 2Q24

Podíl 2Q24

Prodej 2Q23

Podíl 2Q23

Meziroč. změna

1. Samsung

53,5

19 %

53,0

21 %

1 %

2. Apple

45,6

16 %

43,0

17 %

6 %

3. Xiaomi

42,3

15 %

33,2

13 %

27 %

4. Vivo

25,9

9 %

21,7

8 %

19 %

5. Transsion

25,5

9 %

22,7

9 %

12 %

ostatní

96,2

33 %

84,6

33 %

14 %

Celkem

288,9

100 %

258,2

100 %

12 %

Zdroj: Canalys

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Eviden: Po dark webu kolují data až 60 % firem
Eviden: Po dark webu kolují data až 60 % firem
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %