Hlavní navigace

Apple představil iPhone 7, odvážnou změnou je odstranění 3,5mm jacku

9. 9. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: IDG News Service
Uvedení nových modelů iPhonů, ale také hodinek Apple Watch, jako obvykle doprovázela velká očekávání následovaná částečným rozčarováním. Hlavním změnou u iPhonů je přidání druhého fotoaparátu do modelu Plus a odstranění posledního analogového rozhraní. Jenže ani Apple už nemůže v oblasti chytrých telefonů konat zázraky.

Apple představil nové iPhony a hodinky Apple Watch, ale tradiční slavnostní ceremoniál tentokrát poznamenala drobná nepříjemnost. Detaily o nových zařízeních se totiž nešťastným nedopatřením objevily na oficiálním twitterovém účtu společnosti ještě před zahájením akce.

Vyprodané hlediště sálu Bill Graham Civic Auditorium tak vědělo vše důležité ještě dříve, než stačil Tim Cook vyjít na pódium. Apple navíc musel rychle stahovat tweety, které chybně uváděly, že předprodej začne již 8. 9. 2016. Tolik k úvodnímu klopýtnutí.

Apple Watch Series 2

Jako první Apple představil novou generaci svých chytrých hodinek Apple Watch. Vzhledem ke strmě klesajícím prodejům první generace již bylo načase a zdá se, že se zákazníkům čekání vyplatilo.

Druhá generace totiž slibuje 50% zrychlení procesoru a o 100% rychlejší grafiku, hodinky jsou vodotěsné do 50 metrů a mají zabudovanou GPS. Dostupné budou v klasickém provedení z hliníku a nerezové oceli, ale nově také s keramickým tělem, které má být ještě odolnější než to kovové.

Prodej Apple Watch S2 začne 16. 9. letošního roku a ceny budou začínat na 529 dolarů. Možná ještě důležitější je však to, co Apple udělá s první generací – tu totiž ponechá na trhu, vybaví ji procesorem a grafikou z druhé generace a sníží její cenu na 399 dolarů za základní model.

Tento krok umožní Applu pokrýt větší spektrum trhu a pravděpodobně přispěje k tomu, že výrobce zůstane v blízké budoucnosti suverénně nejúspěšnějším výrobcem chytré nositelné elektroniky na světě.

O očekávání a (ne)spravedlivém zklamání

Dobrá, chytré hodinky jsou skvělé, ale pořád jde o relativně marginální segment a všichni víme, co bylo hlavním bodem programu – nová generace iPhonů. Nejprve však dovolte malou odbočku a pojďme si promluvit o očekávání.

Ano, Apple si za to do jisté míry může sám. Po uvedení první generace iPhonů definoval koncept chytrého telefonu a přinášel zásadní inovace podporované bombastickým marketingem. Jenže roky plynuly a dravější konkurence Apple dohnala a následně i předehnala.

V posledních letech se tak Apple dostal do pozice, kdy se část uživatelů při uvádění nových modelů jízlivě ušklíbá a trousí poznámky o tom, že tu či onu vlastnost uvedl ten či onen výrobce už před několika lety, zatímco jiná část v něm stále vidí inovátora a má s novými telefony stále spojena ta nejvyšší očekávání.

Potíž je v tom, že segment chytrých telefonů vyspěl a troufáme si říci, že narazil na hranice svých možností, což se odráží ve výsledcích globálního trhu u jisté bezradnosti výrobců, kteří sice zkoušejí prorazit s tím, či oním parametrem, ale ne a ne se trefit.

Na trhu tak jsou například modely s rozlišením 4K, které na malém displeji prakticky nemá smysl. Výrobci se ohánějí rostoucím výkonem, ale na prohlížení webu, focení, poslech hudby, chatování a telefonování, takto hlavní činnosti drtivé většiny uživatelů, není potřeba mít 4 GB RAM.

Telefon může růst jen do určité chvíle, než se z něj stane tablet, a výrobci musejí počítat s tím, že uživatelova ruka nemá nekonečné rozpětí. Ano, makroevoluce chytrých telefonů skončila a ani Apple s tím neudělá, navzdory své přetrvávající gloriole inovátora.

iPhone 7 a 7 Plus

Po dlouhém úvodu pojďme k věci – Apple uvede modely iPhone 7 a iPhone 7 Plus se 4,7“, respektive 5,5“ displejem o rozlišení 1334 × 750, resp. 1920 × 1080 bodů. Pod kapotou se skrývá nový čtyřjádrový SoC A10, který má být o 40 % rychlejší než loňský systém a nabídne 50% zrychlení grafiky a dynamické přepínání mezi dvěma výkonnými a dvěma úspornými jádry v závislosti na činnosti uživatele.

Mezi inovace oproti loňské generaci patří odolnost stupně IP67 proti vodě a prachu, vylepšené vlastnosti tlačítka Home, které bude již čistě dotykové a pozná různý tlak stisku, a stereofonní reproduktory. Model 7 Plus pak dostal dvojitý 12Mpx fotoaparát, který umožňuje dvojnásobný optický zoom, který pak lze pomocí softwaru zvýšit až na desetinásobný.

Nejzásadnější změnou je však dlouho dopředu očekávané a probírané odstranění analogového 3,5mm jacku. Apple chce, aby se sluchátka odteď připojovala pomocí rozhraní Lightning, součástí balení však bude i adaptér na 3,5mm jack, takže se majitelé sluchátek třetích stran nemusejí děsit.

Přesto však tato změna přinese několik nepříjemností. Uživatelé například nebudou moci telefon zároveň nabíjet a poslouchat hudbu, a ti, kteří se nevzdají svých sluchátek s klasickým jackem, s sebou budou muset neustále nosit několikacentrimetrový adaptér, který lze někde velmi snadno zapomenout nebo ztratit.

Apple zároveň představil bezdrátová sluchátka AirPods, která představují druhý způsob, jak se obejít od posledního masivně používaného analogového rozhraní, jehož kořeny sahají až do 19. století.

Jde o klasické malé „pecky“, ke který Apple kromě nabíječky poskytuje i praktické pouzdro, přesto však u nich cítíme potenciál stát se ještě častěji dokupovaným příslušenstvím než adaptér – hrozba, že uživatel tak malé zařízení někde vytrousí nebo zapomene (navíc stačí ztratit jedno), je velmi reálná.

Důvodem konce 3,5mm rozhraní u iPhonů je podle výrobce odvaha“. Nebude se sice jednat o první chytré telefony bez klasického jacku, ale nic naplat, tohle je Apple. Ostatní výrobci teď budou jistě čekat na reakce uživatelů a je možné, že i modely s Androidem začnou přecházet na digitální zvukový výstup skrze USB-C... a nebo se ukáže, že 3,5mm jack je nesmrtelný a Apple šlápl vedle. Uvidíme.

Nové modely iPhone 7 a iPhone 7 Plus jsou dostupné v předprodeji od 9. 9. 2016. V prodeji budou na vybraných trzích od 16. 9., v České republice pak od 23. 9.

Model iPhone 7 se u nás bude prodávat od 21 190 Kč, model iPhone 7 Plus od 24 990 Kč. Uživatelé budou mít na výběr z pěti barevných provedení: stříbrného, zlatého, růžového, černého a leštěného černého.

MMF24


Aktualizováno: Doplnili jsme české ceny a datum zahájení prodeje.

Zdroj: IDG News Service, ChannelWorld, Apple

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?