Hlavní navigace

Avnet dokončil akvizici Bell Micro

16. 7. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Avnet Technology Solutions, mezinárodní distributor s přidanou hodnotou (VAD), oznámil úspěšné završení akvizice svého konkurenta, společností Bell Microproducts. Zprávu následovala významná změna ve vedení evropského Avnetu.

Avnet posílil svou mezinárodní pozici největšího distributora s přidanou hodnotou.Akvizice, kterou Avnet oznámil na konci dubna tohoto roku, dospěla do svého úspěšného konce. Avnet zaplatil za jednu akcii Bellu 7 dolarů a hodnotu celé transakce nakonec vyjádřil sumou 631 milionů amerických dolarů, z čehož 379 milionů tvořila čistá hodnota Bellu v den akvizice. Sloučení obou firem schválili akcionáři obou společností, stejně jako všechny příslušné úřady.

Akvizice Bell Micro je nejzásadnější událostí v historii Avnetu jako lídra trhu v distribuci s přidanou hodnotou. Jde o největší akvizici v historii naší společnosti z hlediska obratu a významně zvyšuje naši konkurenceschopnost ve světovém měřítku. Naším cílem je dosáhnout návratu kapitálu ve výši nejméně 12,5 % hodnoty této transakce během následujících dvanácti měsíců,“ shrnul v tiskovém oznámení Roy Vallee, výkonný ředitel skupiny Avent.

Spojení s Bell Micro posílí Avnet na rychle rostoucích trzích Jižní Ameriky, v Americe, ale také v Evropě, kde měl distributor s přidanou hodnotou řadu poboček. Jeho byznys v regionu Evropa, Střední východ a Afrika (EMEA) tvořil v roce 2009 41 % celkového obratu společnosti.  V České a Slovenské republice ovšem historicky nikdy nepůsobil a dopady na tuzemské pobočky tak budou spíše nepřímé.

Bell Micro profiluje svou nabídku zejména do oblasti storage a datových center. V nabídce má rovněž softwarové produkty a řešení z oblasti networkingu. Své služby poskytuje na základě distribučního modelu i ve formě přímých dodávek služeb resellerům s přidanou hodnotou (VAR), systémovým integrátorům a uživatelům. V loňském roce dosáhl celosvětově tržeb ve výši téměř 3 miliardy dolarů.

Od spojení se očekává především posílení nabídky Avnetu v oblasti softwaru, hardwaru a technického poradenství. Distributor bude těžit také ze zvedených vazeb Bellu s výrobci a obchodními partnery. Většina z 55 poboček Bellu se stane součástí skupiny Avnet Technology Solutions. Část byznysu zaměřeného na embeded systémy, který měl Bell na území Severní Ameriky, se zařadí do skupiny Avnet Electronics Marketing.

Graem Watt v čele evropského Avnetu

Krátce po dokončení akvizice jmenoval Avnet Graema Watta, bývalého  ředitele divize Worldwide Distribution společnosti Bell Micro, do pozice předsedy skupiny Avnet Technology Solutions pro Evropu, Střední východ a Afriku (EMEA).

CS24

Graeme Watt bude s okamžitou platností zodpovědný za strategický rozvoj a růst obchodu distribuce IT řešení s přidanou hodnotou společnosti Avnet v rámci tohoto regionu a bude podřízeným Phila Gallaghera, ředitele provozní skupiny Avnet Technology Solutions Global,“ vysvětlil distributor v tiskovém oznámení.

Greame Watt si do funkce přináší více než 20 let zkušeností v oblasti distribuce IT. U Bell Micro začal pracovat v dubnu 2004 jako ředitel divize Bell Microproducts Europe, kde byl zodpovědný za nákup a integraci dvou akvizic a za návrat společnosti k ziskovosti. V květnu 2008 byl pak jmenován do funkce ředitele divize Worldwide Distribution. Před příchodem do Bellu vedl evropskou Tech Datu do které nastoupil v roce 1988 po zkušenosti z britské distribuční společnosti Frontline Distribution (dnes Computer 2000 vlastněný Tech Datou).

Zdroj: Avnet, ChannelWorld

Čtěte dále

Pozvánka na Synology Experience Day 2024
Pozvánka na Synology Experience Day 2024
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
CyberPower s novým servisním partnerem
CyberPower s novým servisním partnerem
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Příběh české pobočky EET Group: Od prodeje repasovaných počítačů přes tiskárny až k celoevropskému distributorovi
Příběh české pobočky EET Group: Od prodeje repasovaných počítačů přes tiskárny až k celoevropskému distributorovi